In primul rand multumesc mult pentru mesajele si comentariile pe care mi le-ati trimis in urma publicarii articolului in care anuntam ca m-am mutat in Belgia. Pentru ca am primit cateva intrebari, as vrea sa le iau pe fiecare in parte si sa incerc sa raspund in urma experientei mele de un an de viata in Belgia.

Cum te-ai adaptat, cum ai fost primita, unde locuiesti, cum iti petreci timpul liber in oras, ce mananci…desi par banalitati, cred ca multi din cei care tatoneaza ideea mutarii in alta tara ar fi interesati?

Tind sa cred ca m-am adaptat destul de usor, mai greu a fost insa sa-mi fac prieteni. Poate la o varsta mai frageda ar fi mai simplu, insa cand ne apropiem de 30 de ani si lucram in medii in care toti au familii sau un grup de amici deja consolidat de mult timp, e putin mai complicat. Am invatat sa fac multe lucruri singura si sa nu mai depind de altii, iar asta cred ca e un lucru bun. In rest, asa cum spuneam si aici, cat timp incerci sa te adaptezi si sa adopti din obiceiurile tarii in care mergi si nu sa ramai in bula ta, fara dorinta de a schimba nimic, in Belgia esti acceptat fara prea mari probleme. Nu mi se pare un popor rasist si n-am avut niciodata probleme pentru faptul ca sunt romanca, in afara de una sau doua glume putin mai deplasate, pe care nu le-am pus la suflet.

Am locuit pana acum in Namur, Louvain-la-Neuve si Bruxelles, primele doua apartinand regiunii Wallonia, cea in care se vorbeste franceza.

Namur
Festival de Jazz, Bruxelles

De cand sunt aici calatoresc foarte mult, aproape in fiecare weekend, asa ca timpul meu liber e destul de limitat (sunt nevoita sa fac in timpul saptamanii toate treburile administrative, seara de obicei). In rest, particip la multe evenimente si festivaluri, in Belgia fiecare orasel organizeaza destul de des evenimente tematice (food festival, zilele berii, zilele Wallonie, 24h de bicicleta, carnavaluri etc). Merg la concerte sau ies in baruri despre care citesc ca ar fi interesante. Aplicatia Meetup si grupurile de Facebook m-au ajutat sa gasesc activitati la care sa particip si tot asa am si cunoscut oameni cu aceleasi interese.

Mananc… de toate. Avand in vedere ca belgienii sunt recunoscuti pentru cartofi prajiti, ciocolata, gauffre si bere, mancarea nu e cea mai sanatoasa, insa nu observ o mare diferenta fata de felul in care mancam in Romania. Doar am cam renuntat la carne pentru ca nu ma atrage deloc sa o cumpar si sa o gatesc, dar la restaurant e aproape imposibil sa gasesti ceva vegetarian asa ca o mananc doar atunci cand ies in oras.

 

 

Sushi Night

 

Viata la tara

Sunt curioasă în legătură cu aspectele menționate, ce ai învățat despre tine?

Asta e una dintre cele mai grele si interesante intrebari. Am invatat in primul rand ca pot. Ca pot conduce si avea grija de o masina fara niciun ajutor, ca pot locui singura fara ca nimeni sa ma astepte seara acasa, ca pot lega noi prietenii, ca pot vorbi bine doua limbi straine si sa fac schimb constant intre ele, ca-mi pot impune ideile chiar daca sunt singura femeie intr-o firma cu 40 barbati, ca pot lucra intr-un domeniu total diferit fata de cel cu care eram obisnuita (nu neaparat ca imi si place), ca pot sa fiu doar eu cu mine si sa-mi fie bine. Am invatat si care-mi sunt limitele si incerc sa gasesc solutii pentru a le depasi, atunci cand imi doresc.

Am mai invatat si cat de importanta este familia, stiam si inainte, dar cred ca nu eram pe deplin constienta de asta.

Despre oameni, cum sut belgienii când locuiești printre ei?

