Vacanța în Japonia a venit cu o noutate pentru mine și în ceea ce privește durata zborului. Pe traseul de întoarcere am petrecut 11 ore în avion între Tokyo și Doha, nouă în escală și încă cinci până la București. Pentru că uneori locurile pe care ne dorim tare mult să le vizităm nu se află chiar la o aruncătură de băț, aș vrea să vă ofer câteva sfaturi din experiența mea pentru a vă pregăti pentru un zbor ceva mai lung, cu escală.
Cel mai comod ar fi, bineînțeles, să ne rezervăm bilet la business class și hotel în aeroport. Dar cum nu toți dispunem de un buget necesar pentru așa ceva, se poate și altfel. Ne trebuie puțină organizare, puțină energie și o gândire pozitivă!
Cum să ne pregătim pentru un zbor lung
În primul rând să ne asigurăm că luăm cu noi tot ce ne trebuie în bagajul de mână, dar în același timp să nu exagerăm. Nu vrem să cărăm de prea multe bagaje pe durata escalei, iar dacă aceasta e scurtă trebuie să ne putem mișca lejer către următoarea poartă de îmbarcare.
De obicei avioanele care zboară pe distanțe lungi sunt echipate cu dispozitive de divertisment: un ecran pentru fiecare pasager la care se pot viziona filme (de multe ori ultimele apărute), seriale, se poate asculta muzică (dintr-o selecție suficient de mare pentru toate gusturile) sau se poate juca ceva drăguț. Pe lângă acestea, eu mereu am cu mine o carte. Acasă nu am suficient timp să citesc atât de mult cât mi-aș dori, așa că uneori recuperez prin călătorii.
Refreshing kit
Pentru zborurile lungi eu îmi iau întotdeuna un mini kit cu produse cosmetice și de igienă. Se știe că pielea se deshidratează destul de mult pe perioada zborului așa că încerc să o ajut cum pot și nici nu prea vreau să ajung la destinație arătând ca o stafie. Kit-ul meu conține în general o cremă pentru ten, una pentru mâini, un balsam de buze și uneori chiar o mască hidratantă (in poza, cateva exemple cu produse Himalaya si 7th Heaven: le-am incercat si le recomand). Puteți lua produse travel size sau le puteți pune pe cele pe care le folosiți de obicei în recipiente mai mici.
Un pachet de șervețele umede și un spray dezinfectant sunt și ele foarte utile și pot curăța cu ușurință mâinile sau obiectele pe care le folosim, inclusiv măsuța pentru mâncare (este locul care păstrează cele mai multe bacterii) – produsele Touch sunt cele mai bune in acest sens. Nu în ultimul rând, kit-ul conține o periuță travel size și o pastă de dinți (cei de la Banat au periute de dinti cu protectie, iar calitatea perilor este foarte buna). Se servește mâncare, se doarme, așa că e musai nevoie de câteva runde de spălat pe dinți, în avion sau la destinație.
Hidratare
Apă, în timpul zborului trebuie să bem cât mai multă apă! Mai sus vorbeam despre piele, însă întregul corp se deshidratează în timpul zborului, așa că trebuie să-l ajutăm. Eu în general am cu mine o sticluță de plastic pe care o umplu în aeroport (acolo unde se găsesc cișmele), însă am văzut pasageri care le cereau însoțitorilor de zbor să le pună apă în sticluțe. Putem cere apă de câte ori vrem, însă uneori uităm sau ne e lene așa că e mai bine să ne știm asigurați de la început.
Alcoolul deshidratează, așa că stați cât mai departe de el, oricât de tentant ar fi.
Haine
Îmbrăcați-vă în haine lejere încă de la plecare, chiar nu e nevoie să facem parada modei în avion. Spațiul e deja destul de înghesuit, așa că ideea unor haine strâmte sau incomode mi se pare horror! De obicei îmi iau o pereche de pantaloni lejeri, un tricou, un cardigan, o eșarfă și o pereche de teniși pe care să-i pot descălța ușor. Pe durata zborului picioarele se umflă puțin, așa că prefer să stau fără. În plus, de multe ori e posibil să nu ne fie pe plac temperatura din avion, deci e bine să avem la hoi haine care să ne țină de cald, dar pe care să le putem da jos ușor.
În aeroport (mai ales în cele din Asia) se bagă aer condiționat la greu, eu n-am reușit să stau acolo în tricou, așa că e musai să aveți cu ce să vă acoperiți. În plus, am făcut greșeala să mă încalț în sandale și mi-au înghețat picioarele, am tras vreo două săptămâni de o răceală după ce am ajuns acasă. De aceea cel mai bine e să fim încălțați în pantofi sport comozi.
Escala
De obicei prefer escalele pe timp de zi pentru a putea vizita orașul în care sunt. În Qatar am aplicat pentru viză de tranzit ceea ce mi-a permis să ies din aeroport pentru câteva ore, iar în Istanbul cele nouă ore de escală mi-au ajuns pentru a revedea locuri dragi. Să puneți la socoteală și timpul pe care îl veți petrece la cozi pentru intrarea/ieșirea din aeroport, uneori se stă mult așa că trebuie să vă asigurați că ajungeți la timp pentru a prinde următorul zbor.
