Croaţia este o ţară care mi-a plăcut mult, aşa că am ales ca doi ani la rând să îmi petrece şi acolo o parte din concediul de vară. Mi se pare că are multe de oferit: plaje interesante, insule, parcuri naturale de o frumuseţe aparte şi oraşe vechi încărcate de istorie (printre care şi Dubrovnik, o bijuterie de cetate). Aşadar, în vara anului 2015 am includ şi Peninsula Istria în circuitul prin Croaţia, Slovenia şi Austria.

peninsula istria

Am ajuns acolo cu maşina, după o oprire de o seară în Zagreb şi o zi petrecută la Lacurile Plitvice, cel mai frumos loc natural pe care l-am văzut în Europa. Drumurile în Croaţia sunt bune, am avut autostradă pe mare parte din traseu, mai puţin de la intrarea în peninsulă, însă asta nu a reprezentat un impediment deoarece se circulă bine.

Cazarea am avut-o în Pula, un apartament drăguţ închiriat prin AirBnb, iar de acolo am vizitat împrejurimile: Verudela, Medulin, Rovinj şi parcul Natural Brijuni.

Oraşul Pula / Pola

Trecând peste numele destul de… interesant pentru noi, românii, Pula este un oraş care îşi are originile încă din vremea romanilor. Dovada cea mai evidentă este Arena, a şasea cea mai mare arenă romană din lume, care din punctul meu de vedere a fost destul de bine conservată. Din exterior se aseamană foarte bine cu Colloseum-ul, iar după ce am postat poza pe Facebook toată lumea credea că am ajuns la Roma.

Arena Pula

arena-pula

Arena Pula

Arena Pula

Arena Pula

Arena Pula

Arena Pula

Deşi nu este un oraş foarte bine întreţinut, lucru ce se observă în clădirile vechi cam neîngrijite sau uneori părăsite, aş spune că are totuşi un farmec aparte. Oferit de Arena impunătoare, de contrastul dintre nebunia din centrul vechi şi străzile mult prea liniştite din oraşul nou, dar şi de tufele imense de leandri violet.

Nu am petrecut mult timp acolo, am vizitat oraşul seara, când chiar dacă eram obosiţi după explorarea plajelor, nu puteam refuza o plimbare către centrul vechi pentru a vedea Arena la apus sau pentru a lua cina într-unul dintre restaurantele super animate. Vara, Arena este deschisă până la miezul nopţii.

În centrul vechi se pot pierde uşor câteva ore bune. Este plin de baruri şi restaurante, de magazine cu obiecte hand-made, suveniruri sau dulciuri. În piaţa principală sunt câţiva meşteşugari care confecţionează pe loc obiectele, pe mine m-a fascinat sticlăria şi bijuteriile care ieşeau din mâna unui domn iscusit.

 

croatia-building

strada-pula

flori-pula

flori

floare-la-fereastra

candies

old-center-pula

modelare-sticla

sticla

platou-peste

templu-pula

Plaja Verudela

Verudela este o zonă a oraşului cu câteva hoteluri, resorturi şi plaje. Trebuie să ştiţi că în Croaţia plajă nu înseamnă neapărat nisip fin şi intrare lină în apă. Coasta dalmată este extrem de stâncoasă, aşa că pentru ei plaja este mai degrabă o bucăţică de pământ, plină de pietricele, de unde se poate intra mai uşor în apă decât de pe stânci.

Nici la Verudela lucrurile nu stau diferit, însă mie mi-a plăcut acolo tocmai pentru că am avut o gamă mai largă de activităţi de făcut. Iniţial ne-am aşezat la o plajă micuţă şi cam aglomerată, însă apa era atât de curată şi clară încât nici că-mi mai păsa de agitaţia din jur. Am făcut snorkelling şi chiar am reuşit să văd câţiva peşti frumoşi.