Hmm, poate nu o sa sune prea bine, insa cred ca am plecat cu asteptari diferite fata de stilul de viata al belgienilor. Ajungand aici, mi-am dat seama ca sunt mult mai conformisti decat credeam si ca incearca cu totii sa urmeze un anumit traseu, fara a se abate de la el, mai ales in ceea ce priveste cariera si calatoriile. Ii credeam putin mai deschisi spre nou si spre experiente, insa nu e asa.

In schimb, belgienii sunt oameni calmi si respectuosi si de aceea cred ca m-am adaptat destul de bine printre ei. Nu mi se par asa grabiti ca oamenii in alte societati, apreciaza mult linistea, natura, tot ceea ce inseamna bio si eco si lupta constant pentru a-si imbunatati stilul de viata.

Depinde foarte mult si de zona din Belgia in care te afli, diferentele sunt destul de mari intre partea valona si cea flamanda, din toate punctele de vedere. Chiar as numi tara asta ca fiind 4 in 1 (Bruxelles/Brussel, Wallonia, Flandres si comunitatea germanica).

Mechelen/Malines
Cafe Belga, Bruxelles

Mi-ar placea sa ne povestesti cum ti-ai organizat mutarea acolo, cum ai gasit apartament, cat costa chiria, si in general viata acolo, cum te-au primit vecinii, colegii. Ce iti place si ce nu?

Prea multa organizare nu a fost, am primit oferta, am acceptat-o si in trei saptamani eram deja aici.

Am plecat cu Ryanair, cu primul meu zbor doar dus si am avut ca bagaj o valiza mare, un rucsac de 60L si unul de 30L si cam asta a fost. Am primit o saptamana hotel de la compania pentru care urma sa lucrez, timp in care am fost nevoita sa-mi caut un studio/apartament. N-a fost usor pentru ca s-a nimerit fix in zile de sarbatoare si practic din 7 zile doar 3 erau lucratoare.

Cum mi-am gasit apartament?

Cum urma sa lucrez in mai multe orase din Belgia (in partea valona), aveam mai multe optiuni de orase in care sa ma mut, asa ca am inceput printr-o vizita in fiecare dintre acestea, pentru a simti putin atmosfera de acolo. Bineinteles ca nu-ti dai seama de prea multe in doar cateva ore, insa mi-am facut o idee despre fiecare dintre ele.

Exista multe site-uri pentru inchiriere, unde anunturile sunt postate in general de agentii. Tot agentiile se ocupa si de contracte. Eu am preferat varianta cautatului pe grupurile de Facebook, asa am reusit sa ajung direct la proprietari si sa cunosc si oamenii cu care voi locui, in cazurile de houseshare. Contracte de inchiriere se semneaza oricum, dar trebuie avut grija la termeni si conditii.

Street Art

Cat costa chiria in Belgia?

Chiria difera si ea in functie de regiune, oras, insa pretul pentru un studio incepe de la 400-450 euro/luna in provincie si cam 500-550 in Bruxelles. Apartementele se inchiriaza in general nemobilate, pe o perioada de 1,3 sau 9 ani, iar renuntarea la contract inainte de termen in general presupune plata a 3 luni de chirie sau, gasirea unui inlocuitor, daca proprietarul accepta. In plus, in general proprietarii cer fluturasi de salariu, referinte sau chiar scrisoare de motivatie, asa ca nu e chiar floare la ureche sa inchiriezi un apartament. La pretul chiriei se adauga utilitatile, pentru unele dintre ele trebuie facut contract (internet, cablu tv, electricitate).

