Belgia e renumita pentru patru dintre cele mai importante descoperiri culinare ale… omenirii. Nu cele mai sanatoase, din pacate: cartofii prajiti (da, faimosii french fries sunt, de fapt, belgieni), ciocolata, gauffrele si berea! Sa le luam pe rand:

Cartofii prajiti

Tonete de cartofi prajiti se gasesc peste tot prin Bruxelles, iar belgienii tin foarte mult ca acestia sa fie facuti traditional, in grasime animala (nu este cazul peste tot). De asemenea, deliciosii cartofi nu sunt autentici fara unul dintre numeroasele sosuri: samourai, andalouse, dallas, cockail etc. Bieninteles, fiecare are sosul sau preferat – al meu este andalous, the best! Pe langa cartofi, mai pot fi comandate si boulette sau hamburgeri, facute dintr-o carne de provenienta… indoielnica. Nu prea arata a carne, din punctul meu de vedere. Pentru cei puternici, exista si Mitraillete, un sandwich plin cu carne, sos si… cartofi prajiti.

Bruxelles

Berea

Va spun sincer ca dupa aproape doi ani de Belgia, eu nu mai pot bea bere normala, lager. Berea belgiana este foarte diferita de ceea ce stim noi ca este berea, asa ca daca in general nu consumati aceasta bautura, daca ajungeti in Belgia, oferiti-i o sansa! Aici berea este cu intr-adevar speciala si exista mii de tipuri din care putem alege: trappiste (facuta de calugari, la manastire), abbey (facuta in acelasi stil ca cele trappiste, dar nu la manastire), pils sau pale lager (ex Stella Artois), blonda, pale-ale, lambic, ambree, stout, bere tip sampanie sau beri fructate. Nivelul de alcool difera si el de la 3-4% pana pe la 12-15%, cele mai poluare avand in jur de 6-9%. Tocmai de aceea, aici berea se vinde in general in sticle de 0,33l si nu se bea in cantitati foarte mari, ci mai mult se savureaza. De asemenea, aproape fiecare bere are propriul pahar si de cele mai multe ori este o insulta ca o bere speciala sa fie servita intr-un pahar normal.

Beri care merita incercate: Trippel Karmeliet, Orval, Duvel, Kwak (ara un pahar foarte special, va las sa-l descoperiti), Delirium, Vedett, Kasteel, Grimbergen, Leffe, Chimay, Chouffe, Triple d’Anvers.

Westvleteren a fost votata ani de-a randul ca fiind “cea mai buna bere din  lume”. In afara de braseria care o produce, ce se afla in apropierea orasului Ypres, sunt foarte putine locuri din care poate fi cumparata. Eu am gasit un magazin in centrul Bruxelles-ului de unde am luat-o (Pop-Up Beer Shop), dar o sticla costa 15 euro, deci trebuie savurata cu grija!

Sunt atat de multe incat nu prea iti ajunge o viata sa le incerci pe toate. Barul Delirium a intrat in cartea recordurilor in 2004 pentru ca vindea mai mult de 2000 de tipuri de bere. Acolo puteti spune celor de la bar ce preferinte aveti si ei va recomanda o bere care vi se potriveste.

 

Bruxelles

Bruxelles

Bruxelles

bere belgiana

Ciocolata

Cui nu-i place acest desert dulce? Belgia este baza principalelor ciocolaterii cunoscute in intreaga lume, precum Neuhaus sau Leonidas, insa in Bruxelles puteti gasi ciocolata la tot pasul. Centrul istoric este intesat de magazine care vand praline frumos decorate si ambalate, in fel si fel de cutii care mai de care mai frumoase. Daca vreti ceva mai special (si cu un pret pe masura), in Galeriile Regale Saint-Hubert puteti incerca ciocolata Pierre Marcolinni, unul dintre cei mai faimosi ciocolatieri – isi merita faima, mi s-a parut cea mai buna ciocolata pe care am gustat-o vreodata!

ciocolata belgiana

ciocolata

ciocolata Bruxelles

ciocolata Bruxelles

ciocolata Bruxelles

Chocolaterie

Gauffre

Un alt desert delicios pe care Belgia l-a oferit lumii intregi. Fie ca sunt simple, cu zahar sau decorate in fel si chip cu frisca, ciocolata, capsuni sau banane, e musai sa incercati o gauffra de la mama ei. Nu o sa va para rau, promit!

Midii cu cartofi prajiti

Restaurantele din centrul vechi al orasului ofera un alt fel de mancare iubit de belgieni, midiile cu cartofi prajiti. Nu stiu daca este neaparat specific zonei, dar mie imi place si il aleg din cand in cand din meniu. In centru am mancat la Chez Leon si mi-au placut.

Alte feluri de mancare specific belgiene: carbonade (un fel de tocanita de vita) cu cartofi prajiti, boulettes (chiftele cu sos) cu cartofi prajiti, speculoos – biscuti cu scortisoara, insa aroma a fost adaptata si pentru inghetata sau crema tartinabila, tartar, salata de ton cu piersici, vol au vent.

Baruri, cafenele si restaurante

Daca tot am vorbit despre mancare si v-am facut pofta de bunatati, acum sa va spun si in ce localuri imi place sa mie sa merg sau care sunt recunoscute pentru anumite preparate. In primul rand, va recomand sa nu va lasati inselati de termenul “Cafe X” – inseamna berarie, nu cafenea. Dar sa le luam pe rand:

Cafenele

  • Cafe Leopold Presse (langa parcul Cinquantenaire)
  • Mug Coffee
  • Tich (vegan)
  • Aksum
  • Belga&Co
  • Maison du Peuple
  • Cafe de la Presse

Bruxelles

Baruri

  • Delirium – este, de fapt, o straduta cu mai multe baruri Delirium
  • Cafe Belga
  • Le Cercueuil – are un design special, va las sa-l descoperiti
  • Goupil de Fol – vintage, linistit, special
  • La Machina
  • Mappa Mundo
  • Via Via Cafe
  • Le Pantin
  • L’Archiduc
  • Monk
  • Bar des Amis
  • Falstaff
  • Cirio

Bruxelles

Restaurante

  • Bia Mare – fish and chips
  • Nona – pizza buna
  • Schievelavabo – specific belgian
  • strada Jules van Praet – restaurante cu mancare asiatica
  • Brew Dog

Cluburi / locuri pentru dans

    • Fuse (muzica electronica)
    • Madame Moustache
    • Mezzo
    • Bonnefooi (muzica live)
    • Celtica

 

Citește și…

Facebook Comments

2 Comments

  1. Gofrele alea au devenit unul dintre deserturile mele favorite. Oh, ce poftă mi-ai făcut…
    Am încercat ceva din berile menționate, dar clar e de „aprofundat” subiectul data viitoare. :))

Write A Comment