Bespre Bali am scris multe articole până acum, fiind prima mea destinație exotică a venit cu multe noutăți pe care am vrut să fi le prezint în diferite forme (cultură, oameni, mâncare). Însă mi-am dat seama că încă nu am spus nimic practic despre ceea ce am făcut acolo și e păcat pentru că într-adevăr această insulă are atât de multe de oferit!

Așadar, aș vrea să vă povestesc în acest articol despre activitățile pe care le-am avut acolo, pentru că am încercat să profităm la maxim de timpul scurt petrecut pe insulă. Două zile am fost cazați la Legian unde am stat mai mult la plajă. Părerea mea despre acele locuri o puteți citi aici.

Alte patru zile am fost cazați în Ubud, iar de acolo am pornit în diferite excursii.

Odată ce aterizați pe aeroportul Denpasar – Bali, lângă rampa de preluare a bagajelor, se află un mare stand cu pliante. Pliante ce prezintă excursii și activități care mai de care. Ai cam vrea să le faci pe toate, dacă ai avea timp și bani. Sunt combinate în fel și chip, astfel încât să mulțumească pe toată lumea. Practic, dacă vrei să mergi la o cascadă, să urci pe vulcan, să faci rafting sau ocean walker, va exista cu siguranță o ofertă care le combină pe toate. Se mai adaugă și câte o vizită la un atelier de pictură sau bijuterii și se face o excursie de o zi încărcată cu activități. Prețuri pornesc de la 50 de dolari de persoana și ajung pe la 100 și ceva.

Noi am ales două excursii pentru două dintre zilele petrecute acolo.

Rezervarea se face foarte ușor, printr-un apel telefonic, sau chiar pe whatsapp (eu nu aveam cartela de Indonezia și m-a ajutat varianta asta). Șoferul vine să te preia de la hotel la ora stabilită și în ambele cazuri șoferii au venit la timp. Pentru că ultima excursie am ales-o chiar în ultima zi a vacanței, am cerut ca la final să fim lăsați la aeroport și nu a fost nicio problemă.

Inițiam am crezut că după ce suntem preluați de la hotel vom fi duși la un punct de întâlnire cu mai mulți turiști. Dar nu, ambele excursii au fost doar pentru noi doi, așadar am avut ghid și șofer personal. Nu prea știau engleză încât să aflăm extrem de multe informații interesante de la ei, dar tot am reușit să mai prindem una, alta.

Acum că v-am prezentat contextul, să vă spun și ce am ales din zecile de activități posibile pe insulă.

Elephant ride

Încep cu una de care nu sunt deloc mândră și singurul motiv pentru care o amintesc este pentru a vă ruga să nu faceți ca mine. Din păcate am aflat prea târziu cât de dăunătoare este pentru elefanți această ”distracție” a noastră. Ei nu sunt făcuți să care oameni și nici nu sunt tratați în cele mai bune condiții. Așadar, acolo unde aveți ocazia, mergeți la un parc în care vă puteți juca cu ei, dar în care sunt ținuți liberi și nu forțați să facă anumite lucruri.

Monkey forest

Pădurea maimuțelor din Bali este renumită în toată lumea, și pe bună dreptate. Este un parc plin-ochi cu maimuțe parșive care se plimbă libere prin copaci sau pe alei. Practic este locul lor, așa că ele fac regulile.  Dacă vor să-ți fure un cercel, un biscuite, sau chiar…telefonul, o vor face. Ba pot chiar să-ți dea și o palmă dacă așa au chef. V-am spetiat puțin, dar e adevărat. Totuși, pot fi și foarte simpatice și e chiar un sentiment frumos să poți ține în brațe o maimuță. Sau să te tragă de păr și să te muște de cap, după caz.

Bali

Bali

 

Ocean Walker

În Nusa Dua sunt multe centre care oferă toate activitățile pe apă posibile și imposibile, începânde la bărci, banane și alte invenții, până la scuba diving  și ocean walker. Noi am ales să ne plimbăm 15 minute pe fundul oceanului, la 6m adâncime, dar nu știam prea bine ce ne așteaptă. Am primit costume speciale, ne-am urcat pe barcă și am ajuns la locul cu pricina. Înainte să intrăm în apă, ni s-au prins pe corp niște greutăți și am primit pe cap o cască precum cele de astronaut, pe unde intra oxigenul. Apoi ne-am băgat la fund.

Am avut cu noi și câteva felii de pâine pentru a hrăni zecile de pești colorați care s-au apropiat de noi imediat ce-au simțit că avem de mâncare. Am văzut corali, am admirat peștișorii (eu chiar am reușit să mângâi unul) și am petrecut 15 minute în lumea lor. La sfârșit, când instructorul l-a luat pe prietenul meu să-l ducă sus, am rămas singură pe fundul oceanului. Nu e cel mai plăcut sentiment, mai ales când cei de sus se gândesc să-ți oprească fluxul de oxigen. Panică! A durat doar 2,3 secunde, pentru că apoi am zărit mână salvatoare a instructorului care coborâse să mă ia și pe mine.

A fost o experiență tare interesantă, acum vreau neapărat să fac scuba diving.

Bali

Bali

Rice terrace Tegalalang

Zona Tegalalang este cea mai renumită zonă din Bali în ceea ce privește terasele de orez. Orezul se cultivă peste tot pe insulă, de trei ori pe an, este principala sursă de hrană, însă acel loc este special datorită reliefului deluros. Văzut de sus, e tare frumos și fresh și verde!

