În Copenhaga am ajuns iarna trecută, fix de 1 decembrie.  Nu e chiar cea mai bună idee să vizităm ţările nordice în sezonul rece, dar trebuia să profit de zilele libere şi de biletele ieftine de la Ryanair (am plătit 5 euro pe biletul dus, de la Koln la Copenhaga).

Vă spun de la început, este unul din oraşele care m-au suprins, a fost mult peste aşteptări. Mă gândeam că-l voi găsi rece, trist, dur..însă a fost complet invers! Mi-au plăcut la nebunie atmosfera din centru, veselia oamenilor din pub-uri şi aspectul curat, îngrijit al oraşului.

Iată ce am reuşit să fac sau să văd în cele două zile petrecute în Copenhaga:

Free walking tour

Din nou i-am ales pe cei de la Sandeman’s pentru free walking tour, iar de data aceasta l-am avut ghid pe Esben, un danez simpatic. Ne-a povestit despre locurile pe lângă care treceam, dar a pus mai mult accent pe informaţii despre Danemarca, despre stilul lor de viaţă. Am aflat că le place să meargă mult cu bicicleta şi că în urma unui studiu fost consideraţi printre cele mai fericite popoare din lume.

Free tour Copenhagen

Christiania

În Copengaha, în centrul oraşului, mai exact, există o zonă liberă. Un fel de „statul nimănui”, în care se întâmplă lucruri necurate. Este o suprafaţă mare cam cât un parc în care drogurile uşoare sunt legale şi se comercializează. Nu există controale la intrare, este pur şi simplu ca un parc care are multe desene graffitti. Înăuntru nu este permisă fotografierea, aşa că nu vă pot arăta cum era. Am înţeles că vara ar fi mult mai animată zona, fiind un loc pentru concerte şi alte evenimente culturale.

Mica Sirenă

Cel mai cunoscut obiectiv turistic din Copenhaga, Mica Sirenă, este puţin cam overrater din punctul de vedere al danezilor. Nimeni nu ne-a încurajat să-i dăm prea mare atenţie, aşa că nici n-am făcut-o. Am mers să o văd seara şi, într-adevăr, nu mi s-a părut nimic impresionant. Puteţi citit aici legenda ei.

Mica Sirena Copenhaga

Centrul Vechi

Pornind de la Tivoli şi City Hall Square, centrul vechi din Copenhaga mi s-a părut o zonă frumoasă şi animată. Plină de oameni, de baturi şi magazine, chiar nu te poţi plictisi acolo, chiar şi într-o seară friguroasă de iarnă.

Old Center Copenhagen

Copenhagen

Nyhavn (New Harbour)

Este una din cele mai frumoase zone din Copenhaga. Un canal plin cu bărci, mărginit de clădiri colorate din secolul 18. Un loc plin de pub-uri şi terase în care ţi-e mai mare dragul să petreci câteva ore.

New Harbour Copenhagen

New Harbour Copenhagen

Torvehallerne

Este locul în care mergi pentru mâncare. Mâncare daneză. Este ca o piaţă care are multe standuri, cu diferite feluri de mâncare: chifteluţe din peşte, pâine neagră, fel şi fel de salate cu fructe de mare sau alge. Eu mi-am luat una din faimoasele chifteluţe, dar şi o salată de alge care mi s-a părut tare ciudată. Deşi nu mi-a displăcut gustul, n-am putut lua mai mult decât câteva înghiţituri.

Mancare in Danemarca

Castelul Rosenborg

Mi-a plăcut mult acest castel, dar şi părculeţul din jurul lui. Cred că vara este într-adevăr o plăcere să te plimbi pe aici!

