Croaţia a devenit o destinaţie foarte căutată pe timp de vară, aşa că astăzi vreau să vă povestesc despre două locuri mai puţin cunoscute, Brijuni şi Rovinj, dar care pe mine m-au impresionat şi m-au făcut să iubesc şi mai mult această ţară extraordinar de frumoasă.

Rămânem tot în Peninsula Istria, despre care v-am vorbit mai în detaliu aici (drum, cazare şi câteva locuri pentru plajă). Într-una din zilele petrecute acolo, fiind cazaţi în Pula, am decis să facem o excursie cu barca pentru a vizita Parcul Naţional Brijuni, iar mai apoi am mers cu maşina să vedem Rovinj la apus.

Parcul Naţional Brijuni

Parcul Naţional Brijuni este format din 14 mici insule aflate în vestul Peninsulei Istria. Cea mai mare dintre ele,  Veliki Brijun, este recunoscută pentru Safari Park, un fel de grădina zoologică ce are ca locuitori animalele primite în dar de către Tito, fostul conducător al Iugoslaviei. Insulele Brijuni sunt recunoscute pentru flora şi fauna bogate, devenind astfel locuri căutate de turiştii ce caută puţină diversitate.

Excursiile cu barca către Brijuni pornesc din localitatea Fazana, şi ea recunoscută ca staţiune turistică în Croaţia. Din Pula până în portul din Fazana am mers cu maşina, iar drumul a durat aproximativ 20 minute (10 km).  În port sunt foarte mulţi agenţi care vând excursii, iar sfatul meu este să negociaţi pentru că se poate.

Noi am ales o excursie simplă, fără mâncare inclusă. Barca era una micuţă, în care încăpeau 12-15 persoane. Pe traseul care a durat aproximativ două ore,  am primit câteva informaţii despre locurile şi insulele pe lângă care treceam. Ne-au oferit şi câteva pahare de suc sau apă.

Brjuni

brijuni

Rovinj

excursie-brijuni

brianji-park

 

Destinaţia finală a fost micuţa insulă Jeronimo, unde am avut două ore la dispoziţie să facem ce vrem noi. După plimbarea cu barca prin soare, primul lucru pe care mi l-am dorit a fost să intru în apa extrem de limpede şi curată. Am făcut  snorkelling, iar aici chiar am întâlnit câteva specii de peşti super coloraţi. Insula este una stâncoasă, aşa că statul la plajă şi intrarea în apă nu sunt neapărat o plăcere, însă o pereche de papuci speciali pentru apă vă pot scăpa de câteva zgârieturi.

Înainte de a urca din nou în barcă pentru a ne întoarce în Fazana, am dat o tură către interiorul insulei pentru a observa păsările şi animalele de acolo.

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Pentru că excursia s-a terminat destul de repede, am hotărât să vizităm şi Rovinj, o bijuterie de oraş aflat la aproximativ 35 km de Pula. A fost una din cele mai bune decizii, m-am îndrăgostit de acest loc pe care am avut norocul să-l pozez fix la apus, când lumina îi oferă un farmec aparte.

 

Rovinj / Rovigno

Rovinj

Este un oraş situat în vestul peninsulei Istria, cu aproximativ 15.000 de locuitori. Mult timp a fost sub ocupaţie italiană, de aceea încă deţine două nume, iar locuitorii lui vorbesc şi croată şi italiană, iar unii dintre ei încă mai păstrează viu dialectul istriot. Este vestit ca destinaţie turistică şi port, iar mie amplasarea lui pe o colină mi se pare că-l face şi mai interesant.

Am petrecut în Rovinj câteva ore bune în care m-am lăsat în voia paşilor pe străduţele înguste şi pline de culoare. Am admirat clădirile, florile de la geam şi magazinele cu suveniruri home-made ce aveau modele pe care nu le mai văzusem nicăieri prin călătoriile mele. Am mâncat pizza şi îngheţată, am urcat multe trepte şi am admirat marea din cel mai înalt punct al oraşului, de lângă biserica Sveta Eufemija.

Orăşelul ăsta mi-a intrat la suflet şi m-a făcut să iubesc şi mai mult Croaţia! După ce am coborât în port, am admirat bărcuţele colorate timp de câteva minute bune şi pur şi simplu mi-a fost greu să mă desprind de acest peisaj şi să mă urc din nou în maşină.

Rovinj

Rovinj

Rovinj

 

 

Rovinj

Rovinj

magnet-frigider

flori-rovinj

croatian-souvenirs

 

art

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Rovinj

beautiful-rovinj

 

Dacă ajungeţi în această parte a Croaţiei, neapărat să poposiţi şi în Rovinj! O să-mi mulţumiţi!

P.S. Caută cazare în Rovinj:

 

Articole despre Croaţia:

 

Facebook Comments

14 Comments

  1. Pingback: Unde am calatorit? - Călătorește cu Ira

  2. Pingback: Cele mai frumoase apusuri pe care le-am văzut - Călătorește cu Ira

  3. Secretele frumusetii Reply

    Ai niște poze atat de frumoase. Mereu rămân fascinata de locurile vizitate.

  4. Uuuu. Ce dragut arata! Dap! De acord! Orasele venetiene au un aer aparte! I loveeee them!

  5. Cu cât îți citesc mai mult blog-ul, cu atât îmi doresc să vină vara să pot să mă plimb prin lume și să mă bucur de tot ce poate oferi o țară nouă, un oraș nou, o escapadă undeva departe de Iași.

  6. Pingback: La mare în Croaţia - Peninsula Istria - Călătorește cu Ira

  7. Pingback: Dubrovnik - Călătorește cu Ira

Write A Comment