In articolul anterior am vorbit deja despre aspectele organizatorice ale unei calatorii in Bruxelles, asa ca acum as vrea sa va prezint ceea ce eu consider ca merita vizitat in capitala Belgiei, alaturi de recomandari de restaurante, baruri si cafenele. Asa cum va spuneam, nu este un oras pe care l-am iubit din prima clipa, insa de indata ce am inceput sa-l iau la pas, sa ma indepartez de centru si zonele foarte turistice, l-am putut aprecia pentru adevarata sa valoare.

Obiective turistice in Bruxelles

Grand Place / Grotte Markt

Piata centrala a orasului mi se pare una dintre cele mai frumoase si impresionante din Europa (Victor Hugo a denumit-o chiar una dintre cele mai frumoase din lume), fiind inconjurata de cladiri bogate ornamental si renumite pentru arhitectura lor. Ele adapostesc Primaria si Muzeul Bruxelles-ului, Casa Regala si numeroase restaurante. In anul 1988, piata centrala a fost inscrisa in patrimoniul mondial UNESCO, asta dupa ce, de-a lungul timpului, a fost martora a numeroase evenimente istorice, unele tragice, altele oferind motive de sarbatoare.

Acum, Grand Place este intotdeauna plina de turisti care o pozeaza din toate colturile si unghiurile posibile. In serile de vara capata o atmosfera relaxata, cu grupuri de tineri asezati pe jos in cercuri, pe piatra cubica, discutand si savurand o delicioasa bere belgiana. In luna decembrie, in fiecare zi, odata cu lasarea intunericului, se desfasoara aici un spectacol de muzica si lumini care parca pare desprins din alta lume.

Odata la doi ani, pe durata unui weekend din luna august, Grand Place gazduieste un eveniment cunoscut in toata Europa: covorul de flori. Intreaga piata este decorata cu un covor de flori colorate, intr-un design inspirat din numeroase culturi ale lumii.

Desi este un loc intotdeauna intesat de turisti, mie imi place sa vin des in Grand Place, sa stau in mijloc si sa privesc cladirile frumos luminate. Are un farmec aparte, oferit mai ales de cladirea negra a Muzeului, un mister pe care n-am reusit inca sa-l dezleg.

Bruxelles

Bruxelles

Craciun in Bruxelles

Bruxelles

Bruxelles

Cei trei care fac pipi

Manneken Pis, baietelul care face pipi, a devenit oarecum un simbol al Bruxelles-ului, desi belgienii nu sunt foarte mandri de asta. Este o mica statuie – fantana, in jurul careia se invart mai multe legende. Interesant este faptul ca lui Manneken Pis ii este schimbata constant garderoba in functie de diferite evenimente care au loc in lume. Ba chiar in 2018, cu ocazie Zilei Nationale a Costumului Traditional Romanesc, Manneken Pis a fost imbracat in Calusar! Alaturi de mica statuie, poate fi vizitat si muzeul ce adaposteste toate costumele sale. O singura data in istorie Manneken Pis a purtat un costum femeiesc.

Baietelul nu este, insa, singurul care face pipi. In centrul Bruxelles-ului ii puteti gasi si pe Jeanneke Pis (fetita) si Zinekke Pis (catelul), dar va las sa-i descoperiti singuri!

Bruxelles

Mont des Arts – pentru priveliste frumoasa si pasionatii de muzee

Plecand din Grand Place si urcand la pas cateva stradute, ajungeti intr-un mic parculet, strajuit de copaci amplasati simetric. Urcand inca o serie de scari, ajungeti la Mont des Arts, unde veti descoperi unul dintre cele mai frumoase view-uri asupra orasului. Este denumit asa pentru ca aici se afla majoritatea muzeelor din oras:

  • Muzeul Instumentelor Muzicale (intr-o frumoasa cladire in stil Art-Nouveau,una dintre cele mai forografiate cladiri din oras)
  • BOZAR – Center of Fine arts
  • Muzeul Magritte
  • BELvue – pentru o mica incursiune in istoria Belgiei, alaturi de o prezentare a democratiei si valorilor actuale

Parcul si Palatul Regal

La nici doua minute de Mont des Arts se afla Palatul Regal, resedinta administativa si locul principal de lucru al Regelui. Este deschis publicului in fiecare an dupa Ziua Nationala a Belgiei (21 iulie) pana in septembrie.

