Bosnia & Herzegovina fost pentru mine cea mai frumoasă surpriză a verii! Am ales să merg acolo în weekend-ul prelungit din August, conștientă fiind că drumul de la București e lung și deloc ușor. Dar îmi era dor să descopăr ceva nou, îmi era dor de atmosfera și frumusețea locurilor din Balcani.

drum bucuresti-sarajevo

 

Am plecat vineri seara, într-o aglomerație de nedescris. Am avut nevoie de mai bine de o oră și jumătate pentru a ieși din București, iar odată ajunși pe A1 s-a pornit o ploaie torențială de nu vedeam nici la 2m în față. Perfect pentru un început de weekend! Aglomerația s-a menținut până târziu în noapte, până am ajuns aproape de Drobeta. Toți românii fugeau care-ncotro, departe de orașe.

Numai că noi parcă nu prea ne supuneam regulilor,

”- Unde mergi weekendul ăsta?

– Dau o fugă până în Bosnia.

– Ce cauți acolo? Nu e război?

– Nu, nu mai e de mult război acolo..”

Noaptea ne-am petrecut-o într-un hostel din Drobeta, probabil una dintre cele mai rele cazări din România. Oh well, ajunși acolo pe la 11 noaptea, nu prea ne-a mai păsat.

Dimineața, după o cafea bună acasă la un prieten, ne-am îndreptat către graniță, la Porțile de Fier. Coadă mare la punctul de trecere al României. Multe mașini se îndreptau către Grecia, calculatoarele vameșilor mergeau prost. După ce am scăpat, ne gândeam cu groază că mai aveam de așteptat încă pe-atât la vama sârbilor. Nu, acolo nu era coadă deloc, probabil la ei mergeau calculatoarele?

Vacanta in Bosnia

De pe deal ne-a întâmpinat steagul Serbiei și numele lui Tito. Să înțelegem clar pe teritoriul cui am intrat. Totuși, nu ne-am îndepărtat prea tare de România, următoarele ore petrecându-le pe șoseaua ce urmează cursul Dunării, oferindu-ne peisaje spectaculoase. L-am salutat și pe Decebal, al treilea an la rând.

Drumul spre Belgrad și mai apoi prin Serbia, spre Bosnia e destul de plictisitor. Însă nu pustiu, ca străzile din Bulgaria. Întâlnești sătuce, piețe, birturi și uneori mașini care mai, mai că se descompun. Dar localitățile par colorate, oamenii veseli, iar casele sunt mari și frumos aranjate. N-am avut niciodată senzația de nesiguranță, deși după ce am părăsit Belgrad-ul n-am mai zărit nicio mașină din România. Oricum ultima pe care am văzut-o ne-a cam făcut să băgăm capul în pământ și să ne fi dorit ca plăcuța de înmatriculare să aibă altceva inscripționat pe ea. O mașină din OT a încercat să ”fenteze” coada de câteva zeci de mașini care se formase la punctul de plată al autostrăzii, băgându-se ”cu tupeu” în față. (apropos, 3 euro am plătit pentru a parcurge autostrada sârbească de la Pozarevac la Ruma).

Vacanta in Bosnia

 

La granița bosniacă am fost întâmpinați cu zâmbete. Erau fericiți că mergem doar în vizită, că vrem să vizităm Sarajevo. De la vameși am aflat că în oraș se află și Robert de Niro, pentru un festival. Pe lângă amabilitatea oamenilor, am fost întâmpinați și de un aer rece de munte, mult verde, multă natură și un lac frumos.

Vacanta in Bosnia

Nici n-au început bine serpentinele, iar eu l-am zărit  pe Traian, pedalând de zor la a sa Trocaletă. Plecase din România în urmă cu două săptămâni și avea de gând să străbată țările Balcanice. Deși locuim în același cartier, nu ne-am mai văzut de 6 ani. Iată că drumurile ni s-au intersectat în Bosnia!

13924938_1181953925194466_1399278262699110226_n

13924935_1181953958527796_8629150893015144140_n

 

Am plecat mai departe, admirând munți, platouri și unul din cele mai frumoase apusuri mov. Da, cerul era mov!

bosnia (3)

Vacanta in Bosnia

Vacanta in Bosnia

În Sarajevo am intrat pe înserat și m-a suprins orașul așezat pe culmile dealurilor. Recunosc, nu mă documentasem deloc înainte să plec la drum. Dar și asta face parte din frumusețea călătoriilor, nu? Mi-a plăcut la nebunie orașul și a intrat rapid în lista capitalelor mele preferate din Europa. I-am dedicat un articol întreg aici, acum pornim mai departe, către Mostar!

Sarajevo

 

Hotărârea de a merge la Mostar am luat-o după jumătate de zi petrecută în Sarajevo. Având drum lung la întoarcere spre casă, inițial ne gândisem că ar fi greu ca înainte cu o zi să mai parcurgem încă 300 km (dus-întors) doar pentru a vizita Mostar. Însă spiritul de aventură s-a activat, așa că pe la ora 16 ne-am urcat în mașină și am pornit!

Vacanta in Bosnia

Și nu ne-a părut rău deloc, pentru că întreg traseul este extrem de frumos. Drumul trece prin munți înalți și stâncoși, iar lacul Jablanicko pe care l-am străbătut de la un capăt la altul oferă un peisaj de poveste. Deja ne imaginam cum ar fi să petrecem câteva zile într-o cabană pe marginea lacului, bucurându-ne în fiecare dimineață de o priveliște așa frumoasă.

Vacanta in Bosnia

Orașul Mostar este recunoscut pentru Stari Most (Old Bridge), patrimoniu UNESCO. Construit în secolul 15, pe vremea otomanilor, podul a fost aproape în întregime distrus în timpul războiului din Bosnia, însă din fericire a fost refăcut în urmă cu câțiva ani, păstrând toate detaliile arhitecturale.

 

Vacanta in Bosnia

Vacanta in Bosnia

Vacanta in Bosnia

Orașul este extrem de turistic, iar podul e mereu plin! Câțiva curajoși profită de popularitatea lui și fac bani sărind de pe pod în apă (săritura are loc abia după ce a fost strânsă o anumită sumă de bani). În jur se găsesc multe buticuri cu suveniruri, terase și moschei de pe ale căror minarete se poate admira orașul de sus (contra unei sume puțin cam exagerate din punctul meu de vedere – 12 euro).

Vacanta in Bosnia
Vacanta in Bosnia

Am părăsit Mostar-ul la apus și ne-a rămas în minte imaginea unui oraș vechi, cochet, îmbăiat în razele soarelui!

În următoarea zi ne-am înarmat la un drum lung, din Sarajevo la București. A fost obositor, a durat vreo 14 ore (dintre care o oră la vamă românească, evident! Aveau problemă cu baza de date, mergea greu conexiunea).

Cu puțin curaj și puțin (mai multă) energie din partea celui care și-a luat rolul de șofer, am reușit să vedem frumoasa Bosnie în doar trei zile. Și să ne îndrăgostim iremediabil de ea!

 

 

Facebook Comments

5 Comments

  1. Pingback: De unde am atâtea zile de concediu? - Călătorește cu Ira

  2. Pingback: Zile libere în 2017 şi sugestii de vacanţe - Călătorește cu Ira

  3. Pingback: Unde am calatorit? - Călătorește cu Ira

Write A Comment