Îmi doream de mult să vizitez Florența, este orașul despre care am auzit multe lucruri bune și am câțiva prieteni călători care l-au situat pe primul loc în topul preferințelor. Cu toate acestea, nu m-am interesat prea mult înainte să ajung acolo. De fapt, cam așa am făcut mai mereu în ultima vreme, nu știu dacă e bine sau nu, însă mie îmi place să fiu surprinsă de locurile noi pe care le vizitez. E drept, în felul ăsta risc să pierd câteva atracții importante, însă în același timp pot explora în ritmul meu, fără să alerg după obiective turistice.

City Break Florenta

Cum ajungem?

Zbor București – Florența. Blue Air operează momentan zboruri în zilele de marți, joi și duminică, dar se mai pot schimba pe parcursul anului. Cele mai bune prețuri – în jur de 70-90 euro (simulări aici pentru aprilie și aici pentru iulie). De la aeroport se ajunge în oraș cu autobuzul, care costă 12 euro dus-înors

Zbor București-Bologna. A fost varianta aleasă de mine, din două motive: voiam să vizitez și Bologna (care merită din plin, aflați aici de ce) și există zboruri zilnice, de la mai multe companii low-cost, ceea ce oferă mai multă flexibilitate și un preț mai mic. Ca idee de preț, am găsit începând cu 30 euro (simulare pentru iunie și pentru octombrie).  Din Bologna am mai plătit 12 euro (dus-întors) pentru autobuzul de la aeroport la gara centrală și încă 50 euro (dus-întors) pentru trenul către Florența. Trenul a fost atât de scump pentru că am cumpărat biletul pe loc, dar și pentru că am ales pe cel mai rapid și modern tren (40 minute pentru 100km). Există și variante de tren la 20 euro, sau autobuz poate chiar mai ieftin de atât. Cel mai bine ar fi să le cumpărați din timp, dacă vreți să beneficiați de cel mai bun preț.

City Break Florenta

Unde ne cazăm?

Eu fiind singură, am ales să stau la hostel (Wow Florence) și am plătit 20 euro/noapte, însă voi puteți găsi pe Booking cazare pentru toate gusturile. Prețurile diferă mult în funcție de preferințe și numărul de stele, puteți face o simulare aici:

Când să mergem?

Când nu plouă. Bineînțeles că nu știm niciodată cum va fi vremea, însă cel mai bine ar fi să mergem într-o perioadă în care șansele de ploaie sunt minime. Eu am prins vreme tare urâtă, la mijloc de noiembrie, ceea ce a făcut să nu îndrăgesc prea mult acest oraș. Mi s-a părut sumbru, întunecos și puțin sinistru, mai ales în zonele din centrul vechi  în care nu erau foarte mulți turiști. Străzile fiind înguste și clădirile destul de înalte, am avut senzația că mă ”apasă”, că e totul în nuanțe de gri. Și sunt convinsă că nu asta înseamnă Florența! Știu sigur că vara e plină de culoare și de flori, așa că cel mai bine mergeți în anotimpul cald.

City Break Florenta

 

Ce vizităm?

Pentru că turna cu găleata, iar eu nu aveam niciun plan, mi-am luat inima în dinți și m-am dus la punctul de întâlnire pentru Free Tour, cu speranța că nu voi fi singura rătăcită pe acolo. Între timp mi-am cumpărat și o pelerină pentru ploaie, cu 1 euro. Am găsit un grup destul de mare în așteptarea ghidului, un bătrânel ce părea destul de pasionat de orașul său (trebuie ceva pasiune să ieși din casă în asemenea condiții pentru a-i plimba pe turiști).

 

City Break Florenta

Se fac zilnic două tururi, despre care puteți afla mai multe aici. Eu aș fi vrut să merg la ambele, dar m-am încurcat puțin și la al doilea nu am mai ajuns. Așadar, am parcurs doar Rainessance tour.

Biserica Santa Maria Novella – din exterior are o arhitectură interesantă, ce poate fi cu ușurință observată din mica piață din fața ei. Pentru interior trebuie să scoateți din buzunar 5 euro.

City Break Florenta

Catedrala Santa Maria del Fiore – ei bine, acteasta mi s-a părut fascinantă! Este mare, plină de forme și culoare, străjuită de alte două clădiri asemăntoare: un turn și o baptistry. Toate trei creează un cadru care te copleșește la propriu când le vezi, fiind foarte apropiate una de alta și extrem de întalte. Mi-ar fi plăcut să le pot vedea și din depărtare, să le admir fără să-mi ridic prea mult privirea, însă piața de lângă ele este extrem de mică, sunt înconjurate din toate părțile de clădiri. Pentru mine rămâne cel mai frumos loc din Florența. Toate trei pot fi vizitate pentru 15 euro.

