Am observat că în ultima vreme țările din Peninsula Balcanică sunt tot mai căutate ca destinații pentru vacanță, iar asta mă bucură foarte mult, pentru că acolo am descoperit niște locuri extraordinar de frumoase! Încă mai există preconcepția că nu prea avem ce căuta acolo, că e încă război, dar sper să dispară curând. Cu mici excepții, țările astea sunt mult mai dezvoltate decât România din foarte multe puncte de vedere: infrastructură, turism, ospitalitatea și atitudinea oamenilor față de turiști.

În acest articol vreau să vă vorbesc puțin despre fiecare, urmând să detaliez despre fiecare în postări separate. În afară de Kosovo (unde sper să ajung curând), am vizitat toate țările balcanice, iar trei dintre ele vor rămâne mereu în inima mea. De asemenea, nu voi include Grecia, care ar avea nevoie de vreo 10 articole de prezentare, la cât e de frumoasă și diversificată.

Albania

Dintre toate, mi se pare cea mai puțin dezvoltată, însă asta nu e un motiv să o ocolim. Pentru unii poate oferi un oarecare șoc cultural, însă dacă ne-am întoarce la România anilor 2000, aș spune că e cam la fel: drumuri cam aglomerate, dezorganizate și ușor prăfuite, buticuri peste tot, multe benzinării (una lângă alta!) și oameni puțin cam gălăgioși. În același timp, albanezii mi s-au părut prietenoși și ospitalieri, iar prețurile sunt foarte mici, deci mi se pare locul perfect pentru o vacanță low-cost.

În Albania am vizitat doar Tirana și Durres, însă am înțeles că localitățile sudice, de la malul mării (Vlora,  Sarande) ar fi și mai frumoase. În Durres este o plajă largă, deloc aglomerată, apa e frumoasă și are o intrare lină. Peisajul nu e spectaculos (l-aș compara cu litoralul românesc), însă oamenii, prețurile și experiențele culturale parcă fac să merite drumul până acolo.

Durres

Albania

Bosnia & Herzegovina

A fost cea mai frumoasă supriză pe care mi-au oferit-o țările Balcanice, pentru că pur și simplu nu mă așteptam să fie așa! Drumul până la Sarajevo și Mostar (venind dinspre Belgrad) este extrem de frumos și deloc plictisitor, fiind printre munți și dealuri înalte. Cu toate acestea, șoselele sunt pefecte și nu mi s-a părut a fi prea obositor pentru șofer.

Sarajevo a intrat rapid printre capitalele mele preferate din Europa, fiind foarte diversificată și plină de viață. Mostar, sistuat la 150 km de Sarajevo, este un orășel micuț, dar frumos și plin de turiști din toată lumea.

bosnia (2)

bosnia (3)

Bulgaria

Cred că nu mai are rost să spun că bulgarii știu să facă turism estival. Deși nu e spectaculos (decât în câteva zone), litoralul lor atrage prin condițiile bune, serviciile all inclussive și prețurile mai mici. În Bulgaria aș recomanda și zonele mai puțin cunoscute despre care v-am vorbit aici, o drumeție către Musala, cel mai înalt vârf din Balcani și vizitarea orașelor Ruse, Veliko Tarnovo și Sofia.

Cap Kaliakra

varful musala - 2925 m

varful musala - 2925 m

varful musala - 2925 m

Croația

Din punctul meu de vedere, este de departe cea mai spectaculoasă și dezvoltată dintre toate. Începând cu Parcurile Naționale Plitvice și Krk, care sunt adevărate minuni ale naturii și continuând cu orașele și localitățile de pe coasta dalmației (cetatea Dubrovnik care e mare și bine păstrată, Split, Krk) și Peninsula Istria, totul e de văzut în țara asta! Și în Zagreb mi-a plăcut mult.

În Croația se circulă ușor cu mașina, fiind împânzită de autostrăzi și drumuri bine întreținute. De asemenea, pentru vacanțele la mare, există numeroase oferte la agențiile de turism. Din păcate, însă, Croația nu poate fi pusă pe lista destinațiilor ieftine, o vacanță acolo mi se pare că se aseamănă cu una din Italia sau Spania, din punct de vedere al bugetului.

cascada-plitvice-frumoasa

rata-lac-plitvice

Zagreb

Zagreb

Zagreb

 

Macedonia

Din păcate în Macedonia am fost mai mult în tranzit, însă parcurgând-o de la vest la est am descoperit o țară îngrijită și verde. Skopjie mi-a plăcut în ora petrecută acolo, mi-a lăsat impresia de liniște și curățenie. Dacă mai ajung vreodată prin Macedonia, vreau să merg la lacul Ohrid, am înțeles că e un must-see, iar pozele întăresc această idee.

Sursa
Sursa

Muntenegru

Alături de Bosnia și Croația, este una din cele trei care mi-au rămas în inimă. Prin Muntenegru drumurile nu sunt ușoare, străzile străbat munți uriași (nu degeaba poartă denumirea de Muntenegru, nu?), însă veți avea parte de priveliști spectaculoase la fiecare pas. Rafting prin Canionul Tara și drumeții în munții din Parcul Național Durmitor sunt alegerile perfecte dacă sunteți iubitori de peisaje și activități montane (și nu numai, sunt accesibile și persoanelor fără experiență).

Dacă vă place la mare, vă îndreptați spre vest și vizitați Budva, Sveti Stefan și Golful Kotor.

Canionul Tara

Muntenegru

Sveti Stefan
Sveti Stefan

 

Budva
Budva

 

Muntenegru
Drum prin Muntenegru

 

Muntenegru
Parcul National Durmitor

Golful Kotor Muntenegru

Serbia

În Serbia nu m-au impresionat foarte mult alte locuri în afara orașelor. Însa Belgrad și Novi Sad (doar pe acestea două le-am vizitat) cred că merită să fie inculse pe lista destinațiilor de vacanță. Găsiți aici istorie, cultură, clădiri intersante, voie bună și..mâncare ieftină!

De asemenea, dacă mergeți cu mașina și veniți dinspre estul României, vă recomand să intrați pe la Porțile de Fier și nu pe la Calafat. Veți parcurge o bună bucată de drum pe lângă Dunăre, trecând prin Cazane. Super-peisaj!

Belgrad

Belgrad

Slovenia

În Slovenia nu am poposit decât o singură zi. Am vizitat peștera Postonja (pe care aș include-o pe lista locurilor de văzut în viața asta) – este imensă, spectaculoasă, frumoasă! Ljubljana a fost o supriză pentru mine, nu mă așteptam să fie atât de drăguță și cochetă, cu ale sale baustrate albe, cu liniștea din centru și aspectul occidental.

Dacă ajungeți în Slovenia, vă recomand să treceți și pe la lacul Bled și la peștera Skocjan, mie îmi pare rău că n-am avut suficient timp pentru a le vizita și pe ele.

Postonja Ljubljana

 

În concluzie, recomand țările balcanice dacă doriți o vacanță mai ieftină, dar extrem de diversificată și frumoasă. 

 

 

Facebook Comments

Write A Comment