Vacanţa din Asia (Indonezia şi Malaezia) a fost foarte importantă pentru mine şi pentru călătoriile mele, a fost cea care m-a învăţat că se poate şi altfel. N-am mai alergat după obiective turistice, aşa cum eram obişnuită, n-am mai încercat să bifez locuri şi clădiri pe hartă. A fost o călătorie plină de activiţăţi şi experienţe. Am descoperit o cultură nouă, total diferită de ceea ce ştiam şi ceea ce văzusem până atunci, am încercat să înţeleg şi să aflu mai multe despre oameni, despre modul lor de viaţă. Şi am învăţat să mă bucur de toate lucrurile pe care le descoperem, unele fiind total anapoda faţă de ceea ce speram să găsesc.

Am adunat în acest articol câteva lucruri care mie mi s-au părut interesante despre Bali şi balinezi. La unele nici măcar nu m-aş fi gândit înainte să ajung acolo, pentru că mie mi se păreau normale, nu credeam că în alt colţ de lume poate fi diferit.

 • Bali este o insulă din cele 17.000 ale Indoneziei, cea mai cunoscută pentru turişti. Mai este denumită şi Insula Zeilor, însă nu pentru că este un loc paradisiac, aşa cum credeam eu, ci pentru că religia hindusă a locuitorilor săi i-a determinat pe aceştia să construiască mii de statui ce-i reprezintă pe zei. Despre Bali şi despre zei vă invit să citiţi mai multe aici.

Bali

 • Indonezia este o ţară musulmană, Bali este singura insulă majoritar hindusă şi de aceea se deosebeşte mult faţă de restul regiunilor din ţară.

 

 • Locuitorii din Bali vorbesc atât indoneziana, cât şi balineza, o limbă specifică acestei insule. Majoritatea dintre ei cunosc şi engleza, nivel de bază.

 

 • Multe cladiri din Bali nu au uşi. Temperatura este de aproximativ 30 de grade pe tot timpul anului, aşa că probabil n-au mai simţit nevoia să construiască uşi sau ferestre. Cladiri precum hoteluri, mall-uri şi chiar cea a aeroportului sunt astfel ca nişte terase, cu pereţi şi acoperiş.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sursa
 • În fiecare zi, indiferent de anotimp, se întunecă între 18 şi 18.30. Bali este situată foarte aproape de Ecuator, aşa că diferenţele sunt mici în ceea ce priveşte ora în care apune soarele pe tot parcursul anului. În privinţa asta eu m-am păcălit puţin: ştiam că voi ateriza în Bali în jurul orei 17.30 şi eram convinsă că atunci când voi ieşi din aeroport şi voi căuta cazarea va fi încă lumină. Doar e vară la ei, nu? Nu m-am gândit niciodată ca lucrurile acolo nu sunt ca la noi.

tanah-lot-view

 • Nyepi, sărbătoarea principală a balinezilor, care în engleză poartă numele de „Day of silence”, este cea care marchează începutul unui nou an în conformitate cu calendarul lor. În 2017, aceasta va fi pe 28 martie, iar pentru ei va fi începutul anului 1939. În această zi, pe insulă se aşterne o linişte deplină. Nimeni nu lucrează şi, cel mai important, nimeni nu vorbeşte. Toţi stau în casă şi profită de acest prilej pentru a medita. În ziua de Nyepi, totul se opreşte. Nici măcar aeroportul nu funcţionează, niciun avion nu vine şi nu pleacă de pe insulă.

 

 • Religia este extrem de importantă pentru balinezi. De trei ori pe zi aceştia aduc ofrande zeilor, sub forma unor coşuleţe cu flori şi alte mici produse alimentare (bomboane, covrigei, chiar şi ţigări). Aprind şi beţigaşe parfumate. Mie mi-a plăcut mult acest obicei, în fiecare dimineaţă găseam peste tot pe stradă aceste coşuleţe colorate.

Bali

 

 • Balinezii au un obicei tare interesant pentru a-şi numi copiii (eram tentată să folosesc termenul „botez”, însă acesta nu există acolo) şi o fac în funcţie de ordinea în care ei sunt născuţi, indiferent de gen. Astfel, primul copil al familiei se numeşte Wayan, al doilea Made sau Kadek, al treilea Nyoman sau Komang, iar al patrulea Ketut. După primii patru, ciclul se repetă. Majoritatea dintre ei au, însă, porecle pentru că e puţin cam greu ca întreaga populaţie a insulei să aibă aceleaşi şase nume. Poreclele se pun de cele mai multe ori în funcţie de trăsături fizice sau de personalitate.

 

 • Orezul este principala sursă de hrană în Bali şi se cultivă de trei ori pe an.

despre bali

 

 • Plajele din Bali sunt în principal destinate iubitorilor de surf. Valurile sunt mari, ajung până la 2m înălţime aşa că nu este recomandat să intre in apă celor care nu ştiu să înoate excelent. Detalii despre plajele din Bali, aici.

Canggu Bali

 

Sper că vi s-au părut interesante informaţiile pe care le-am adunat despre Bali în puţinul timp pe care l-am petrecut acolo. De asemenea, sper că vă sunt utile în cazul în care plănuiţi o vacanţă pe insula zeilor!

Citește și alte articole despre Bali:

Facebook Comments

9 Comments

 1. Pingback: Cele mai frumoase apusuri pe care le-am văzut - Călătorește cu Ira

 2. Ideea cu numele e foarte ciudată și deloc practică, în schimb Nyepi mi se pare o sărbătoare chiar interesantă. Aici era să te îneci, nu? :)) După povestea ta, n-aș intra acolo în apă mai mult de genunchi, maxim..

  • Ira Reply

   Da, aici era sa ma inec…
   Cred ca e enervant rau ca 4 milioane de oameni dintr-o insula sa poarte aceleasi patru nume :))

 3. woow, chiar imi doresc sa ajung prin cateva tari din Asia! <3

 4. Ce fain! Nu stiam mai nimic despre Bali, asa ca mi-a facut placere sa citesc tot!
  „Day of silence”mi se pare ciudata, dar cred ca nu e chiar atat de nasol, in cele din urma…Sa nu pot vorbi o zi intreaga, ci doar sa meditez…sau sa ma rog…o provocare imensa, as zice din punctul meu de vedere. Nu cred totusi ca n-as putea vorbi o zi intreaga , la cat sunt eu de vorbareata :)))

  • Ira Reply

   :)) Si eu m-am tot intrebat cum o fi..
   E interesant sa cunosti cultura altor oameni, sa vezi ca pentru ei ceea tie ti se pare normal, nu inseamna nimic. Si invers.

Write A Comment