City Break Florenta

City Break Florenta

Piazza della Signoria – aici se află un vechi castel, străjuit de multe statui faimoase. Este centrul politic al orașului.

Biserica Santa Croce – și ea are o fațadă interesantă, dar și o piață largă care ne permite să o putem admira. Preț intrare: 6 euro.

Piazzale Michelangelo Panorama orașului – Peste râu de centrul vechi, despre care v-am vorbit până acum, se află un deal plin de vegetație luxuriantă. Sus există o piață largă, de unde se poate vedea orașul în toată splendoarea sa! Se ajunge aici urcând câteva (mai multe) trepte, dar există și mai multe linii de autobuz care merg până acolo. E un loc frumos, liniștit, din care putem admira în voie orașul.

City Break Florenta

Ponte Vecchio, simbolul orașului – așa cum îi spune și numele, este un pod vechi pe care se găsesc clădiri locuite. Acum este un loc foarte turistic și mereu aglomerat, însă e plăcut să-l privești de la depărtare. De fapt, eu vă recomand să mergeți pe un alt pod pentru a-l admira, împreună cu frumoasele clădiri colorate care se află de-o parte și de alta a râului.

City Break Florenta

Piazza della Repubblica – centrul roman al orașului. În mijlocul centrului vechi, există o zonă destul de mică în care străzile sunt perfect aliniate. Este zona construită de romani și se distinge de restul orașului prin ordinea arhitecturală, deloc prezentă în celelalte zone.

Ar mai fi de vizitat grădina botanică și alte parcuri, însă la ce vreme am prins, cu siguranță nu ar fi fost cea mai bună idee pentru mine.

City Break Florenta

Ce mâncăm?

În primul rând, pizza la felie. Se gasește peste tot prin oraș, iar prețurile variază de la 2 la 7 euro.

Paste – când mă cam săturasem de ploaie și căutam un loc cald, am găsit un local foarte drăguț și cozy, un fel de afacere de familie, care servea doar cîteva preparate (Cafeteria La Badia). Mi-am luat o porție de paste, un cappucino și mai apoi n-am putut să-i rezist unui cannoli care-mi făcea cu ochiul din vitrină. Pentru toate trei am plătit în jur de 15 euro.

Solo Travel

Gelato – ce contează vremea, în Italia mâncăm înghețată! Mi-am luat una cu ciocolată de la Venchi, că prea frumos arăta decorul, m-a atras. În ultima dimineață m-am dus special să-mi iau o înghețată de la cea mai veche gelaterie din Florența,  Vivoli. De data aceasta am ales portocale și pere, mi-a plăcut!

City Break Florenta

 

În concluzie, Florența trebuie cu siguranță inclusă pe wishlist, însă asigurați-vă că mergeți într-o perioadă mai caldă. Eu am prins soare abia în ultima zi și abia atunci am reușit să mă bucur de adevărata ei frumusețe!

City Break Florenta

Facebook Comments

22 Comments

  1. Pingback: Unde am calatorit? - Călătorește cu Ira

  2. Pingback: 2016 în bilete de avion și kilometri parcurși - Călătorește cu Ira

    • Ira Reply

      Haha, foarte tare! Mi-ar placea si mie sa fiu asa, as calatori mai ieftin 😀

  3. De Florenta am auzit si eu multe laude si chiar merita vizitata, iar preturile nu sunt chiar asa de piperate. Ma bucur pentru tine ca esti curajoasa si ca ne plimbi prin diferite locuri/tari.

  4. Secretele frumusetii Reply

    Îmi plac atat de mult recenziile tale. Ma fac mereu sa îmi doresc sa călătoresc mai mult.

  5. Florenta e in whishlistul meu datorita lui Dan Brown. 😉 pozele tale parca sunt tablouri pictate, mai ales primele, cu acele catedrale. Foarte frumos, bravo! Iar poza aceea cu podul, imi aduce aminte de Girona (Spania) orasul unde am locuit vreme de 3 ani.

  6. Uite o destinatie de trecut pe lista. Poate il conving pe prietenul meu sa mergem la anul. Sa stiu sa il revizitez

  7. Imi place ca ne-ai aratat si noua o parte din tot ce ai vazut, sunt faine pozele, dar si cum ai descris totul e placut.

    • Ira Reply

      N-am fost in Strasbourg, deci nu pot compara. Nici nu stiam ca are echipa importanta Florenta 😀
      Am ajuns pe un singur stadion pana acum, la Juventus, insa m-am bucurat sa gasesc un mall in cladirea din jurul stadionului, asa ca am peferat sa cheltuiesc acolo cei 18 euro (cat costa intrarea).

Write A Comment