Dacă în articolul anterior v-am povestit despre cum m-am simțit în noaptea petrecută în camera de gheață, astăzi aș vrea să clarific lucruri precum costuri, transport și să fac un mic review pentru Hotelul de gheață Bâlea Lac. Nu de alta, dar m-au cam supărat și aș vrea să cunoașteti toate datele problemei înainte să mergeți acolo.

Transportul

Hotelul de gheață, sau Balea Ice Hotel, cum îi este numele oficial, se găsește lângă Cabana Bâlea, pe Transfăgărășan. Drumul este închis pe perioada iernii și a primăverii (adică exact când este deschis hotelul), fiind în totalitate acoperit cu zăpadă. Așadar accesul se face doar cu telecabina, care pornește de la Bâlea Cascadă.

Până la Bâlea Cascadă se ajunge cu mașina/autocarul intrând către Transfăgărășan din drumul care leagă Sibiul de Brașov. O parte din cei 22 km sunt și printre serpentine.

Hotelul de gheață

Telecabina

Telecabina este una veche de când lumea. Nu, chiar, dar de prin 1970 și ceva. Sunt doar două cabine disponibile, așa că se stă ceva la coadă, mai ales atunci când este aglomerat. Cei care se cazează la hotelul de gheață au prioritate la urcare. Pentru că se cam întețise vântul când am urcat noi, călătorii au fost rugați să coboare cât mai repede de pe munte, telecabina urmând să fie oprită mai devreme de încheierea programului din pricina vremii.

Prețul unui drum dus-întors este de 60 lei/persoană.

Hotel of Ice

Vremea

Fiind la peste 2000m altitudine, vremea este destul de instabilă. Noi am mers după jumătatea lui martie, însă am prins un viscol cum nu cred că am mai întâlnit vreodată. Ningea, bătea vântul, iar vizibilitatea era aproape zero. Tot ce vedeam era o mare de alb. S-au spulberat toate dorințele mele de a privi peisajul unic al Transfăgărășanului, de a face drumeții și de a mă bucura de imaginea muntelui.

Așadar, deși în restul tării au apărut primeze raze de soare și ghiocei, acolo e încă iarnă. Și ce iarnă!

Hotel of Ice

Hotelul de gheață

Hotel of Ice

Hotelul de gheață

Pe parcursul zilei, de la 9 la 17, hotelul de gheață este deschis pentru vizitare, contra sumei de 15 lei/persoană.

Hotelul propriu-zis este format dintr-un hol lung cu mese  și scaune (de gheață, evident), din care se intră către camere. În acest an, au ales ca temă filmele, astfel fiecare cameră era diferită și purta numele unui film: Harry Potter, Star Wars, Toate pânzele sus, Dracula și multe altele. De asemenea, în fiecare cameră exista câte o sculptură în gheață sau zăpadă, în ton cu denumirea. Eu am stat în Interstellar, așa că am avut un astronaut care să mă vegheze. Una singură mi s-a părut ciudățică, avea statuia lui Iisus răstignit pe cruce, nici nu mai țin minte cărui film îi aparținea. Cred că nu m-aș fi simțit prea confortabil acolo.

hotelul-de-gheata

hotel-of-ice-room

gorilla

fashionista

Pe lângă acestea, în camere se aflau câte un pat (o saltea cu perne și pături), o masă și un scaun. De gheață. Plus o vază, tot de gheață și ea!

O cameră în acest hotel costă 100 euro/noapte și poate fi rezervată pe Booking (am încercat și pe site-ul lor, dar nici până în ziua de astăzi nu am primit confirmare).

În afară de clădirea hotelului, mai există si o biserică și patru igluu-uri. Acestea din urmă sunt puțin mai mari ca dimensiune decât camerele din hotel și cazarea costă ceva mai mult.

hotel-of-ice-romania

Hotel of Ice

Cum procedăm?

Recepția se face la Cabana Bâlea, care este și ea deschisă turiștilor pe timp de iarnă. E mult spus recepție, primirea oaspeților se face direct din restaurant. Am achitat și am primit o cheie pentru o cameră din cabană, unde puteam folosi dușul, toaleta și în care puteam sta pe parcursul zilei, la căldurică. De asemenea, pe timpul nopții, în cazul în care nu rezistam în cubul nostru de gheață, puteam veni să dormim acolo. Când am aflat că am posibilitatea asta, m-am liniștit complet. Nu se poate întâmpla nimic rău!

Țin să menționez că această cameră avea cinci paturi și nu era doar pentru noi doi, ci am împărțit-o cu alte două persoane.

Hotel of Ice

Mâncarea

Pe timpul zilei se poate mânca la Cabana Bâlea Lac. Mâncarea nu e ieftină, însă asta nu m-a deranjat având în vedere faptul că accesul acolo se face doar cu telecabina, deci e puțin dificil să transporți ingredientele. Ceea ce m-a deranjat, însă, a fost faptul că nu era bună deloc! Am luat o supă de legume (12 lei) care era făcută din legume congelate și nu avea niciun gust. Simțeam că mănânc apă cu legume.

Cu cina a fost un adevărat circ. Pe la ora șapte colegii noștri de cameră au coborât să mănânce (la cabană), însă li s-a spus să mai aștepte puțin, până când se va servi cina în hotelul de gheață. Am așteptat și noi nerăbdători, așa că la 8 ne-am prezentat acolo pentru cină. Am găsit la mese un grup de turiști englezi, care savurau cu poftă mâncarea.

