City Break-urile au devenit foarte populare în ultima vreme şi cred că oricine îşi doreşte o scurtă escapadă într- un oraş nou. De obicei, un city break înseamnă o mini vacanţă de doar câteva zile, în care încercăm să cuprindem tot ce are un anumit oraş să ne ofere: obiective turistice, mâncare specifică ţării sau regiunii, evenimente culturale inedite sau puţină distracţie la ceas de seară, împreună cu localnicii.

În ultimii ani, datorită scăderii preţurilor de avion, city break-urile au început să fie din ce în ce mai accesibile, iar asta nu poate decât să ne bucure. Profităm de oferta unei companii aeriene, lipim una sau două zile de un weekend, alegem o cazare drăguţă şi gata planul pentru o nouă mini-vacanţă! Rămâne să facem bagajul şi să plecăm la drum!

Aşadar, în acest articol vorbim despre bagaj. Cât de mare să fie şi ce merită să luam cu noi?

Din punctul meu de vedere, bagajul de mână este suficient pentru un  city-break de 4,5 zile (fie vară, fie iarnă). Bagajul de cală presupune o valiză mai mare, iar în oraşele aglomerate acesta devine puţin cam incomod de transportat. Gândiţi-vă că de la aeroport la hotel este posibil să schimbaţi mai multe mijloace de transport sau să treceţi pe un alt peron la metrou (în Londra sau Paris asta poate însemna chiar 10-15 minute de mers prin tuneluri, urcat şi coborât scări). De multe ori centrul vechi al unui oraş este pavat cu piatră cubică şi chiar dacă troler-ul are roţi, e puţin cam greu de manevrat atunci când acesta cântăreşte peste 15 kilograme.

bagaj-de-mana

Despre bagajul de mână şi regulile de securitate ce trebuie respectate v-am povestit pe larg aici. În afara de cele obligatorii, precum acte, telefon sau cameră foto, sunt şi câteva lucruri pe care le consider utile şi fără de care nu plec niciodată într-un city break:

 • Încălţăminte comodă – pantofi sport care arată bine. În general atunci când vizităm un oraş nou mergem mult pe jos. Foarte mult, aş spune! Aşa că e musai nevoie de o pereche de încălţări comode, dar care să arate şi bine în acelaşi timp. Eu nu sunt adepta bocancilor sau sandalelor de munte atunci când merg să vizitez un oraş pentru că vreau să mă despart puţin de imaginea de călător. Vreau să arăt bine şi să încerc să fiu eu, aşa cum sunt şi acasă. În ultima vreme m-am îndrăgostit de pantofii sport coloraţi, însă şi o pereche de tenişi negri mi se pare o alegere bună. V-am povestit aici despre cele mai comode încălţări pe care le am şi pe care le iau cu mine în călătorii.
 • O eşarfă – bună şi de ploaie, şi de soare. O poţi pune la gât sau pe umeri când e frig, dar poate fi utilizată şi pe post de turban atunci când arde soarele prea tare.
 • O mini trusă de machiaj – Îmi place să mă aranjez, chiar dacă sunt în vacanţă, exact aşa cum o fac şi acasă. Aşadar, iau mereu cu mine strictul necesar în ceea ce priveşte produsele de machiaj.
 • O mini placă de păr – asta pentru că eu am părul cam greu de stăpânit şi nu vreau să-mi stric starea de spirit pentru că nu îmi stă bine părul. Placa de păr este singura capabilă să-l îmblânzească, aşa că mi-am luat una mică specială pentru călătorii (asemănătoare, aici), însă înainte o luam cu mine pe cea mare.
 • Selfie Stick – e bun atât pentru selfie-uri, cât şi pentru a face poze mai de la înălţime, peste capetele oamenilor. Unele obiective turistice sunt extrem de aglomerate şi îmi e cam greu să le pozez fără să apară vârfuri de capete prin poză, însă băţul de la selfie stick mă ajută să fac o fotografie mai de la înălţime.

Bagaj mana

V-am spus puţin cum văd eu lucrurile, însă m-am gândit să apelez şi la puţin ajutor, aşa că am invitat câteva dragi călătoare care ne vor lăsa să le umblăm puţin prin valiză. Le-am rugat să ne prezinte fiecare care sunt cele cinci obiecte nelipsite din bagajul lor de city break:

Mirela – ExTraViTa.ro

Pe lângă acte, card, telefon, lucruri fără de care nu vreau să călătoresc, nelipsite din bagajul de mână, indiferent de anotimp sunt câteva piese, care au în comun faptul că sunt versatile și musai fiecare trebuie să poată fi purtată în minim trei combinații.
 • Pantofi sport care pot fi  purtați atât cu pantaloni cât și cu rochii sau fuste.
 • O rochie feminină pe care o pot interpreta în mai multe  ținute (cu pantofi sport, flip-flops, pantofi cu toc etc)
 • O pereche de pantaloni lejeri dar care au ceva fistichiu, pe care de obicei îi port și pe drum.
 • Bluză cu mânecă lungă care poate fi purtată atât cu rochii cât și cu ținuta sport.
 • Costumul de baie: niciodată nu plec la drum fără un costum de baie, indiferent de cât de lungă sau de scurtă este călătoria. Pentru orice eventualitate.
 City Break

 

Oana – Visătorprinlume.ro

Sunt multe obiectele pe care le considerăm extrem de utile și de nelipsit din bagaj. Nu putem călători fără buletin (sau pașaport), fără telefon sau fără un anumit buget. Eu o să încerc să mă axez și pe lucrurile puțin mai personale, fie că sunt materiale sau nu, pe care nu le-aș putea înlocui sau găsi în destinațiile pe care le vizitez. Nu plec nicăieri fără bilețelele mele de călătorie, cele cu citate inspiraționale, pe care îmi place să le fotografiez în toate locurile frumoase vizitate. Este un obicei format de curând și pe care l-am „luat” cu mine peste tot, o tradiție tare dragă mie.