Mai apoi am plecat într-o mică drumeţie. Îi spun aşa pentru că am luat-o pe o potecă într-o pădure de măslini şi alţi arbori interesanţi, de-a lungul coastei. De fiecare dată când întâlneam marea, peisajul era de vis! Pe alocuri, găseam grupuri de tineri curajoşi care săreau de pe stânci. În golfuri, apa limpede oferea nişte culori uimitoare. Evident că trebuia să testez, chiar dacă coborârea şi urcarea pe stânci nu a fost deloc uşoară. A meritat!

Ultima oprire la Verudela am făcut-o la „plaja cu paturi”, acolo unde şezlongurile au fost înlocuite cu paturi largi, cu saltele comode.

După încă o porţie de scăldat, soare şi sărit de pe stânci, ne-am urcat în maşină şi am mers la Medulin. Aveam atâtea de văzut şi un timp aşa scurt, încât nu puteam sta locului prea mult!

 

verudela-beach

plaja-croatia
jump

pula-verudela

 

Medulin

La Medulin m-a atras în primul rând plaja ca o limbă de nisip străjuită în ambele părţi de apă. Ratasem deja una asemenea în Cipru şi mi-am spus că „acum e şansa mea!”. Din păcate, nu prea a fost, plaja pe care mi-o imaginam eu a fost transformată în şosea, iar în realitate arată ca în panorama de mai jos.

Oricum, nu mi-a părut rău pentru drumul până la Medulin. Este un sat vechi, asemănător celor greceşti aş spune, cu case din piatră şi drumuri înguste. Ne-am oprit în parcarea de lângă staţiune şi am luat la pas camping-ul, în căutarea plajei mult-aşteptate. Dacă vă place să mergeţi la mare cu cortul, camping-ul mi s-a părut drăguţ, plin de verdeaţă şi dotat cu tot ce trebuie. Există şi un mini parc de distracţii alături, dar şi o zonă cu multe restaurante şi magazine de suveniruri.

plaja-medellin

medellin-strada

medulin-amusement-park

medulin-camping

medulin-park

camping-medulin

 

Ultima zi din Peninsula Istria mi-am petrecut-o într-un orăşel de vis! Dar despre el… într-un articol viitor.

P.S. Caută cazare în Pula:

 

Articole despre Croaţia:

 

Facebook Comments

15 Comments

 1. Pingback: Cele mai frumoase apusuri pe care le-am văzut - Călătorește cu Ira

 2. Pingback: Dubrovnik - Călătorește cu Ira

 3. Pingback: La mare în Croaţia: Rovinj şi Brjuni - Călătorește cu Ira

 4. Imi doream sa merg la mare anul acesta in Croatia. Sincer, eu m-am cam saturat de plajele pline de pietre, vezi Coasta de Azur, in cea mai mare parte. Cred ca voi opta pana la urma pentru altceva. Croatia va ramane doar pentru un citybreak. Dubrovnikul ma cheama. :))

  • Ira Reply

   Sunt curioasa ce vei alege 😀 Mie imi plac si stancile, desi sunt cam incomode uneori la intrarea sau iesirea din apa.
   Dubrovnik daa, e superb!

 5. Nu îmi imaginam că poate fi atât de superb în Croația. Pozele făcute de tine m-au lăsat fără cuvinte, mai ales cele în care ai surprins apusul.

  • Ira Reply

   E frumos tare, o sa mai public un articol cu un alt orasel care imi place si mai mult!

 6. Vai, Ira, cat de misto sunt pozele astea la Arena!
  Am fost si eu La Pula si sa stii ca ne-a placut foarte mult! Si lacurile le-am vazut – absolut minunate!!! E ceva ce merita vazut in viata – pe vreme buna sau ploioasa – cum am prins noi – tot e grozav locul!

  • Ira Reply

   Multumesc! Am avut noroc sa le prind la apus. De la tine am citit prima data de Pula 😀

 7. Superbe pozele! Aștept cu interes continuarea, dacă tot m-ai „întărâtat” și m-ai făcut să-mi revină dorul de vară, de căldură, de… mda, mă duc să fac un om de zăpadă. :))

Write A Comment