Toamna aceasta am făcut o scurtă vizită în Florenţa, poposind şi o noapte în Bologna. Poate părea surprinzător, însă dintre cele două, Bologna a fost preferata mea! Iată câteva motive pentru care eu consider că merită să vizitezi acest oraş din Italia:
Zborurile de avion sunt super ieftine
Din Bucureşti sunt trei companii low-cost care merg la Bologna: Ryanair, Wizzair şi Blue Air, care acoperă toate zilele săptămânii. Eu am plătit 40 euro pe un bilet dus-întors, cumpărat cu două săptămâni înainte. Transferul de la aeroport, cu autobuzul, costă 12 euro (dus-întors). Iată o simulare pentru luna martie 2017, miercuri-duminică:
Se poate organiza uşor o mini vacanţă pornind din Bologna. Are una din cele mai mari gări din Italia, iar după o vizită de o zi, două, aici puteţi pleca spre alte destinaţii, precum Florenţa, Pisa sau Cinque Terre. Trenurile sunt multe şi dese, dar la preţuri destul de mari, însă şi condiţiile sunt pe măsură (ex. 26 euro Bologna – Florenţa, doar dus). Există şi multe autocare către diferite destinaţii, la preţuri mult mai bune, însă care au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la destinaţie.
Este un oraş plin de viaţă
Bologna este un oraş studenţesc, aici se regăseşte şi cea mai veche universitate din Europa. Dacă mergeţi în perioada octombrie-iunie, veţi descoperi un loc super animat şi plin de viaţă. Mulţi tineri pe străzi şi în localuri, veselie şi voie bună. Eu am mers solo însă în centrul din Bologna nu m-am simţit deloc singură!
În anul 2000 a fost declarat Capitala Europeană a Culturii, iar în 2006 UNESCO l-a numit „City of Music”. Tocmai de aceea, Bologna este considerat un important centru artistic şi cultural, iar asta chiar se vede. În stilul oamenilor de a se îmbrăca, în frumuseţea clădirilor care se termină cu coloane înalte, în atelierele de artă care se găsesc la tot pasul şi universităţile cu porţi vechi, înalte, de lemn.
Are o arhitectură interesantă
Mie îmi place să-l denumesc oraşul coloanelor. Toate trotuarele din centrul vechi se află sub clădiri, străjuite de coloane înalte. Mi s-a părut ceva specific pentru Bologna şi mi-a plăcut! De asemenea, majoritatea clădirilor au o culoare roşiatică, văzut de sus chiar pare un oraş roşu.
Deşi nu este mare sau plin de obiective turistice la tot pasul, mie mi se pare perfect pentru plimbări liniştite, care te transpun cumva în trecut. L-am vizitat într-o zi în care vremea nu era prea prietenoasă şi poate asta i-a oferit un aer posomorât în poze, însă oamenii şi atmosfera veselă, clădirile vopsite în culori roşiatice şi poate târgul de ciocolată din centru au făcut ca Bologna să mi se întipărească în minte ca fiind un oraş plăcut, cald.
Mâncarea
Bologna este plin de localuri unde se găseşte pizza foarte bună, la felie. Pizza simplă, cu mozzarela şi sos de roşii, sau diferite combinaţii de ciuperci, broccoli, cartofi sau cârnaţi picanţi. Cu blat extrem de subţire sau pufos, dar întotdeauna fără ketchup. Se servea din mers, sau stând în picioare la o tejghea înaltă.
De asemenea, am descoperit şi două food markets (Mercato di Mezzo, Mercato delle Erbe), care pe lângă piaţa propriu-zisă aveau şi loc de servit masa, cu diferite feluri de mâncare şi băuturi: pizza, paste, supe, sandwich-uri, fructe de mare. Am încercat la Mercato di Mezzo un burger negru, cu chiflă făcută din făină şi cerneală de sepie şi somon. Interesant, inedit. În Mercato delle Erbe mi-am luat o felie de pizza cu broccoli şi brânză. Cine s-ar fi gândit să pună broccoli pe pizza şi să fie şi atât de gustoasă?
Turnurile din Bologna
Cele două turnuri, obiectivul turistic principal al oraşului mi s-au părut speciale şi oarecum diferite de altele asemenea lor pe care le-am întâlnit până acum. Sunt situate într-o piaţetă aglomerată şi foarte înghesuită, nu pot fi observate de la depărtare în toată splendoarea lor. Trebuie să ne ridicăm capul şi să privim în sus. Vom descoperi două turnuri subţiri, de înălţimi diferite. Unul este înclinat, parcă stă să cadă, iar celălalt se înalţă până la cer.
Cum mie îmi place să privesc de sus orice oraş, m-am încumetat să urc în cel drept şi înalt. Intrarea costă 3 euro. Se urcă pe scări vechi de lemn, înguste şi inegale şi par că nu se mai termină odată. Dar imediat ce ajungem în vârf, ni se dezvăluie oraşul roşu în toată splendoarea sa şi înţelegem că a meritat fiecare pas.
Mi-ar fi plăcut să prind o zi mai senină, dar e bine oricum. Aerul rece de sus m-a trezit şi mi-a oferit o stare de bine, m-a făcut să realizez cât de fericită sunt că am ocazia să cunosc atâtea locuri frumoase.
Aţi vizitat Bologna? Dacă nu, am reuşit să vă conving că merită?
P.S. Caută cazare în Bologna:
12 Comments
Vai, ce dor si pofta mi s-a facut! Mancarea din Bologna este intr-adevar delicioasa si una dintre principalele atractii turistice, pe buna dreptate. Am asteptat cam o ora ca sa mancam la Osteria dell’Orsa dar a meritat fiecare minut.
Pingback: Unde am calatorit? - Călătorește cu Ira
Nu am ajuns niciodata in Bologna, dar pozele si articolul tau ma indeamna sa ma duc. at de curand Bravo! Frumos!
Pingback: Cazarea la hostel - da sau ba? - Călătorește cu Ira
Pingback: 2016 în bilete de avion și kilometri parcurși - Călătorește cu Ira
Pingback: City break în Florența - Călătorește cu Ira
Wow~ sus! Prea sus pentru mine :))
Multe privelisti minunate, chiar merita o vizita! ^_^
Haha, si pe mine ma lua putin ameteala
40 euro cu sapt inainte? prea tare, chiar ar merge un city break
Cu doua saptamani inainte, da! Chiar merita!
Frumos sus!!! I love the view!!!
Yep, frumos tare acolo!