A trecut un an de la mica mea escapadă de duminică în Veliko Tarnovo , dar e momentul perfect să vă povestesc și vouă despre acest frumos orășel al Bulgariei. Cadou de mărțișor, veți vedea de ce în fotografii!

Veliko Tarnovo este cunoscut ca fosta capitală a Imperiului Bulgariei și este situat în nordul țării, pe malul râului Yantra. Ca aspect, mie mi se pare că partea veche a orașului se aseamănă puțin cu Sighișoara, având străduțe pietruite și înguste, case așezate pe mai multe niveluri și o frumoasă vedere către cetatea de ”peste deal”.

 

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Drumul

Din București se ajunge relativ ușor, trecând prin vama Ruse. Drumul durează în jur de trei ore, pentru cei 180 de kilometri. Deși străzile au o singură bandă pe sens, se circulă bine și n-am avut nicio problemă pe traseu.

Cazarea în Veliko Tarnovo

Pentru noi a fost suficientă o singură zi, timp în care am vizitat cetatea Tsarevets și ne-am pierdut puțin pe străduțele orașului. Asta pentru că nu eram pentru prima dată în Veliko Tarnovo. Vă recomand să petreceți acolo măcar un weekend pentru că merită din plin! De asemenea, recomand cazarea la una din pensiunile care oferă vedere spre cetate, am prins cândva un apus superb chiar de pe terasa camerei mele, la Hotel Bela Neda!

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Cetatea Tsaverets

Intrarea în cetate costă în jur de 6 leva și o veți găsi ușor pentru că există multe indicatoare care să ne îndrume. A fost puțin mai greu să găsim parcarea, este undeva în vale, în partea stângă. De asemenea, vă recomand să schimbați bani la intrarea în țară sau în centrul orașului. La cetate nu se acceptă decât leva și nu există niciun exchange prin preajmă.

Pe dealul cetății Tsaverets au rămas ruinele acesteia, iar în cel mai înalt punct se află o biserică. Mi s-au părut foarte interesante picturile din interior, extrem de expresive, diferite de cele cu care eram eu obișnuită.

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

church-painting

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Mărțișorul

Am ales să scriu acest aricol de 1 martie pentru că mi-a plăcut foarte mult tradiția bulgarilor din această perioadă a anului. Toți copacii din oraș erau decorați cu sute de mărțișoare frumoase, iar cei înfloriți făceau pereche perfectă cu șnurulețele alb-roșu!
Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

bratara-martisor-copac

bratara-martisor

 

Orașul vechi

Așa cum vă spuneam la început, partea veche a orașului Veliko Tarnovo păstrează aspectul medieval al localității. Mie mi-a plăcut la nebunie să mă plimb pe străduțe, să admir casele vechi, uneori frumos restaurate și colorate, alteori parcă în așteptarea cuiva care să le poarte de grijă în anii ce vor urma.

Am descoperit în Veliko Tarnovo  și foarte multe desene pe pereți, mai vechi sau mai noi, ceea ce mie mi-a demomanstrat că există o oarecare afinitate către street art, înfrumusețarea orașului prin mesaje pline de culoare menite să ne aducă zâmbetul pe buze trecătorilor.

wall-drawing
Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

 

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

cat

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

building-painting-veliko

 

Vă doresc tuturor o primăvară plină de aventuri și povești frumoase!

 

 

Facebook Comments

6 Comments

 1. Noi ne gandeam sa mergem de Paste in Bulgaria, cred ca Veliko Tarnovo ar fi o destinatie potrivita, desi initial ma gandisem la Balcik 😀

 2. Faina traditia cu martisoarele in copaci! Stiu ca se pun la fnal de luna, nu? iti pui bratara sau snurul pe o creanga…ns ce semnifica exact, dar stiu ca se face…sau ma rog…pe unde se mai tine traditia asta.

 3. Superbe imagini
  Locuiesc pe malul Dunarii, intr-un oras cu port, dar n-am fost niciodata in Bulgaria, insa am planuit sa ajung vara asta.

 4. În zona lor se pune mărțișorul în copaci pentru a îi proteja de duhurile rele. Cel puțin așa spun legendele.
  Foarte frumoasă impresionantă ca și structură zona. Și un pic de istorie și un pic de apă și dealul cu asezări. Tu ai avut chiar o priveliște superbă de pe terasă.

 5. Si la noi mi se pare ca exista traditia asta, sa legi snurul de-o crenguta inflorita. dar nu mai stiu exact cat timp trebuie sa treaca inainte de a face treaba asta. Tin minte ca asa faceam cand eram mica, si imi puneam o dorinta ^_^

 6. Am văzut o mulțime de poze cu Cetatea Tsaverets, dar la nimeni vreuna din interior, iar picturile chiar sunt interesante. E în plan Veliko Tarnovo pe anul ăsta, nu e stabilit ceva concret, dar probabil că va fi într-un weekend însorit, de primăvară sau vară. 😀
  O primăvară frumoasă să ai!

Write A Comment