Thassos este o insulă care m-a fascinat prin frumusețea ei, prin diversitatea peisajelor și a activităților ce pot fi făcute. În acest articol vreau să vă vorbesc despre două locuri must see în Thassos, unice în lume:

Marble Beach

Plaja de marmură este o plajă în care nu există nisip, ci pietricele albe de marmură. Aici am văzut cea mai frumoasă apă a mării! Albul pietrelor și razele soarelui o făceau să lucească și să prindă uimitoare nuanțe de bleu și turcoaz.

Doua locuri must-see in Thassos

Se ajunge destul de greu, se pare că grecii nu prea vor să promoveze această micuță plajă. Însă românii sunt bine documentați și nu le scapă nimic (da, erau mai mult români pe acolo).

Din localitatea Thassos (Limenas) se merge spre Makriamos  cam 1-2 km. Înainte de poarta de intrare în Makriamos, în dreapta, începe un drum forestier care urcă. Acela este drumul spre Marble Beach.

Marble Beach

După 4 km chinuitori pentru șofer și cu mașina prăfuită cu o pudra albă, am zărit plaja. O minunăție de peisaj, apă limpede între două stânci. Din păcate am fost întâmpinați cu muzică puternică, oameni mulți și aglomerație de șezlonguri. Pietrele albe frigeau și cu greu am găsit un colțișor de plajă unde să ne lăsăm prosopul.

Marble Beach

Evident, am intrat direct în apă. O plăcere! Se adâncește destul de repede, iar după câțiva metri dispar pietrele și pe fundul apei se zărește nisip fin.

Marble Beach

Din păcate, însă,  nu am găsit niciun colțișor de umbră, în afară de umbreluțele care erau de mult închiriate, așa că am fost nevoiți să ne îndreptăm către o plajă mai prietenoasă, dar nu la fel de frumoasă.

Giola – piscina naturală

Într-o altă zi am pornit în căutarea piscinei naturale Giola. Știam că e destul de greu de găsit, așa că am luat de pe net înainte toate informațiile necesare. Noi am venit dinspre Potos și la vreo 7-8 km de oraș, întreptându-ne spre mănăstrirea Arh. Mihail, imediat după hotelul Aeria se face un drum neasfaltat, cu pământ puțin roșiatic. Nu eram singurii care mergeau pe acolo, așa că ne-am gândit că acela era drumul bun.

Giola
Destul de anevoios și îngust, am mers așa cam 1-2 km, până cand am dat de o parcare. Am lăsat mașina acolo și am luat-o la pas, coborând pe un teren destul de arid, printr-o livada de măslini.

 

Nu este foarte mult de mers, însă soarele puternic și panta abruptă pot pune probleme persoanelor mai în vârstă sau fără niciun pic de condiție fizică. Am ajuns aproape de mare, pe un teren stâncos și am văzut, de sus, piscina. Nu are rost să vă povestesc eu cum arată, las astea pe seama pozelor..

Giola
Apa este destul de adâncă încă de la intrare, așa că pentru cei care nu știu să înoate, piscina rămâne doar un peisaj frumos. Nu există margini de care să ne putem ține sau sprijini, însă este locul perfect pentru cei dornici de sărituri. Din câte am citit, apa are o adâncime între 4 și 8 metri, deci nu aveți de ce să vă faceți griji. Marginile piscinei se înață treptat, așa că săriturile pot fi făcute de la diferite înățimi, în funcție de…curaj.

Giola

Cel mai greu se iese din piscină, piatra este foarte ascuțiță și nu prea există puncte de sprijin, așa că am plecat cu palmele și cu genunchii julite. Chiar dacă nu sunt arici de mare acolo, v-as sfătui să vă luați cu voi papucii de apă, ajută la ieșirea din piscină.

Giola

Din păcate, acolo nu este niciun pic de umbră în afara piscinei, așa că cei care nu pot intra se vor topi la soare. Nu există plajă, doar stanca de care se sparg valurile puternice ale mării..

Giola

Din acest motiv am fost nevoiți să plecăm, cu părere de rău…

Marble Beach și Giola sunt două locuri minunate ce nu trebuie ratate dacă mergeți în Thassos. Chiar dacă nu se ajunge la ele cu ușurință, cu siguranță merită tot efortul!

 

*Articol scris în urma călătoriei în Thassos din august, 2013

Facebook Comments

3 Comments

  1. Pingback: Thassos - locuri frumoase și informații utile - Călătorește cu Ira

  2. Thassos a fost destinatia mea de vacanta cativa ani, mi-a placut salbaticia unor plaje (printre care si Marble, am prins-o neamenajata prin 2010), dar se pare ca insula devine din ce in ce mai comerciala. Am inteles ca drumul catre Marble a fost nivelat si e mult mai accesibil anul acesta, plaja e neamenajata, s-ar fi deschis o noua „Marble” putin mai departe pe acel drum, iar la Giola ar fi aparut o terasa. Iubesc Grecia, cautam insa sa mergem in alte locuri in fiecare an, sunt atatea de vazut!

    • Ira Reply

      Eu niciodata nu aleg acelasi loc pentru vacanta, mi se pare ca avem atatea de descoperit! Anul asta voi merge si eu din nou in Grecia, in Corfu <3
      Cam asa se intampla cu tooate destinatiile frumoase, devin comerciale si isi pierd putin din farmec..

Write A Comment