Amsterdam..un oraș care are atât de multe de oferit, dar despre care se cunosc atât de puține informații. Oamenii merg acolo pentru libertate, pentru distracție și pentru a profita de..anumite produse și servicii care au devenit legale. Totuși, acest oraș înseamnă mult mai mult de atât, așa că astăzi am rugat-o pe Ramona să ne povestească câte ceva despre orașul în care locuiește de câțiva ani.

Amsterdam

1. Ca o mică introducere pentru cititori, spune-mi câte ceva despre tine: de unde ești si ce faci in Amsterdam?

Ajunsă în Amsterdam pe un proiect ce avea să se termine în 2-3 luni, am explorat orașul ca un turist ce vrea să profite cât de mult de timpul pe care îl are. Se apropie 4 ani și eu tot turist mă simt deseori, tot dornică de explorare, tot în căutare de nou, de divers. Deși lucrez full time ca și inginer software, îmi place să cred că restul timpului e plin de creativitate, frumos..împărțit între călătorit, concerte și mici proiecte creative..(lucrez si eu la un blog..)

Amsterdam

2. Ce îți place cel mai mult la Amsterdam?

Îmi place libertatea de gandire, iubesc oamenii deschiși și interesanți, mă fascinează faptul că nimanui nu-i pasă de cum arăți, cum te îmbraci și ceea ce încă ma face să rămân aici este nivelul de civilizație pe care îl percep în fiecare. Îmi place arhitectura, că mă pot încă pierde printre canale, îmi place că pot vedea bătranici biciclind și bucurându-se de un pahar de vin între prieteni..

Amsterdam

3. Să presupunem că un bun prieten de-al tău va veni în Amsterdam, iar tu îi vei fi ghid. Fă-mi, te rog, un traseu de două zile prin Amsterdam, care să cuprindă locurile ce consideri că trebuie văzute.

Pornind de la gara centrală cu arhitectura ei măreață (Centraal Station) se poate ajunge ușor la pas în Dam Square unde este punctul de întâlnire al grupurilor de turiști și unde se găsesc Palatul Regal, o biserică gotică, muzeul Madame Tussaud precum și un monument dedicat victimelor din cel de-al doilea război. De aici de obicei traseul continuă ori către cea mai aglomerata stradă cu magazine, Kalverstraat care se termină în faimoasa piață plutitoare de flori, ori către faimosul cartier roșu.

Amsterdam
Zonele turistice sunt de obicei așa-zisele „plein”, squares, pline cu restaurante, coffee shopuri si cluburi: Muntplein, Rembrandplein, Museumplein, Leidseplein. Orice turist trece prin ele, bea o bere și merge mai departe. Eu deseori evit zonele aglomerate și mă extind către piețele mai liniștite cu baruri locale, majoritatea aflate în afara „inelului” de canale. O recomandare de locuri creative, fresh, cu terase ce te duc cu gândul la Vama de-alta dată, unde orice prieten trebuie sa meargă: Amsterdam Roest, Cafe de Ceuvel, Pllek. Mai centrale dar unde deseori găsești o trupă locală ce susține un mic concert life: Waterhole, Waterkant. Și pentru doritorii de undergroud, un bar micuț, central, plin de graffitti, unde alcoolul e ieftin și lumea diversă, unde este legal să îți aduci propria iarbă și să fumezi înăuntru, Hill Street Blues.

Amsterdam

Pentru o masă sănătoasă, într-un buget micuț pentru Amsterdam aș recomanda unul dintre restaurantele „La place” si anume cel care se află la ultimul etaj al Bibliotecii Centrale și care îți oferă bonus o superbă panoramă asupra centrului.
Plimbarile cu barca pe canale sunt deseori dorite și le recomand în special pentru cei care stau 1-2 zile deoarece te poartă prin istoria orașului, te relaxează și îți dezvăluie părți nestrăbătute de picior. Muzee sunt multe și diverse, pentru toate gusturile, prețurile puțin cam mari dar aș recomanda o vizită la Van Gogh sau Rembrand House..de ce nu și Rijksmuseum dacă există timp suficient (este o variantă puțin mai mică a Louvre-ului).

