Fiind cazați în Budva, Muntenegru, am ales ca într-o zi să facem o excursie cu vaporul prin Golful Kotor (Boka Kotorska), unul dintre cele mai frumoase fiorduri din Europa. Am vizitat două orașe-cetate (Herceg Novi și Kotor), am mers cu o bărcuță până la Blue Cave, o minunăție de peșteră unde apa este turcoaz-fosforescent și am pășit pe o o insuliță artificială. Am schițat o hartă, pentru a exemplifica mai ușor traseul nostru.

Excursia a costat 17 euro și includea drumul cu autocarul din Budva la Tivat (și la întoarcere, de la Kotor la Budva) și drumul cu vaporul până la cele patru destinații. În tot acest timp am avut un ghid care ne vorbea despre locurile pe lângă care treceam  (dar fiind puțini vorbitori de engleză, informațiile oferite în această limbă erau destul de puține – majoritatea turiștilor vorbeau sârbă sau rusă).

Întreg golful Kotor este aproape în întregime stâncos și se profită de fiecare colțișor mai drept pentru a se improviza câte o mică plajă sau un ponton…deseori vezi pornind din mare sute de trepte care urcă spre câte o locuință pierdută în pădure.

Golful Kotor Muntenegru

Golful Kotor Muntenegru

Bun venit la bord!

1. Herceg Novi

Prima oprire a fost în orășelul Herceg Novi. Pentru a vizita centrul vechi a trebuit să urcăm câteva sute de trepte, dar a meritat. Am avut la dispoziție o oră să ne plimbăm prin cetate sau să facem plajă. Evident, am ales plimbarea. Orașul este mic, situat pe deal, în trepte. Mi-a plăcut atmosfera, dar și peisajul.

Golful Kotor Muntenegru

Golful Kotor Muntenegru

 

Aici am reușit să ajung și la TV, în Muntenegru! Am fost oprită de un reporter, care mi-a pus câteva întrebări despre oraș și despre motivele pentru care am ales să-i vizitez. Păcat că n-am înțeles de la ce post TV erau..

 

Golful Kotor Muntenegru

Golful Kotor Muntenegru

2. Blue Cave

Următorul popas l-am făcut la o plajă mai îndepărtată, al cărui nume nu-l rețin, pentru că nu prea mă interesa. De acolo puteam opta pentru a merge, cu o barcă mai mică, la Blue Cave. Trebuie să vizitați acest loc extraordinar dacă ajungeți la mare în Muntenegru! Chiar dacă nu știți să înotați, să nu vă fie frică. Barca este safe și odată ajunși în peșteră nu e musai să săriți în apă.

Golful Kotor Muntenegru

Din păcate, poze aici nu prea am…pentru că eu m-am aruncat prima de pe barcă de îndată ce s-a oprit motorul! Vă arăt doar una, pentru a vă face o idee: aceasta era culoarea apei în interiorul peșterii, luminată cumva de soare!

Golful Kotor Muntenegru

Înotul acolo a fost unul din cele mai frumoase momente ale acestei vacanțe!

Cu greu am spus adio acestui loc și ne-am întors pe vaporul nostru. Drumul până la următoarea destinație a fost lung și am avut timp berechet de admirat peisaje. Cei care voiau, puteau servi prânzul pe vapor, însă meniul nu era foarte variat.

3. Insula/biserica Our Lady of the Rocks

După aproximativ o oră și jumătate am pus piciorul pe micuța insulă artificială special creată pentru construirea bisericuței ”Our Lady of the Rocks”. Am avut și acolo ghid gratuit în limba engleză, iar povestea mi s-a părut impresionantă. Insula a fost făcută de localnici, după ce pescarii au găsit o icoană pe o stâncă din apă. Astfel, au început să aducă fel de fel de obiecte pentru a ”construi” insula, pe care mai apoi au construit biserica. Mai apoi, oamenii mării au venit cu daruri, care se află și acum într-un mic muzeu.  Vă recomand să citiți aici întreaga poveste, veți descoperi și o poveste de dragoste, cu final trist.

Golful Kotor Muntenegru

4.Kotor

Deja eram destul de obosiți ( și arși de soare), însă entuziaști că vom ajunge în mult-lăudatul Kotor. Și pe bună dreptate, pentru că această cetate, situată chiar la poalele unor munți stâncoși, a fost păstrată intactă și este o bijuterie de oraș.

Golful Kotor Muntenegru

Golful Kotor Muntenegru

Se poate urca până aproape de vârful muntelui, pe scări. Mi-ar fi plăcut să merg  pentru a vedea întreg golful de sus, însă am avut la dispoziție doar o oră de petrecut în acest oraș (care are o istorie impresionantă, neputând fi cucerit ușor de venețieni, cei care au invadat aceste regiuni).

Golful Kotor Muntenegru

Golful Kotor Muntenegru

Golful Kotor Muntenegru

Aici se încheie plimbarea noastră prin frumosul golf Kotor. Vă recomand o astfel de aventură cu vaporul, veți avea o zi plină cu ”de toate” și puteți afla și câteva detalii istorice despre Muntenegru.

 

Facebook Comments

Write A Comment