Inca de cand am publicat primele mele articole despre mutarea in Belgia, am inceput sa primesc intrebarea prezenta in titlu. Nu am putut niciodata oferi un raspuns clar, „da” sau „nu”, pentru ca intotdeauna depinde de mai multi factori, pe care ii voi detalia in acest articol.
In primul rand, voi incepe prin a va explica cum sta treaba cu limbile vorbite in Belgia in fiecare regiune, pentru ca tara asta, pe cat de mica, pe atat de diferita si complicata e.
Ce limba se vorbeste in Belgia?
Belgia are trei limbi oficiale, in functie de zona:
- Flandra – se vorbeste flamanda (un dialect al limbii olandeze)
- Valonia – se vorbeste franceza, iar pe o mica portiune, la granita cu Germania, se vorbeste germana
- Capitala Bruxelles/ Brussel – zona bilingva (teoretic se vorbeste atat franceza, cat si flamanda… dar mai mult franceza, as spune eu)
In plus, nu trebuie sa uitam de limba engleza, larg cunoscuta si vorbita pe teritoriul Belgiei. In general, in turism, in multinationale si in Bruxelles, majoritatea oamenilor stiu engleza. In plus, am observat ca o pondere mare din populatia flamanda a tarii vorbeste engleza la nivel avansat, pe cand in valonia mai putin, insa in niciun caz nu veti intalni la belgieni o retincenta in a vorbi aceasta limba precum cea specifica francezilor.
Asadar, acum ca am lamurit acest aspect, as spune ca primul lucru de care depinde raspunsul meu ar fi zona in care doriti sa va stabiliti in Belgia. Al doilea ar fi sectorul de activitate, mai ales pentru cei care lucreaza in servicii si sunt nevoiti sa vorbeasca cu publicul.
In Bruxelles as spune ca pentru inceput engleza este suficienta, insa faptul ca stiti si franceza reprezinta un mare avantaj. Bineinteles, daca invatati si flamanda, deja va puteti numi „de-al casei” si toti va vor aprecia efortul.
In Valonia nu prea m-as muta fara sa vorbesc franceza (poate doar ca student), pentru ca mi se pare destul de complicat la inceput in cazul in care nu cunoasteti limba: gasirea unei locuinte, inscrierea la primarie, cumparaturi etc.
In Flandra as spune ca e mai usor daca nu vorbiti flamanda la inceput, multi stiu engleza si chiar franceza, insa trebuie avut in vedere faptul ca la administratiile locale nu se vorbeste decat flamanda (deci v-ar cam trebui un prieten care sa va ajute cu traducerea). In plus, daca vreti sa va stabiliti in aceasta zona, e musai sa invatati limba, pentru a va putea gasi un job sau a va dezvolta cu usurinta.
Experienta mea
Ca sa intelegeti mai bine, va voi povesti experienta mea, dupa ce am locuit un an in Valonia si un an in Bruxelles. Cand am venit in Belgia vorbeam deja engleza la nivel avansat si franceza la nivel mediu (B2). M-am instalat in zona valona, locuind in Namur si lucrand ca Automation Engineer in Liege, Wavre sau Charleroi, in functie de proiect. In tot acest an, am vorbit doar franceza. Colegii erau toti belgieni, din zona valona, iar fetele cu care imparteam casa sunt din Belgia si Franta. Mi-am imbunatatit considerabil nivelul limbii franceze, iar acum pot spune ca am ajuns sa o vorbesc la nivel avansat. Am observat, de asemenea, faptul ca oamenii aici apreciau foarte mult faptul ca le vorbeam limba binisor si am primit constant complimente pentru asta, deci conteaza mult!
In cel de-al doilea an m-am mutat in Bruxelles, iar lucurile sunt complet diferite. Am lucrat deja pentru doua companii bancare, iar colegii, desi majoritatea belgieni, provin din zone diferite (Valonia, Flandra sau Bruxelles), asadar in general limba comuna pentru comunicare in sedinte sau mailuri este engleza, insa si franceza este destul de importanta. Dar asta depinde de la companie la companie si, cumva, majoritatea decide. De cand m-am mutat in Bruxelles, vorbesc mult mai rar franceza in timpul meu liber, pentru ca aici oamenii vin din toate colturile lumii si folosesc preponderent engleza.
Cursuri gratuite de limba olandeza
In Bruxelles si in zona Flamanda se ofera cursuri gratuite de limba oladeza pentru persoanele inregistrate ca rezidenti in Belgia. Eu m-am inscris la un astfel de curs mai mult din curiozitate si pentru ca o consider o limba interesanta, asadar mi se pare o oportunitate de luat in calcul pentru persoanele care vor sa se stabileasca in Belgia pe termen lung.
Bineinteles, acest text reflecta doar experienta mea si lucrurile pe care eu le-am observat in cei doi ani de cand sunt in Belgia. Subiectul acesta tine mult si de domeniul de activitate, asadar, daca sunteti deja aici, v-as fi recunoascatoare daca mi-ati povesti in comentarii despre experienta voastra in ceea ce priveste limbile vorbite in diferite zone ale Belgiei si cum v-ati descurcat voi din acest punct de vedere.
1 Comment
E un articol interesant din perspectiva unui specialist care se muta în Belgia și știe deja engleza și Franceză chiar la nivel mediu.
Dar majoritatea romanilor ajunși aici cauta ori domeniul construcțiilor ori curățenie și vor învăța franceza de pe strada și după ureche.
E f important de menționat ca flamanzii sunt cam rasiști și nu le plac străinii. Ca să reușești sa te integrezi trebuie sa ajungi sa le vorbești limba foarte bine. Nu prea recomand zona flamanda fiindca sunt diferențe prea mari de cultura și limba cu noi. Dar desigur pot fi și excepții. Probabil dacă te învârti între niște cercuri de intelectuali e altfel dar în clasa de mijloc eu nu m-am simțit bine și am plecat spre zona valona. Dar in general viata sociala din Belgia poate avea de suferit iar a găsi prieteni noi nu e ușor. Cât despre partea germana e o populație destul de minoritara care vorbesc o germana sucita rău deci greu de înțeles. Poate nu știai ca exista de fapt și limba valona, originala, care e cam moarta și numai bătrânii o mai vorbesc prin unele părți și care în fiecare oraș e altfel, asa ca nu se prea înțelegeau unii cu alții. Eu am ajuns în Belgia cu Engleza și asta m-a ajutat enorm. Așa că cine vine măcar cu engleza are un mare avantaj.