Amsterdam
Daca e timp de o vizita la o faimoasa moară, atunci aș îmbina-o cu una dintre cele mai bune beri locale și mi-aș trimite prietenii la „Brouwerij ‘t ij”, situată într-o moară, unde poți bea dar și vizita și asista la procesul de fabricare a berii..
Parcul renumit din Amsterdam, Vondelpark, nu este atât de special pe cât e de relaxant, plin de lume frumoasă, conține o zonă permisă pentru grătar și vara e plin de activități culturale găzduite de teatrul în aer liber din parc..
Ceea ce recomand tuturor este să se lase pierduți printre canale, să admire arhitectura, să schimbe mijlocul de transport în comun pe o bicicletă și pentru 2 zile să fie un „amsterdamer„.

4. Care crezi ca sunt atractiile turistice din Amsterdam care sunt puțin overrated, care pe tine te-au dezamăgit?

Probabil multe muzee scumpe nu-și merită banii: Heineken Museum, Madame Tussaud, Purse Museum, Sex Museum și altele care nu spun nimic interesant în opinia mea și unde stai ore la coada. Mâncarea specific locală nu există așa că nu aș recomanda nimic din prăjelile care se oferă ca fiind tradiționale. Nu aș recomanda nimic din ce e agresiv pe stradă, precum plimbări cu calești și biciclete unde altcineva pedalează în locul tau. Până și turul cu barca îl văd mai mult ca o variantă leneșă și preferată de familii..

Amsterdam

5. Oferă-ne câteva sfaturi pentru ca și noi să putem cunoaște puțin mai mult din preferințele localnicilor.

În primul rând localinicii evită zonele centrale pline de turiști. De cele mai multe ori se ascund la terase precum cele numite mai sus sau își închiriază propria barcă pentru a se relaxa câteva ore pe canal, merg la foarte multe festivaluri și evenimente în diverse hale sau cluburi (nu centrale), biciclesc către o mică plajă daca este cald sau către parcuri mai puțin faimoase. Blijburg aan Zee este un mic loc cu o plajă draguță în nord unde ajungi în 25 min biciclind sau luând tramvaiul de la Centraal Station și unde deseori asculți muzică live în timp ce te bucuri de briza și linistea apei..

Amsterdam
Un loc frecventat pentru un pranz divers este într-o hala, Foodhallen, ce conține mici buticuri cu mâncare variată, unde nu ești limitat la un specific și unde poți petrece toata ziua explorând și încercând din toate..
Pentru iubitorii de muzica electronică sunt câteva cluburi pline de localnici unde poți găsi evenimente din branșa asta. Am descoperit că sunt foarte populare și intens frecventate: Marktkantine și De school sunt 2 dintre ele..

Amsterdam
Piețele locale sunt și ele foarte populare, de cele mai multe ori aflate în zone centrale precum piața Albert Cuypstraat, de unde poți cumpăra produse fresh alimentare dar și accesorii pentru bicicletă, suveniruri ieftine și de ce nu, poți gusta ceva direct de acolo..
Cea mai mare „flea market” din europa se afla tot in Amsterdam, se tine un weekend pe lună și se numeste IJhallen (http://ijhallen.nl/en/). Aici localii vând orice, de la îmbrăcăminte până la mobilă și antichități..și este un loc foarte frecventat de localnicii. Sse ajunge cu feribotul (gratis) de la Centraal Station.

Amsterdam

Îi mulțumesc Ramonei pentru toate informațiile pe care ni le-a oferit despre Amsterdam și vă spun sincer că abia aștept să revin în acest oraș frumos! Pe Ramona o puteți urmări pe Instagram (aici) și de îndată ce își va lansa blogul, vă anunț!

Amsterdam

Facebook Comments

1 Comment

  1. M-am indragostit de Amsterdam inca de cand ateriza avionul, la cat de fasicinata eram de canale. Am fost de doua ori si imi doresc sa ma mai intorc. Mai am o multime de lucruri de facut si este atat de relaxanta locatia. Pentru fumat nu imi trebuie. imi sunt suficiente tigarile clasice :)))

Write A Comment