Anul trecut nu era posibilă obținerea unei vize de tranzit în Qatar și am avut o escală de 10 ore pe care mi-am petrecut-o în aeroport. Nu a fost atât de greu precum pare și precum mă așteptam. Există internet, restaurante pentru toate buzunarele, săli de relaxare (cu scaune gen șezlong), iar dacă mai ai și o carte bună cu tine parcă nici nu simți cum trece timpul. Nu spun neapărat că a fost plăcut, dar parcă n-a fost nici pe departe atât de greu precum mă avertizau cei din jur că va fi.
Acum, la final, aș vrea să vă ofer și vouă un refreshing kit, precum cel din imagine: produse pentru ten si maini Himalaya, produse anti-bacteriale Touch, balsam de buze Himalaya, pasta si periuta de dinti travel-size Banat si masti de fata 7th Heaven! Pentru a vă înscrie trebuie să-mi povestiți într-un comentariu despre experiența voastră în ceea ce privește zborul cu avionul: dacă vă place, dacă nu, dacă ați avut unele pățanii sau situații neplăcute.
Concursul se incheie pe 1 iulie, iar comentariul castigator va fi ales de mine.
17 Comments
bine de stiut, escala din germania catre new york a fost ingrozitor de lunga.
Nu am zburat niciodată cu avionul,dar când o voi face, sigur voi tine cont de sfaturile tale prietenești!
😀
Inca nu am avut zboruri mai lungi de 4h pana acum, dar urmeaza sa… Asa ca am notat tot!
Merciiii Ira!!!
Astept sa vad unde urmeaza sa…:D
Initial mi-a placut mult sa calatoresc cu avionul. Mai ales la primul zbor tin minte cat de entuziasmata eram. Dupa cateva zboruri insa am avut o experienta nasoala cu un zbor spre Paris. Era furtuna si a trebuit sa survolam deasupra orasului mai mult de 30 de minute printr-o patura groasa de nori gri si laptosi, in timp ce avionul se zdruncina din toate incheieturile. M-am panicat atunci si foarte multe zboruri ulterior m-am simtit extrem de inconfortabil. Tremuram in avion de frica pe zboruri usoare. Acum pot spune ca am reusit sa depasesc acea senzatie, dar tot nu pot sa spun ca ma bucur ca zbor cu avionul. Doar ca nu mai sunt stresata.
Si pe mine ma sperie anumite chestii, chiar si unele turbulente mai dure. Si am nevoie de cateva zboruri fara niciun incident ca sa „revin”.. Sunt total in asentiment cu ce ai scris!
Imi place grozav sa zbor cu avionul. Imi place sa vad pamantul de sus si mi se pare extraordinar ca traim intr-o lume in care avem asa o sansa si recomand oricui sa incerce măcar o data. La capitolul pățanii … Nu am prea multe de povestit. Doar turbulente, dar nu severe, o domnisoara cu o pisica care s-a apucat de fumat in baia unui avion Blueair si a incercat sa ascunda mirosul cu un parfum scump sau cand am prins greva controlorilor de trafic aerian din Franta si astfel am zburat o ora in plus…ceea ce mi-a placut. Caut ocazii sa zbor, incerc, pe cat posibil, sa plec din aeroporturi diferite si cu diverse companii aeriene…doar ca sa vad cum e.
Sunt tare curioasa, a patit ceva domnisoara care a fumat? Ca mereu anunta ca cei care incearca aceasta regula vor fi pedepsiti. Si eu recomand tuturor sa incerce macar o data, iar apoi spune daca mai vor sau nu 😀
Nu am zburat cu avionul,de frică. Dar o voi încuraja pe fetiță mea în acest sens.Am eu atracția asta spre Energie potențială zero!
Eu zic sa incerci si tu, macar o data, sa te lamuresti daca e asa rau cum credeai 😀
Am așteptat 44 de ani ca să mă dau cu avionul. Senzația e super mai ales că am prins vizibilitate bună, așa că am stat mult timp cu nasul lipit de geam, încercând să recunosc locurile prin care trecem. Mi-au plăcut mult aplauzele de la sfârșitul curselor. Minusuri : intr-un aeroport am rămas fără toate lichidele din dotare, iar în celălalt fără toate cosmeticele.
Da, si eu incerc sa recunosc tara peste care trec. Imi plac asa mult avioanele care prezinta pozitia in care ne aflam!
Nu am fost niciodată cu avionul dar mi-as dori deși ca mi-e frica
Lasa frica, trebuie sa incerci. Dupa aia te lamuresti daca e bine sau nu 😀
Vaaai, dar ce sa iti spun? nu am zburat niciodata cu avionul! Mi-as dori insa. nu e vorba de temere sau alte prejudecati, doar ca nu am avut ocazia pana acum sa calatoresc astfel! Noi locuim in Bucovina, iar fratele sotului meu, langa Timisoara! Cum ne tot cheama la ei in vizita, ma gandesc ca mi-ar placea cel mai mult sa ajung acolo cu avionul, ca doar nu o sa conduc o zi intrega, de-a latul tarii! Asa ca astept un zbor Suceava-TM!
Sa stii ca ar fi muuult mai simplu cu avionul, cu masina sau trenul mi se pare cam greu sa strabati toata Roamnia..