 

Vulcanul Batur

Vulcanul Batur este cel mai cunoscut din Bali, chiar dacă nu-i și cel mai înalt. Mi-ar fi plăcut tare mult să urc pe el, în general excursiile pornesc în jurul orei 2,3 dimineața pentru a prinde răsăritul în vârf, cred că e ceva magic. Eu l-am văzut de la depărtare, în timp ce savuram prânzul (inclus în prețul excursiei) de la un restaurant cu o vedere minunată asupra vulcanului și asupra întregii văi. Când am ajuns acolo n-am făcut imediat poze, bucurându-mă de moment, însă în doar câteva minute vârful muntelui a fost acoperit de un nor negru, dens. Spre finalul mesei, însă, norocul a fost de partea mea și vulcanul a reapărut privirilor noastre!

Cascada Tegenungan

Bali este o insulă plină de cascade, râuri și locuri naturale de o frumusețe incredibilă. Multe dintre ele, situate în nordul insulei, sunt mai puțin frecventate de turiști și cumva mi-aș dori să mă întorc pentru a descoperi și acele zone. Cascada Tegenungan are un farmec aparte, atât privită de sus, dar mai ales când cobori la baza ei. Cade cu forță, așa că în aer se formează un nor de vapori. Deși n-am intrat să fac baie sub cascadă, am plecat de acolo udă din cap până-n picioare!

 

Tanah Lot

Templele balineze sunt unice în lume. Locuitorii insulei sunt hinduși, însă au tradiții specifice doar acestei insule: ofrandele cu flori, templele micuțe aflate în fiecare casă, restautant sau magazin, templele familiale, mai mari și mai importante și într-un final templele localității, care sunt unice prin frumusețea lor.

Tanah Lot este situat lângă mare, pe o stâncă, iar cel mai bun moment pentru a-l vizita este exact la apus. Inițial nu înelegeam de ce John, al nostru sofer, se grăbea și era stresat că din cauza aglomerației nu ajungem mai repede la templu. Am crezut că voia el să scape mai repede de noi și să ajungă mai repede acasă. Obișnuințe de români. Nu, el voia de fapt să ajungem la timp pentru a prinde apusul la templu!

A fost magic! Exceptând faptul că toată insula era acolo la acea oră și toți încercau să prindă cea mai bună poză, am reușit să avem câteva minute bune de liniște în care să privim în zare, către templu negru, către apus, către valurile care se spărgeau furioase de stânci.

Batuan Temple

Situat în centrul insulei, ni s-a spus că este unul dintre cele mai vechi temple din Bali. Pentru a intra, fiecărui turist i se oferea un sarong (veșmânt pentru acoperirea picioarelor, extrem de colorat). Ne-am plimbat printre clădiri, printre tufele de frangipani, printe sutele de ofrande de pe pământ și am admirat construcțiile cu arhitectura interesantă.

Bali

Dans tradițional

Recunosc, m-am dus total nepregătită pentru așa ceva. Nu știam mai nimic despre acel dans și nici nu mai aveam foarte multă tragere de inimă, fiind ultima oprire înainte de a merge spre aeroport. A fost..interesant, inedit, cu toate că n-am înțeles mare lucru din ce se petrecea acolo. Costume, foc, o poveste de dragoste…

 

Bali

Bali

Degustare de cafea, atelier de bijuterii și atelier de pictură

După cum spuneam, pe lângă activitățile importante, au fost strecurate și câteva mai mici, majoritatea menite să-ți ia banii. Aș fi preferat să primesc mai multe informații, să văd ceva special, însă după câte o prezentare succintă am fost invitați în magazin, să cumpărăm „suveniruri” scumpe. Poate pentru mama, sau poate pentru prieteni. Toți mi s-au părut extrem de agasanți și nu m-am putut bucura de loc de ceea ce era expus.

La degustarea de cafea mi-a plăcut pentru că am încercat diverse arome și chiar mi-am dorit să cumpăr ceva. Însă am observat că acea cafea era de fapt un praf chimic plin de zahăr, un fel de 3 în 1 cu gust de ginseng sau de cocos! Nu, mulțumesc! V-am mai povestit eu aici cât de natural mănâncă ei uneori.

În schimb, am plecat de acolo cu un plicuțet de cafea mai… specială, semidigerată de luka, un fel de pisică. I l-am oferit mamei, dar am gustat și eu din ea, bineînțeles. Nu-i rea deloc, dar nici wow. Bine, probabil nu-i Bali cel mai indicat loc de unde se poate procura ”cea mai bună cafea din lume„.

 

Am făcut toate acestea în doar două zile. Destul de multe, nu? Cu siguranță n-am fi reușit dacă ne-am fi închiriat noi un scuter pentru că este super aglomerat și nu cunoaștem cele mai bune variante de traseu, ar fi fost și extrem de obositor pentru cel care conduce și în plus, ar fi fost mult mai scump (majoritatea activităților, cumpărate individual, costă mult mai mult). Am plătit în jur de 160 dolari de persoană pentru amândouă, la prima vedere pare mult, însă am avut totul inclus (transport, mese, intrări) și am scăpat de stres. Excursiile mi se par alegerile perfecte pentru cei care sunt pe fugă, ca noi și vor să vadă cât mai multe locuri interesante de pe insulă.

P.S. Noi ne-am cazat în Ubud, la Argasoka Bungalows, cu 20$ pe noapte camera și ne-a plăcut!

Citește și…

Facebook Comments

3 Comments

  1. Frumoase experiențe, iar peisajele din Tegalalang și Cascada Tegenungan arată absolut superb!

  2. oana alexandru Reply

    Super experienta, imi e frica de maimutele alea furacioase :))). te pup si iti doresc cat mai multe calatorii frumoase 🙂

  3. superb!! …dar chestia cu ramasul pe fundul oceanului, cred ca as fi impietrit de frica. In rest, cu maimutele m-as fi jucat si eu, dar as fi mers bine echipata si cu telefonul ascuns :))

Write A Comment