Până în urmă cu câțiva ani eram cam dezamăgită de orașul meu, București. Mi se părea că toate celalalte capitale europene sunt toate mai frumoase, mai aranjate, mai pline de viață, mai, mai…

Exact când începeam să am sentimente tot mai neplăcute pentru acest oraș, am avut norocul să particip la primul meu tur ”Cu bastonul prin București”, organizat de A.R.C.E.N. și de atunci parcă am început să privesc cu alți ochi orașul în care trăiesc.

tur prin Bucuresti
Sursa foto

 

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (A.R.C.E.N) a fost creată de o mână de oameni tineri și entuziaști care au crezut în schimbare și care au reușit să aducă ceva nou în orașul ăsta părăsit parcă de toată lumea. Sunt foarte documentați și desfășoară o groază de proiecte menite să ne apropie de București, să ne facă să-l cunoaștem, să-l iubim și să-l respectăm.

Tururile lor prin București sunt speciale pentru că nu sunt turistice, ci se adresează mai mult localnicilor dornici să afle mai multe despre locul în care trăiesc. Fiecare tur are o tematică anume, majoritatea vorbind despre vremuri vechi, de la crearea orașului până la perioada Interbelică, iar Edmond și colegii săi reușesc de fiecare dată să ne ducă în trecut, să ne facă să simțim mireasma vremurilor de mult apuse.

tur prin Bucuresti

Fiecare traseu e bine documentat, fiecare clădire veche pe lângă care trecem are o poveste de spus și e tare frumos să o aflăm de la oameni pasionați, care au petrecut multe ore de studiu și căutări prin arhivele Bucureștiului. Uneori asociez o plimbare alături de A.R.C.E.N. cu o vizită la teatru, pentru că informațiile sunt redate într-um mod așa plăcut încât parcă trăiesc, pentru câteva ore, în perioada la care se face referire.

tur prin Bucuresti
Sursa foto

Am ajuns pe străduțe pe care nu m-aș fi incumetat vreodată, am aflat lucruri interesante despre scriitori, pictori sau politicieni din perioada Interbelică, am învățat să privesc cu alți ochi clădirile care, din nepăsarea unora, acum mai, mai că se prăbușesc, omorând o întreagă istorie. Am învățat să iubesc Bucureștiul așa cum e el, cu bune și cu rele. Mai mult rele decât bune, dar e totuși orașul meu.

Weekend-ul viitor, sâmbătă și duminică de la ora 16, va avea loc un nou tur, ”Povești din Cartierul Evreiesc”. Eu voi participa într-una din zile, vi-l recomand și vouă cu drag! Dacă vreți să fiți la curent cu evenimentele lor, dați un like paginii de Facebook, veți descoperi acolo și o mulțime de poze frumoase cu comori din București. Turul este gratuit, dar la final, dacă v-a plăcut, puteți lăsa ceva în joben. Cât vreți voi.

tur prin Bucuresti

 

Voi ce părere aveți despre orașul în care locuiți? Cum încercați să vă împrieteniți cu el?

 

Facebook Comments

Write A Comment