Lisabona este cu siguranţă destinaţia anului 2017 pentru români! Am auzit vorbindu-se deseori despre Lisabona şi văd că majoritatea oamenilor care iubesc călătoriile şi-au propus să o descopere anul acesta (dacă nu au făcut-o deja). Cred că totul se datorează în primul rând companiilor low cost care au introdus zboruri spre Lisabona la mijlocului anului trecut, făcând astfel ca preţul unei călătorii să scadă considerabil. În acest articol vreau să vă povestesc despre cum mi-am organizat eu vacanţa la Lisabona, cât m-a costat, unde am stat şi alte detalii care să vă ajute să vă organizaţi mai uşor călătoria în acest oraş incredibil de frumos.

Încep prin a vă spune că nu degeaba este atât de vestită Lisabona şi că îşi merită cu prisosinţă laudele, eu m-am îndrăgostit de ea din prima clipă! Mi se pare cel mai colorat oraş pe care l-am vizitat şi singurul regret este că n-am avut mai multe zile la dispoziţie pentru a o descoperi în voie şi pentru a mă bucura mai mult de ea.

Lisabona

Câte zile să stăm în Lisabona?

Aşadar, primul meu sfat ar fi ca vacanţa voastră să fie de minim cinci zile pentru a nu fi mai mereu pe fugă şi cu ochii pe ceas. Eu am ajuns în Lisabona sâmbătă la ora 20:00 şi am plecat marţi la 20:30, deci am avut trei zile şi trei nopţi de cazare. Bineînţeles, se pot face multe în trei zile, dacă aveţi energie şi dorinţa de a descoperi tot. Însă au fost unele momente cam obositoare şi parcă mi-ar fi plăcut să am timp mai mult să mă bucur de locurile care îmi plăceau, să mă aşez la o terasă şi să beau o cafea în linişte.

O călătorie în Lisabona e musai să includă şi câte o vizită la Sintra, Cabo da Roca şi Cascais, de aceea vă recomand cinci zile.

Lisabona

Cum ajungem în Lisabona?

După cum spuneam, au fost introduse mai multe curse low-cost ce aparţin companiilor Blue Air şi Wizz Air, operate de trei ori pe săptămână. În plus, cei de la TAP Portugal vor reintroduce cursa Bucureşti-Lisabona, aşa că opţiuni sunt suficiente.

Eu am luat biletul în jurul datei de 20 decembrie 2016, pentru perioada 21-24 ianuarie 2017, deci cu aproximativ o lună înainte. Am profitat de o oferta de 20% a celor de la Wizz Air, aşa că în final am plătit 90 euro pe drumul dus-întors. Am avut doar bagaj mic de mână, însă pentru cele trei zile mi-a fost mai mult decât suficient.

Sfaturi despre organizarea bagajului pentru un city break puteţi citi aici şi aici.

Unde ne cazăm?

Undeva aproape de metrou aş sugera. Metroul din Lisabona are patru linii şi mi se pare super simplu de folosit. Parcă seamănă puţin cu cel din Bucureşti. Eu am stat la 2 minute de staţia Rato, însă eram aproape şi de staţia tramvaiului 28, cel mic, vechi şi galben, simbolul oraşului, care are şi cel mai lung traseu.

Am fost trei persoane, aşa că am ales o cameră triplă  la Wallis Sao Bento, unde am plătit 25 euro/pers pentru trei nopţi. Mi s-a părut super bun preţul cazării, însă camera de hotel e simpluţă. Depinde fiecare ce îşi doreşte, eu ajungeam acolo doar seara şi adormeam instant după cei 12-15 km parcurşi în fiecare zi.

Lisabona

 

Transportul în oraş

Transportul în comun este bine organizat în Lisabona. Pe lângă cele patru linii de metrou există şi autobuze şi multe tramvaie. La început trebuie achiziţionat un card, care costa 0.5 euro şi care poate fi ulterior reîncărcat. Un bilet costă 1.5 euro, iar un abonament pentru 24h costă 6 euro şi poate fi folosit pe toate mijloacele de transport.