Am întrebat unde putem comanda și ni s-a spus că nu se mai poate, că trebuia să aunțăm din timp că vrem și cină. Ne anunțase cineva asta până aunci? Bineînțeles că nu! Am aflat mai apoi că prețul cinei în hotelul de gheață era de 200 lei, așa că m-am liniștit. Oricum n-aș fi dat atâția bani!

Am fost redirecționați din nou către restaurantul cabanei, pentru că și acolo se servea cina. Am mers, ne-am așezat la o masă și nu ne-a băgat nimeni în seamă. Când am cerut un meniu, ni s-a spus că nu au decât mușchiuleț de porc cu cartofi. Oamenii care deja erau la masă mâncau toți același lucru (plus salată și desert), deci presupun că și cina de la cabană se făcuse tot cu pre-comandă. De care noi, din nou, nu fuseserăm informați.

Pentru că am refuzat singura lor opțiune, ne-au spus că vor face un efort și vor găti altceva pentru noi. Asta pentru că deja ne supăraserăm prea tare, probabil.

Hotelul de gheață

Totul pentru turiștii străini

După ce am terminat de mâncat, ne-am luat în primire sacii de dormit și ne-am îndreptat din nou spre camera noasttă rece ca gheața. Eu abia așteptam să beau un vin fiert la barul din hol, așezată pe scăunelul de gheață. Știam că barul acolo va fi deschis până târziu.

Am cerut câte o băutură și ne-am așezat la masă. Nici nu ajunsesem încă la jumătatea paharului de vin, când, ce să vezi? Muzica s-a oprit, barul s-a închis. Turiștii englezi începuseră să plece din bar, întreptându-se către cabană. Noi, cei patru români rămași la mese, parcă eram invizibili! Nici măcar nu am fost întrebați dacă mai dorim ceva înainte să închidă barul, așa cum se procedează de obicei.

Hotelul de gheață Bâlea Lac

Neavând prea multe opțiuni la dispoziție, am mai stat puțin în hol și apoi ne-am băgat la somn. Un somn cam rece, la -2 grade câte sunt în hotel pe timp de noapte!

Despre cum mi s-a părut noaptea petrecută la răcoare, am scris detaliat aici.

În final, nu pot spune decât că am plecat de acolo dezamăgită. M-a încântat foarte tare ideea hotelului de gheață, însă mi-a lăsat impresia că nu există niciun pic de organizare și că tot ceea ce vor este să stoarcă mulți bani de la turiștii străini, oeferind servicii de proastă calitate la prețuri mari.

M-a deranjat foarte tare că noi, turiștii români care am făcut rezervare prin Booking, am fost tratați cu multă indiferență, uneori simțind că parcă nici nu existam pentru ei. Cei care servesac la restaurant sau care se ocupă de recepție sunt toți foarte tineri și mi s-a părut că nu exista nimeni care să-i coordoneze. A durat în jur de jumătate de oră să ni se facă check-in-ul și să primim factura, la masă au uitat să ne aducă toată comada și tot așa… Iar pentru prețul de 100 euro/noapte în România, toate astea mi se par inadmisibile. Păcat!

harta-nu-conteaza
Cafeaua…mai importanta decat harta?
Facebook Comments

9 Comments

 1. Pingback: O noapte la hotelul de gheață - Călătorește cu Ira

 2. Pingback: Prima dată în martie - Călătorește cu Ira

 3. Ce trist….Urat din partea lor! Si uite de ce turismul la noi nu e in floare. Cel putin, nu pentru noi, romanii!
  Chiar dimienata vorbeam cu socrii mei si spuneau ca avem asa multe lucruri frumoase de vizitat in ROmania, iar la televizor se promoveaza alte tari. Pai da, pentru ca noi nu avem infrastructura si pentru ca serviciile lasa de dorit!
  E bine de stiut tot ce am citit la tine, pentru ca ideea in sine a hotelului e marfa, dar pacat ca sunt nesimtiti…sau neorganizati?!

 4. Avantaje si dezavantaje, dar nu cred ca m-as caza aici si in conditiile descrise de tine. Imi pare rau si sper sa nu se mai intample.

 5. Secretele frumusetii Reply

  Ca in totdeauna, pacat ca avem lucruri intetesante daca romanul nu stie cum sa atraga clientii, cum sa se comporte. Se pare ca nunai banul conteaza. Trist si racoros la propriu. Nu cred ca voi avea curaj vreodata sa dorm intr-un astfel de loc. Nu sunt deloc fanul frigului .

 6. Am fost pe Transfagarasan anul trecut, dar nu am fost si la Balea lac pentru ca am fost presati de timp.
  Foarte frumos arata hotelul de gheata, mi-ar fi placut sa il vad. Pacat ca astfel de locuri frumoase creaza dezamagiri din cauza personalului neadecvat si a comportamentului cu turistii. Nu stiu de ce am avut mereu impresia ca asta se intampla doar in Romania…

 7. Mă simt eu dezamăgită numai citind. Nu visam neapărat să ajung la hotelul ăsta de gheață, dar e vorba de ideea în sine… Încep să am oricum tot mai multe pretenții la comportamentul angajaților, indiferent că hotelul/restaurantul e scump sau foarte ieftin, nimic nu justifică un comportament scârbos, cum dese ori am întâlnit. Mă pot consola oarecum cu gândul că nu doar la noi am pățit-o, deși… „ca la noi la nimenea”, de ești șocat când te tratează un ospătar cu un zâmbet sincer.

Write A Comment