Pentru ca sunt singura, pentru mine cel mai simplu si avantajos a fost sa locuiesc in collocation/houseshare. In general camerele se gasesc mobilate, contractele pot fi pe perioade mai scurte si proprietarii nu sunt asa pretentiosi. In functie de nevoi, numarul de persoane si mai ales locatie, preturile incep de la 350 euro/camera si pot ajunge pana la 750 euro, in cazul in care camera dispune si de o baie proprie.  Nu am locuit niciodata la camin si pentru mine chiar a fost o provocare sa impart unele spatii cu alte persoane, insa in acelasi timp a venit si cu multe avantaje: mi-am facut prieteni si am devenit mult mai ordonata. Singura problema aici sunt oamenii cu care vei locui, insa eu m-am bazat mult pe intuitie si pe sentimentul pe care l-am avut cand i-am cunoscut, iar asta s-a dovedit a fi de folos pentru mine. In Belgia ideea de houseshare e foarte raspandita printre oamenii de toate varstele, nu e vazuta asa de prost ca la noi.

Ce imi place in Belgia?

Imi place ritmul de viata, imi place ca petrec destul de mult timp in natura si faptul ca nu trebuie sa ma zbat prea mult pentru fiecare lucru marunt pe care vreau sa-l obtin (ca de exemplu, un simplu drum la posta sau la vreo administratie locala care inainte ma stresa maxim). Imi place ca pot vorbi franceza, ca pot calatori mult (autostrazi, trenuri… nu-i nici pe departe perfecta infrastructura, dar ne putem misca usor!), ca descopar mereu ceva nou, ca nu mai sunt strasata in drumul spre serviciu. Imi place ca oamenii nu critica si nu judeca asa mult si te accepta destul de usor chiar daca esti diferit. Imi place ca Bruxelles este un oras cosmopolit si am cunoscut aici oameni din intreaga lume si ca pot calatori mai mult decat inainte.

Ce nu imi place in Belgia?

Bruxelles nu-i nici cel mai curat, nici cel mai sigur oras, insa incerc sa frecventez doar zonele care imi plac; unele reguli mi se par absurde; exista rivalitati intre cele doua mari zone (Valonia si Flandra), administratiile fiind impartite si ele; taxele sunt mari.

Cum te-ai hotărât în ce oraș să stai, cum ți-ai găsit de lucru?

Avand mai multe optiuni de orase in care puteam locui, hotararea a fost luata mai mult in functie de ceea ce am gasit ca si apartament/casa in care sa stau. Dupa un an de trait in Wallonia am decis ca e cazul sa ma mut in Bruxelles pentru ca imi era dor de viata de oras, de capitala in care se intampla lucruri mereu.

Am gasit de lucru inca de cand eram in Romania, intr-o companie care are sedii atat in Bucuresti, cat si in Bruxelles.

Ne primesti in vizita?

Sigur! Si nu glumesc, pentru ca am vizitat mare parte din Belgia pana acum imi doresc sa pot impartasi si altora din experienta mea. In plus, am inceput sa cunosc destul de bine si berea belgiana, deci o iesire la Cafe (ciudat, dar asa se numesc berariile aici) e intotdeauna binevenita.

 

Astept in continuare intrebarile voastre in sectiunea de comentarii si promit sa raspund in cel mai scurt timp posibil!

Facebook Comments

3 Comments

  1. Buna! Sotul meu si-a gasit un job ca electrician castiga 1800 pe luna net fiindu i asigurata chiria si transporul la munca. Munceste pe undeva in partea franceza Voiam sa te intreb cum ti se pare salariul, e mic? De obicei in Belgia sunt salarii mai mari? Si altceva mai voiam sa te intreb. Unde crezi ca e nivelul de viata mai buna sau unde se traueste mai bine in Italia sau in Belgia? Si o ultima intrebare daca se poate: Iti poti cumpara casa in Belgia si daca sunt accesibile in afara oraselor mari binenteles! Multumesc!

  2. Pingback: Vreau sa ma mut in Belgia, dar nu vorbesc franceza. Am sanse sa gasesc un job? - Calatoreste cu Ira

  3. Ce fain articol! Mi-ai dat o idee, să fac și eu unul asemănător despre mutatul și viața în Thailanda.

    N-am locuit în Belgia, am fost doar turist, dar belgienii îmi par cei mai plictisitori europeni întâlniți până acum, de aceea îi și alint „blegieni”, că-s cam blegi așa :)) Și nu, n-am spus-o cu răutate.

Write A Comment