Rosenborg Garden
Rosenborg Garden

Rosenborg Garden

Rosenborg Garden

Alte lucruri învăţate sau experimentate

  • danezii merg foarte mult cu bicicleta, chiar şi atunci când îşi duc copiii la şcoală. Bicicletele sunt dotate cu un compartiment special în faţă, un fel de cutie în care stau copiii. Chiar şi familia regală apelează la această metodă de transport.
  • danezii pun foarte mare preţ pe egalitate. Între femei şi bărbaţi, între şefi şi subalterni, între conducătorii statului şi cetăţenii de rând. Familia regală este foarte iubită şi apreciată de populaţie pentru că face multe din lucrurile banale pe care le face orice locuitor şi nu încearcă să epateze cu nimic
  • atenţionările meteo sunt luate foarte, foarte în serios. Într-una din seri s-a anunţat cod de furtună pe la orele 8-9, astfel că începând cu ora aia n-am mai văzut ţipenie de om prin oraş. Eram doar noi, şase români rătăciţi şi probabil alţi câţiva turişti. Barurile păreau majoritatea închise, autobuzele nu prea mai veneau (deşi în mod normal funcţionează la minut). Într-un final n-a fost cine ştie ce furtună, doar vânt mai puternic din punctul meu de vedere.
  • danezii plătesc taxe mari către stat, însă lucrul ăsta nu-i deranjează, pentru că şi statul le oferă siguranţa de care au nevoie: şomaj mare, şcoală gratis şi servicii medicale foarte bune
  • adoptă un stil de viaţă sănătos, sunt liniştiţi, iar asta îi face fericiţi
  • s-a discutat despre închiderea zonei libere, Christiania, însă oamenii au votat că nu vor să se întâmple asta
Sursa
Sursa

Copenhagen

Iarna in...Copenhaga

Iarna in...Copenhaga

Copenhaga este un oraş frumos, care trebuie inclus pe lista „must see”, din punctul meu de vedere. Îmi doresc mult să mă întorc vara, să mă bucur de verdeaţă şi de plimbări pe lângă canalele mărginite de clădiri colorate.

 

Facebook Comments

16 Comments

  1. Pingback: Unde am calatorit? - Călătorește cu Ira

  2. Da…mi-ar placea sa traiesc acolo datorita conceptiei lor!
    Vali mereu imi zice ca eu ar fi trebuit sa traiesc intr-o tara nordica! :)))

    • Ira Reply

      Haha, da, si eu as putea sa traiesc acolo! Imi place mult ca sunt open minded, dar ordonati si faptul ca se respecta regulile 😀

  3. De cand studiez suedeza, tarile nordice mi-au atras atentia si as vrea sa le vizitez. Cred ca as putea si sa locuiesc acolo, mi se par super.

    • Ira Reply

      Suedeza, ce tare! E o limba tare interesanta. Daca iti place ordinea, sigur ai putea locui acolo, e putin mai greu cu vremea 😀

  4. Cred ca e și ăsta un nivel de cultura generala. Sa călătorești e superb dar sa aduni informații despre locurile vizitate, e special.
    Amintiri + informații = ♡

    • Ira Reply

      Exact! Tocmai de aceea imi place ca atunci cand merg pe undeva sa incerc sa interactionez cat mai mult cu localnicii, sa aflu despre stilul lor de viata.

  5. Stefania Medelet Reply

    Imi doresc de ceva timp sa vizitez Copenhaga. Pana acum nu am avut timp, dar anul urmator e destinat mini vacantelor.

  6. Pingback: Locuri în care m-aș întoarce oricând cu drag - Călătorește cu Ira

  7. Cat de frumoase sunt peisajeleee! Mie mi se pare interesanta si Mica Sirena <3 Ce frumos ca vizitezi atatea locuri si apoi ni le arati si noua! <3

    • Ira Reply

      Da, e interesanta. Mie cumva localnicii mi-au indus starea aia ca nu e nimic special la ea :))

  8. Nu am fost încă la Copenhaga, dar e pe listă. Sper că la vară voi reuși să îmi planific o mică vacanță sau măcar un city-break.

    • Ira Reply

      Doar pentru Copenhaga, un city break de 2,3 zile as zice ca e suficient 😀

Write A Comment