Când am auzit prima dată că Bali a fost numită și ”Insula Zeilor”, mă gândeam că e ceva sacru, că natura este atât de frumoasă încât a devenit un loc paradisiac. Nu este departe de adevăr, însă am înțeles după cele șase zile petrecute acolo că denumirea vine de fapt de la miile de statui cu zei care se găsesc peste tot pe insulă.

Bali

Deși Indonezia este o țară majoritar musulmană, Bali și-a păstrat originile hinduse, dar cu caracteristici aparte (”Religion of Holy Water”), specifice doar balinezilor, care sunt foarte religioși. Practic, este un amestec între hinduism și budism, combinate cu tradițiile indigenilor.

Bali

Am aflat de la localnici că există zei buni și zei răi, pentru ambele tipuri fiind sculptate statui de diferite dimensiuni. Astfel, am înțeles de ce vedeam pe stradă prințese, bebeluși, elefanți sau chiar ceva ce semăna cu niște drăcușori. Zeii se răgăsesc în fiecare casă/curte, urcați pe un mic templu. Cei mai înstăriți își construiesc chiar ”family temple”, pe un spațiu destul de mare din apropierea casei. Bineînțeles, există și temple ale comunității, în care se desfășoară ceremonii în zilele de sărbătoare.

 

Marile temple au fost construite în cele mai frumoase locuri de pe insulă, oferind peisaje impresionante. Eu am apucat să vizitez Tanah Lot, pe care e musai sa-l vedeți la apus.  L-aș putea numi cu ușurință unul dintre cele mai frumoase peisaje văzute de mine vreodată, însă în vacanța din Asia au fost atât de multe, încât parcă încep să le pierd șirul.

 

tanah lot

Un alt templu în care am pășit este Batuan, aflat chiar în centrul insulei, în zona Ubud și care este printre cele mai vechi din Bali. Înainte să intru mi-a fost oferit un sarong tare frumos, veșmântul cu care se acoperă ei atunci când merg în templu.

Bali

bali-beautiful-sarong

 

 

Vă spuneam că balinezii sunt foarte religioși. De trei ori pe zi, oferă daruri zeilor, în speranța ca aceștia să-i ajute, să le meargă totul bine în ziua respectivă. Ofranda constă într-un coșulet împletit, în care sunt puse în general flori colorate, dar și alte lucruri precum covrigei, țigări, jeleuri..alături de un  bețișor parfumat.

bali-ofrande-zei

 

Bali

Ce mi-a plăcut mult în Bali este comuniunea omului cu natura, un aspect care se regăsește cu precădere în hinduism. Apa joacă un rol important, așa că pe lângă numeroasele cascade ce pot fi vizitate, aproape la fiecare colț de stradă se găsește un mic aranjament cu pietre, flori și apă curgătoare.

 

 

Deși frumoasă de admirat, această legătură cu natura nu înseamnă doar apă și plante frumoase, ci și șopârlițe care intră nestingherite prin camerele de hotel, broscuțe cu care te întâlnești noaptea pe alee sau diferite specii de gândaci. E de prisos să mai menționez că am reușit să sperii întreg hotelul după ce am țipat suficient de tare la prima mea întâlnire cu șopârla din baie. Mai apoi ne-am împrietenit.

bali

 

Cam asta vă pot spune în mare despre Bali, Insula Zeilor. Un loc special, un loc în care te apropii de natura, un loc plin de spiritualitate. În articolele viitoare voi povesti mai mult despre ce se poate vizita în Bali, pentru că abia am avut timp să ne tragem sufletul în zilele petrecute acolo, ne-am plimbat non-stop!

Citește și alte articole despre Bali:

Facebook Comments

9 Comments

 1. Pingback: La plajă în Bali - Călătorește cu Ira

 2. Pingback: Curiozităţi despre Bali şi balinezi - Călătorește cu Ira

 3. Pingback: Gili Islands - Călătorește cu Ira

 4. Pingback: Fericirea din celălalt colț de lume - Călătorește cu Ira

 5. Pingback: Super-preturi de la Qatar Airways! - ~ Călătorește cu Ira ~

 6. M-ai făcut să îmi imaginez prima întâlnire cu șopârla din baie și am râs cu poftă. :)) E bine că în final v-ați împrietenit, totuși! :))
  Foarte interesantă povestea Zeilor, statuile lor mi se par foarte tari.

  • Ira Reply

   :)) Cu greeeu, am tras cateva tipete la inceput 😀
   Nu m-am asteptat sa gasesc atatia zei pe acolo!

 7. Foarte interesanta aceasta postare! Ce fain ca ati ajuns si acolo si ati vazut ceva nou. Pupicei, Liuba x

Write A Comment