Am văzut multe întrebări despre bagajul de mână pe câteva din grupurile pe care sunt activă pe Facebook și m-am gândit că ar fi bine să pun cap la cap toate informațiile pe care le știu. Călătoresc deseori doar cu bagaj de mână, fie pentru că aleg să zbor cu companii low-cost sau aleg varianta mai ieftină, fără bagaj de cală la companiile de linie , fie pentru că îmi e mai ușor să mă descurc cu o valiză mai mică.

bagaj-de-mana

Dimensiuni

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să verificați pe site-ul companiei aeriene cu care zburați care sunt contițiile pentru bagajul de mână: câte genți sunt permise și ce dimensiuni pot avea acestea. De obicei diferă foarte mult de la o companie aeriană la alta, uneori e enervant că unele trollere sunt doar cu 5cm mai lungi sau mai late decât trebuie.

The Ryanair hand luggage allowance is: One cabin bag weighing up to 10 kg with maximum dimensions of 55cm x 40cm x 20cm, plus 1 small bag up to 35 x 20 x 20 cms per passenger.

De cele mai multe ori, am văzut că cei de la linia de îmbarcare în avion sunt destul de permisivi, însă au fost și cazuri în care m-au rugat să verific dimensiune bagajului (sunt niște stative în care geanta trebuie să încapă), așa că nu vă bazați pe asta.

Wizzair – Geantă de mână mică: Dacă bagajul dvs. de mână măsoară 42x32x25cm sau mai puţin, poate fi transportat la bord gratuit. Acesta trebuie să aibă loc sub scaunul din faţa dvs.

Ce avem voie să luăm cu noi?

Am văzut că este foarte des confundată compania aeriană cu aeroportul, atunci când vine vorba de conținutul bagajului. Bagajele sunt verificate de cei din aeroport, la security check, care nu țin cont de compania cu care veți zbura.. Așa că decât să căutați ”ce pot lua cu mine dacă zbor cu Wizz Air?”, mai bine căutați ”Ce pot lua cu mine dacă plec de pe aeroportul Otopeni / aeroportul de întoarcere?”.

Lichide

Recipientele cu lichide trebuie depozitate într-o pungă transparentă, cu închidere ermetică (20cmx20cm), iar fiecare flacon nu are voie să depășească 100ml. În categoria lichide intră și spray-uri, loțiuni, pastă de dinți, produse de machiaj cremă.

Bagaj mana

Din Otopeni mi-au fost foarte rar verificate lichidele, însă am avut mai mereu grijă să le pun într-o pungă transparentă care se închide etanș (uneori, însă, am apelat și la o borsetă cu fermoar, aproape transparentă). Cei mai pretențioși mi s-au părut cei de pe Stansted, din Londra: trebuia să folosesc punga pe care mi-o ofereau ei, iar la lichide au verificat și produsele de makeup mici (gen mascara sau lip-gloss).

Bagaj mana

Obiecte ascuțite

În ceea ce  privește obiectele ascuțite, am luat mai mereu cu mine aparat de ras, pensetă și forfecuță de unghii și nu a comentat nimeni. Pe aeroportul din Mallorca am creat ceva probleme celor de la securitate, pentru că uitasem că aveam în geantă un briceag. Oamenii îmi tot spuneau ”wine bottle”, referindu-se la tirbușon, dar eu nu și nu, n-am nicio sticlă de vin la mine. Până la urmă s-a elicidat misterul, mi-am adus aminte de briceagul cu tirbușon, l-am scos, mi-am cerut scuze..S-au uitat cam urât la mine, dar asta e!

Bagaj mana

Mâncare

În afară de apă sau orice e sub formă lichidă/pastă, n-am avut probleme în a lua cu mine mâncare (sandwichuri, fructe). Ba chiar am avut cândva un kilogram de portocale în geanta de mână!