 

Alături de bilețele stă, întotdeauna, ghidul de călătorie, pe care îl pregătesc cu grijă înainte de fiecare excursie. Acesta este, de fapt, o agendă, pe care îmi și notez diverse lucruri de la fața locului. Am o mare pasiune pentru agende și îmi place să le colecționez de peste tot, alături de semne de carte.Un alt obiect pe care am grijă să îl adaug în bagaj este asigurarea de călătorie. Până acum, din fericire, a fost doar un obiect ce a stat frumos în bagaj, nu am avut nevoie să apelez la el, însă nu plec niciodată din țară fără o astfel de asigurare.

 

Nelipsită din bagajul meu este și bateria externă, pentru că toate aplicațiile pentru hărți, pozele pentru care, de cele mai multe ori, telefonul îmi este cel mai la îndemână, îmi reduc considerabil bateria telefonului pe durata unei zile.

 

În final, cred că cele mai importante lucruri ar putea încăpea și în cea mai mică geantă de umăr. Sunt lucrurile pe care nu le vezi, dar pe care le simți. Este bucuria unei noi călătorii, este entuziasmul unor noi descoperiri. Sunt emoțiile, cele pe care le port cu mine de fiecare dată. Acesta ar fi ultimul lucru, dar cel mai important dintre toate, cel care transformă orice călătorie într-una extrem de reușită.

Milano - Visător prin lume

Diana – Designedtotravel.ro

Îmi place să mă documentez temeinic pentru fiecare city break, aşa că din bagaj sigur nu îmi va lipsi un itinerariu construit pe zile, cu obiective de văzut dar şi idei de restaurante de încercat. Nu reuşim mereu să ne ţinem de plan, de obicei nici nu apucăm să vedem tot de pe listă, şi ajungem să ne plimbăm în voie pe străduţe. Dar itinerariul, măcar ca îndrumător, trebuie să fie acolo.

 

Foarte important este să am la mine şi o pereche de încălţări comode. Merg foarte mult pe jos, cu siguranţă vreo 10 km pe zi, şi e bine să fiu încălţată confortabil. De asemenea, alt obiect care nu îmi lipseşte niciodată din bagaj este aparatul foto. Anul acesta vrem neapărat să cumpărăm un trepied şi un obiectiv fix mai luminos, ca să facem poze şi mai frumoase, aşa că le vom avea şi pe acestea pe listă în curând.

 

E foarte important să am şi un produs pentru păr în bagaj. Pentru că părul creţ are nevoie de puţină magie ca să stea aşa zi de zi . Cum în city breaks călătoresc numai cu bagaj de mână, înseamnă să iau produse în recipiente mici, sub 100 ml. Am mai multe opţiuni, ori iau o spumă mică de păr (se găsesc în supermarket-uri produse travel-size), ori îmi pun puţin din crema pe care o folosesc zilnic într-un recipient mai mic.

 

Al cincilea obiect care nu imi lipseşte din bagaj este o baterie externă pentru telefon. Pentru că îi las aparatul foto lui Alex, el fiind mai priceput la atâtea butoane şi setări, eu în paralel fac poze şi filmez cu telefonul. Nu mai contează ce telefon e, dar i se termină bateria destul de repede, aşa că am nevoie de un backup .

 

Ema – landoflove.wordpress.com

În afara de ce are fiecare prin rucsac, haine, Încărcător, acte, chestii, am scris mai jos cele mai importante obiecte pentru mine.
 • ulei de cocos- minunea mea cea de toate zilele, care ține loc de cremă de fața, de corp, de mâini, mască de par chiar și pastă de dinți în caz de urgenta. All in one, e nelipsit din rucsac.
 • batoane de cereale- sunt vegană, așa că sunt momente în care îmi găsesc greuț mâncare take away; depinde de destinație, asa că am mereu la mine batoane care pot substitui o masă, ca să nu umblu prea tare fix când mă izbește foamea.
 • caiețelul meu personal- încă sunt tipul clasic, îmi place să mă opresc în locuri care mă inspiră și să îmi notez gândurile și trăirile.
 • pelerina de ploaie- dacă nimeresc o zi ploioasa nu trebuie să o las sa îmi ruineze excursia, nu? unele străduțe pietonale din anumite orașe au chiar un farmec special sub picăturile de ploaie…știu, sunt o visătoare incurabila.
 • o carte- pentru momentele de așteptare din aeroport, gări sau pur și simplu pentru un moment doar al meu.

Cinci din bagajul de city break

Care sunt obiectele nelipsite din bagajul vostru de călătorii?

Facebook Comments

2 Comments

 1. Imi place foarte tare cum scrii! Felicitari pentru acest proiect!

 2. Pingback: Cum mi-am organizat vacanţa la Lisabona - Călătorește cu Ira

Write A Comment