Dacă până acum v-am povestit despre obiectivele turistice și atmosfera de visare pe care mi-a oferit-o Lisabona, în acest articol mă gândeam să abordăm un subiect care sigur va fi pe… gustul tuturor: delicii culinare în Lisabona!

Știam deja înainte să ajung acolo că peștele este de bază, dar parcă nu mă așteptam să fie chiar atât de mult și peste tot. Nu mă plâng, îmi place, așadar m-am bucurat din plin de el, gătit în toate felurile posibile. Pe lângă preparatele cu pește, portughezii se pare că sunt campioni și la patiserie. Dar să le luăm pe rând:

Bacalhau

Din câte am observat, bacalhau-ul, cod pe românește, este cel mai răspândit pește. Veți vedea peste tot cuvântul acesta, pentru mine deja devenise un fel simbol al Portugaliei.

L-am întâlnit gătit în toate felurile posibile: la cuptor, pe grătar, prăjit. Alături de el, se servesc legume natur. Mie mi-a plăcut că meniurile nu conțineau clasicii cartofi prăjiți, ceea ce mi-a confirmat încă o dată ideea că portughezii mănâncă destul de sănătos. Dar ajungem noi și la desert…

lisbon-fish-diah

lunch-in-lisbon

lisbon-fish

La restaurantul la care am mâncat noi, în Alfama, o porție de cod cu legume costă 8.5 euro.

Rămânând la capitolul cod, vreau să vă povestesc despre cel mai sărat lucru pe care l-am gustat vreodată. Dacă intrați într-un supermarket în Lisabona va fi imposibil să ratați standul cu pește sărat. Am luat o bucată, în speranța că dacă îl voi lăsa puțin în apă va fi numai bun pentru o salată cu pește. Nimic mai fals! Era atât de sărat încât am fost nevoită să beau multă apă după ce doar l-am gustat. Am citit mai apoi că se desărează pe parcursul a trei zile, timp în care apa se schimbă destul de des.

peste-sarat

 

 

Pastel de Bacalhau

Este un fel de chifteluță din cartof cu cod, bineînțeles. La mijloc are cașcaval și se servește cald, o bunătate! L-am găsit pe Rua Augusta, chiar în centrul orașului, însă cu siguranță nu e singurul loc de unde se poate cumpăra. Poate doar cel mai scump: 3.5 euro bucata.

pastel-de-bacalau

Mercado da Ribeira

Este un loc în care trebuie să ajungeți dacă mergeți în Lisabona. Este o piață mare în care pe margine sunt tot felul de restaurante, iar în mijloc mese și scaune. Un fel de street food la interior, având un design modern și o groază de opțiuni pentru mâncare: pește, fructe de mare, specific italian, portughez sau asiatic. N-a fost deloc ușor să alegem, mai ales că erau cozi, iar unele meniuri erau afișate în portugheză. Într-un final am luat o farfurie de cod cu spanac și cartofi și un burger cu somon și chiflă neagră, cu cerneală de sepie. A fost o experiență interesantă, mi-ar plăcea să avem un astfel de loc și în București.

Prețurile în Mercado da Ribeira mi s-au părut măricele, dar și mâncarea era preparată și servită frumos. În general, o porție costă între 8 și 15 euro, dar depinde mult de felul de mâncare.

delicii culinare în Lisabona

mercado-da-ribeira

codefish

burger-somon

Pateuri cu pește

Am văzut destul de des prin oraș, dar și la supermarket, diferite tipuri de pateuri cu pește, ton sau cod. Sunt numai bune pentru o gustare sau pentru un mic-dejun rapid. Prețurile pornesc de la 2 euro și diferă în funcție de mărime și de locul din care sunt cumpărate.

fish-pastry

delicii-culinare-lisabona

 

Patiserie

În Lisabona am întâlnit o groază de cafenele ”de familie” care serveau și prăjituri făcute în laboratorul propriu. Mie unele porții mi s-au părut foarte mari și cu greu m-am putut decide ce să aleg.

lisbon-pasticeria

lisbon-wine

Pasteis de Nata

Sunt cele mai renumite prăjituri din Portugalia: mici tarte din foietaj umplute cu cremă de ouă. După ce se presară puțin zahăr pudră și scorțișoară… sunt bune de te lingi pe degete! Atât de bune încât am mâncat în fiecare zi cât am stat în Lisabona, dar am rugat-o pe mama să facă și când am ajuns acasă!

Dacă aveți chef de bucătărit, vă recomand această rețetă. Gustul mi s-a părut aproape la fel cu cel pe care l-am descoperit în Portugalia.

Pasteis de Nata

Pasteis de Belem

Pasteis de Belem este o patiserie aflată în zona Belem a orașului, chiar lângă mănăstirea Jeronimos. Se spune că rețeta lor este aceeași cu cea pe care o foloseau călugării mănăstirii în trecut. Aceștia au început să vândă pasteis după ce, în urma revoluției liberale din 1820 mănăstirea a fost închisă, iar ei au fost nevoiți să găsească un mijloc de a se întreține.

Din fericire, deși este așa vestită, prețul unei prăjituri la această patiserie este la fel cu cele întâlnite în restul orașului: 1 euro.

Belém

Sper că am reușit să vă aduc încă un motiv în plus pentru care e musai să puneți piciorul pe pământ portughez: mâncarea lor delicioasă!

 

Citește și alte articole despre Lisabona:

Facebook Comments

16 Comments

  1. Mai, pune si tu un Warning!!! mare de tot la inceputul postarii! Pai ce facem aici? :))))) Om-nom-nom-nom-nom~~~

  2. Vai de mine, trebuia sa pui in titlu WARNING, WARNING. Pentru ca efectiv nu mai pot de pofta. Bine, si desertul arata super bine dar mie preparatele de peste imi plac super mult!

  3. N-am fost in Lisabona, dar imi doresc sa ajung. Imi plac prezentarile tale si recunosc ca am trecut pe lista acea piata in care se mananca. Arata bine si pare foarte ingrijita, iar meniul spus este excelent

  4. Bucataria portugheza este este foarte buna. Bine, pot spuen ca bucataria mediteraneana in ansamblu este foarte delicioasa. Stiam de preparatele prezentate de tine mai sus. Nu am mancat niciodata la un restaurant portughez dar mi-ar placea sa fac asta. Mão de vaca com grão mi se pare de asemenea un perparat bun.

    • Ira Reply

      Da, bucataria mediteraneana e preferata mea! Nu stiam de preparatul precizat de tine, l-am google-it acum si mi s-a facut putin pofta 😀

  5. Nici nu știu cu ce mi-ai făcut poftă mai rău… Cert e că bucătăria lor pare fix pe gustul meu, sunt șanse să mă facă chiar să-mi placă la fel de mult ca bucătăria italiană, din ce văd eu pe aici.

  6. Mmm ce incantare e acest articol. Cam tarziu publicat ca ma ia foamea si nu mananc seara :))).
    Daca as alege ceva de aici as alege pateurile cu peste ! Nu am mai auzit de pateuri cu peste pana acum si sunt curioasa cum ar fi.

    • Ira Reply

      Nici eu nu cred ca mai mancasem pateuri cu peste, chiar au fost super bune!

Write A Comment