I-am auzit pe mulți plângându-se că au fost verificați puțin prea mult în aeroport. Mie asta mi se pare un lucru bun, îmi oferă impresia de siguranță. Mi s-a întâmplat de multe ori să fiu rugată să mă descalț sau să arăt conținutul poșetei. În Germania și Anglia mi-au verificat amănunțit fiecare rujuleț, iar la un moment dat selfie-stickul meu le-a cam dat de bănuit. În Koln aveau un aparat prin care treceam toți și ne verificau, cred, căldura corporală. Prin Asia controlul mi s-a părut cam slăbuț, parcă prea treceam ușor de security check, iar asta nu prea mi-a plăcut.

Câteva sfaturi

Eu am trecut brusc de la călătoritul cu mașina (când puteam căra după mine jumătate de șifonier), la cel cu avionul low cost (când am fost nevoită să iau în bagajul de mână haine pentru mai mult de două săptămâni). Am învățat să fiu mult mai cumpătată, iau obiecte multifuncționale pe care știu sigur că le voi folosi. Iată trei lucruri care nu-mi lipsesc niciodată:

Bagaj mana

O eșarfă

Este extrem de utilă în multe situații: ține de cald în avion/aeroport (mereu am probleme cu aerul destul de rece), ne protejează de soare (la mare sau în drumeții), iarna e bună de fular, poate fi folosită la plajă, pe post de fustă, sau în camera de hotel, peste lenjeria de pat (da, s-a întâmplat să nimeresc și cazări în care nu părea totul foarte curat). Ocupă super-puțin spațiu și are așa multe întrebuințări, așa că e musai să luați cu voi măcar una.

Geantă-sacoșă

Multe companii low cost nu-ți dau voie să ai cu tine decât o singură geantă (trollerul sau rucsacul), așa că poșeta trebuie băgată și ea acolo, însă poate ocupa cam mult spațiu. De aceea eu aleg să pun în bagaj cu mine o trăistuță frumos colorată. Nu ocupă spațiu, însă este foarte încăpătoare și utilă atât în zone cu plaje, cât și în city break-uri. Am grijă totuși să nu țin în ea banii și nici telefonul, neavând fermoar nu este chiar cea mai sigură.

Papuci – șlapi

A fost o vreme în care pur și simplu uitam să-i iau cu mine. Și tare greu îmi era, mai ales când camerele aveau doar gresie sau când cabinele de duș nu erau cele mai prietenoase. De câțiva ani nu-i mai uit niciodată și asta vă recomand și vouă!

 

Care este experiența voastră cu controlul de securitate din aeroport? Ce obiect este nelipstit din bagajul vostru de mână?

Facebook Comments

9 Comments

  1. Pingback: Cum mi-am organizat vacanţa la Lisabona - Călătorește cu Ira

  2. Pingback: Cinci din bagajul de city break - Călătorește cu Ira

  3. Hej Elisabeth,Blir glad över ditt inlägg. Dels för din fortsatta, helt otroliga livsinställning som poppar fram i ALLA dina inlägg, och dels för att det är så himla fint att se dig med din fina familj. En bild säger mer än tusen ord :)Trots att jag inte kommenetar alla dina inlägg så vill jag att du ska veta att jag "LYSSNAR" på vartenda litet ord du skriver.Stora famnen från Sanna.

  4. Mi se pare cel mai util articol pe tema asta , nu am mers nicioadata cu avionul dar acum stiu unde sa ma uit pentru a afla toate informatiile de care am nevoie.

  5. Pingback: 20% reducere la WizzAir si BlueAir - Călătorește cu Ira

  6. Pingback: Cum este zborul cu Ryanair? - Călătorește cu Ira

  7. Eu încă sunt la faza în care tot uit de șlapi. :)) Trebuie să-mi mai înghețe de câteva ori picoarele pe gresia rece (doar de 2-3 ori am prins așa în dormitor, în ultimii ani) și poate o să mă-nvăț minte…

    • Ira Reply

      N-ai idee de cate ori m-am enervat, de cate ori erau naspa dusurile si eu nu aveam cu ce sa ma incalt. Nu mai uit niciodata de ei!

Write A Comment