Aeroportul este legat de oraş cu metrou, aşa că transferul se realizează uşor.

Către Sintra şi Cascais există tren la fiecare 20 de minute, iar un bilet costă în jur de 2-3 euro.

Mâncarea

În Lisabona se mâncă foarte mult peşte şi fructe de mare, iar o porţie la restaurant costă în jur de 8-15 euro. Se găsesc şi foarte multe gustări, sub formă de pateuri cu ton sau cu cod, care mie mi-au plăcut mult. La supermarket preţurile sunt puţin mai mari decât la noi, însă nu exagerat.

În ceea ce priveşte deserturile, oferta în cafenele este foarte generoasă şi de multe ori nu prea ştii ce să alegi. Cele mai renumite sunt Pasteis de Nata, un fel de foietaj, sub formă de tartă, cu cremă de ouă. Mie mi s-au părut extrem de gustoase, mai ales calde, cu scorţişoară. Yum!

Lisabona

Excursii din Lisabona: Sintra, Cabo da Roca şi Cascais

Acestea sunt trei locuri care merită neapărat vizitate dacă ajungeţi în Lisabona. Eu le-am văzut pe toate într-o zi, însă am plecat dimineaţă şi m-am întors târziu, plus că am fost cam toată ziua pe fugă. Însă nu regret nimic, toate trei mi-au plăcut mult şi n-aş rata niciuna dintre ele.

Sintra – este o localitate situată la 40 minute de mers cu trenul din Lisabona, într-o zonă deluroasă. Verdeaţa, pădurea şi peisajele uimitoare i-au făcut pe foştii conducători să construiască acolo diferite castele, care mai de care mai interesant. Voi detalia într-un articol separat, însă  pe mine m-a uimit fiecare în parte şi grădinile imense din jurul lor.

Lisabona

Cabo da Roca este cel mai vestic punct al Europei continentale, cel care era considerat cândva capătul lumii. Este o zonă stâncoasă, în care continentul se întâlneşte cu oceanul învolburat. Un loc impresionant, un peisaj cum rar mi-a fost dat să văd. A fost şi prima mea întâlnire cu Atlanticul.

Lisabona

Cascais este o staţiune frumoasă, cea mai apropiată de Lisabona. Am ajuns acolo după apus, însă am găsit-o extrem de curată şi aranjata şi cred că ar fi perfectă pentru o zi de stat la plajă. Poate data viitoare!

Lisabona

În general, întrările la castele, atât în Sintra, cât şi în Lisabona costă în jur de 6-10 euro.

Lisabona

Sper că am reuşit în acest articol să vă ofer toate detaliile necesare pregătirii vacanţei la Lisabona. Voi reveni cu informaţii despre locurile şi obiectivele vizitate.

 

Citește și alte articole despre Lisabona:

Facebook Comments

10 Comments

 1. Pingback: Lisabona - zona centrală și podul Vasco da Gama - Călătorește cu Ira

 2. Pingback: Lisabona - Alfama, sufletul Portugaliei - Călătorește cu Ira

 3. Pingback: Lisabona - cartierul Belém: Pe urmele marilor navigatori - Călătorește cu Ira

 4. Pingback: Monday Travel Inspiration #5 - Unde fugim de iarnă? - Călătorește cu Ira

  • Ira Reply

   Parca deja te vad intr-o sedinta foto pe stradutele Lisabonei!

 5. Când mi-ai zis că-ți pare rău că ai stat doar 3 zile chiar mă gândeam să te întreb tu cam cât ai recomanda. Tot la vreo 5-6 zile mă gândeam și eu. O să urmăresc ofertele la biletele de avion pentru toamnă și… aștept următoarele articole și multe, multe poze.

  • Ira Reply

   Tocmai am ales vreo..150 poze pentru urmatoarele articole :))

Write A Comment