Alfama este cu siguranță cea mai cunoscută și cea mai veche zonă din Lisabona, care a păstrat adevăratul spirit portughez. Am petrecut în acest cartier aproape o zi întreagă pentru că sunt multe de văzut, de vizitat, de simțit…

Pentru început, vă recomand să dați play aici:

 

Tramvaiul 28

Am ajuns prima dată în Alfama cu Tramvaiul 28, luat de la stația Martim Moniz (Tram 28 Initial Stop). Este vestitul tramvai galben, vechi și cu un singur vagon care străbate străduțe întortocheate, înguste și în pantă. A devenit simbolul Lisabonei și pe bună dreptate: oferă o experiență inedită, o întoarcere în trecut și o plimbare prin istorie!

Interiorul tramvaiului este placat cu lemn și are un design cu adevărat vintage. Mai mereu este aglomerat, fiind extrem de mic. Plimbarea cu el nu este neapărat o plăcere din punct de vedere fizic pentru că se clatină, trosnește și smucește la fiecare schimbare de direcție. Este însă un adevărat spectacol, te simți ca într-un carusel de odinioară și te bucuri de imaginile care se derulează pe fereastră.

Cartierul Alfama este plin de clădiri colorate, de străduțe înguste și de haine care se usucă ”în stradă”, agățate pe sârmă, deasupra trecătorilor. Așadar pe toate acestea le poți admira din tramvaiul care are cea mai lungă linie din Lisabona. Pe lângă Alfama, mai străbate și alte zone frumoase ale orașului.

Tram 28

Alfama

Alfama

inside-tram-28

Alfama

Alfama

 

Portas do Sol

Am coborât din tramvai la stația Portas do Sol, acaparați fiind de peisajul ce ni se deschidea în față. Este o platformă de pe care se poate vedea partea inferioară a cartierului, dar și râul Tejo, în depărtare. Din păcate nu m-am putut bucura prea tare de moment, fiind abordată de un vânzător african care încerca să mă convingă să cumpăr o brățară… senegaleză. Din fericire este singurul loc din oraș în care i-am văzut.

lisabona-alfama

ira-alfama

Alfama

Alfama

Alfama

 

Castelul Sao Jorge

Următoarea oprire a fost Castelul Sao Jorge. Am ajuns la el urmând indicatoarele și rătăcindu-ne puțin printre străduțele care urcau către cea mai înaltă zonă a orașului. Eu mi-am dorit să-l vizitez mai mult pentru vederea asupra orașului pe care nu o puteam avea decât de acolo.

S-a dovedit a fi o decizie bună pentru că, pe lângă peisajul extraordinar, am putut explora în voie zidurile vechiului castel. Am intrat și în camera obscură unde am asistat la o  prezentare a orașului. Era în spaniolă, limbă pe care nu știu cum se face, dar se pare că o înțeleg destul de bine, deși nici eu nici mama nu ne-am uitat vreodată la telenovele.

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

 

Se de Lisboa

De la castel am coborât pe jos către catedrala Se de Lisboa. Se poate ajunge ușor și cu tramvaiul, însă am vrut să ne plimbăm și să explorăm Alfama pe îndelete. La catedrală am avut norocul să poposim chiar în mijlocul unei ceremonii, duminică seara. Nu știu exact ce se întâmpla acolo, dar se cânta, se spuneau rugăciuni și oamenii (cred că) se spovedeau. A fost frumos, liniștitor să aud corul bisericii, dar și pe unul dintre preoți, cântând.

lisboa-santa-se

Alfama

ira-and-the-orange-tree

Alfama

Alfama

Alfama, sufletul Portugaliei

De la Se de Lisboa, vă recomand să mergeți pe străduța din dreapta. După ce veți admira portocalii plini de fructe (asta dacă mergeți iarna, ca mine), veți pătrunde cu adevărat în Alfama. Străduțe extrem de înguste, unele doar pietonale, ghirlande colorate agățate la ferestre și localuri în care seara răsună muzica fado. Am simțit că timpul se oprește în loc și că sunt într-o poveste pe care un bătrân le-o spune nepoților.

Aici, în Alfama, am descoperit sufletul Portugaliei: în ochii localnicilor, în farfuria cu pește servită într-o bodegă uitată de vreme, în mesajele și desenele de pe pereții clădirilor faianțate.

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

Alfama

 

Informații utile:

 • Tramvaiul 28 este utilizat ca transport în comun în Lisabona, așa că nu e nevoie de un bilet special pentru el. Eu am folosit abonamentul de o zi care costă 6 euro
 • Aveți grijă la buzunare! Când tramvaiul e aglomerat e nevoie să vă țineți de bară pentru că nu e chiar cel mai comod mijloc de transport. Așadar aveți grijă la geantă și la buzunare, pentru că este un loc destul de prielnic pentru hoți.
 • Intrarea la Castelul Sao Jorge costă 8.5 euro pentru adulți, iar la Se de Lisboa este gratis.
 • O porție de pește la un restaurant ”de cartier” costă între 8 și 10 euro.
Facebook Comments

24 Comments

 1. Mi-a placut mult Lisabona, chiar langa Martim Moniz am avut apartamentul inchiriat, am vizitat mai multe si Sintra care e de vis….am fost si la Ocean in cateva statiuni de vacanta…..Love it

 2. Pingback: Delicii culinare în Lisabona + o rețetă - Călătorește cu Ira

 3. Pingback: Cum mi-am organizat vacanţa la Lisabona - Călătorește cu Ira

 4. Pingback: Lisabona - zona centrală și podul Vasco da Gama - Călătorește cu Ira

 5. Ce frumos! Imi plac mult peisajele, marea si orasul in sine! 🙂
  Si da, imi place mult Pablo ALboran!!!!! <3

  • Ira Reply

   :))) nici nu m-am gandit la ideea de a conduce pe acolo! Tramvaiul e perfect!

 6. Tu mereu imi faci dor de duca :))
  Lisabona arata fantastic si cred ca mi-ar placea mult. Si tramvaiul e desprins din povesti.

 7. Este o zona minuata si zau ca de cativa ani imi doresc sa o vizitez si eu.
  Sper ca pana la urma sa reusesc pentru ca postarea ta m-a facut sa simt din nou „fluturi in stomac” si dor de duca. 🙂

 8. Am dat play și am început să citesc. Pentru câteva minute am uitat unde mă aflu și parcă eram în fiecare poză, fereastră, nor și decorațiune surprinsă de tine.
  Ideea cu blugii și ghivecele de flori e ceva interesant, nu cred că am mai văzut până acum așa abordare.

  • Ira Reply

   Ma bucur ca am reusit sa te iau putin cu mine, in Lisabona 😀
   Si mie mi s-a parut tare interesanta ideea cu blugii!

 9. Toate ca toate, dar priveliștea de la Castel e… wow! Deja m-ai convins să urc Lisabona mult mai sus pe lista priorităților, dar tot aștept cu nerăbdare și restul postărilor.

 10. Ce dragut arata. Imi place ca sunt portocale in copaci, vitamine pe banda rulanta la fiecare colt de strada.. Imediat as manca cateva! 😀

 11. VGai, cat de frumoasa e zona! Nu am fost niciodata in Portugalia, mi-ar placea sa o vizitez. Tramvaiul 28 e un adevarat must-see si must-pozat cu el :)) buna idee ca e galben, sare imediat in ochi si se potriveste asa de bine cu stradutele pitoresti si arhitectura colorata.

  • Ira Reply

   Mie in general nu-mi place galbenul, dar in Portugalia se potriveste asa bine culoarea asta!

Write A Comment