Bruxelles

Place de Poelaert

Este piata de langa Palatul de Justitie, o cladire aflata in renovare, de mai bine de 10 ani, lucru care genereaza constant glume printre cetatenii Bruxelles-lui. Piata Poelaert este, insa, unul dintre locurile mele preferate vara, la apus. Pentru ca ofera o frumoasa panorama asupra orasului, iar uneori apusurile aici sunt impresionante.

Bruxelles

Bruxelles

cartierul Marolles

Din Place de Poelaert se poate cobori in cartierul Marolles cu un lift, un alt mic simbol al orasului. Marais este o zona cu stradute inguste si cladiri vechi care adapostesc magazine cu obiecte vintage, librarii, expozitii si cafenele cu aer boem. Este una dintre zonele in care imi place sa ma plimb intr-o zi agitata de sambata.

La Bourse

Cladirea care in trecut gazduia Bursa din Bruxelles este acum punct principal de intalnire pentru bruxelloises. Uneori sunt aici expozitii temporare, insa in cea mai mare parte treptele Bursei sunt folosite de turisti pentru a se odihni si a manca un sandwich sau o gauffra. Din pacate tot aici isi fac veacul si multi oameni fara adapost sau tineri care au consumat cam mult alcool, asa ca uneori capata un aspect cam dezolant si usor nesigur. Strada adiacenta Bursei este una larga care de curand a devenit pietonala si desi pare turistica si intesata de magazine tip fast-food, eu v-as recomanda sa nu va opriti aici. Sunt un fel de tourist-trap, pentru ca aspectul din interior lasa de dorit.

Cartierul Anessenes

Din La Bourse, urmarind strada pietonala principala, se ajunge intr-o zona cunoscuta pentru saloanele de piercings si tatuaje, baruri rock, magazinele care vand benzi desenate, figurine, articole erotice, materiale pentru artisti si haine second hand atent selectionate pentru ca sunt din nou „in trend”. As zice ca e oarecum zona pentru dark arts.

Parlamentul si Institutiile Europene

Zonele Luxembourg si Schumann sunt cele care gazduiesc Comisia, Parlamentul si alte Institutii Europene. O parte dintre acestea se pot vizita gratuit, detalii gasiti aici.

 

Parcul Cinquantenaire

Este unul dintre cele mai frumoase parcuri din oras, situat foarte aproape de Parlamentul European. Pe langa frumoasele alei si gradini, in mijlocul parcului se afla piesa de rezistenta, un arc impresionant ce a fost ridicat pentru a sarbatori a 50-a aniversare a statului independent belgian. Acesta este inconjurat de cladiri formand o forma de U, care adapostesc Muzeul Miliar si Muzeul de Arta si Istorie. In spatele arcului se afla o fantana rotunda, cele doua creind o imagine foarte frumoasa, mai ales intr-o zi cu soare puternic.

Bruxelles

 

Cartierul Ixelles

Ixelles este din punctul meu de vedere unul dintre cele mai interesante cartiere din Bruxelles, iar motive pentru a-l lua la pas sunt multe:

  • este un „focar” de cladiri frumoase, construite in stil Art Nouveau
  • zona Matonge, renumita pentru ca este un cartier al negrilor
  • Strada Ixelles (Chausee d’Ixelles), un loc important pentru shopping
  • Place Flagey, o piata cu aer comunist, in care majoritatea tinerilor ies sa petreaca in serile de weekend (si nu numai)
  • parcul Bois de la Cambre, care, asa cum ii spune si numele, este mai mult o padure decat un parc. Natura pura in mijlocul orasului!
  • Abbaye de la Cambre
  • les Etang d’Ixelles

Bruxelles Bruxelles

Bruxelles

Bruxelles

Bruxelles

Bruxelles

Atomium

Ce e o vizita in Bruxelles fara a vedea faimosul Atomium, un alt simbol al orasului. Faimolsul monument in forma de atom (multiplicat de 165 bilioane de ori) a fost construit ca o prima expozitie post-razboi si reprezinta increderea pe care o avem in puterea stiintei si a energiei nucleare. La Atomium se ajunge usor cu metroul, fiind situat departe de centrul orasului.

Bruxelles

Saint Gery si Sainte Catherine

Acestea sunt zonele cu baruri si restaurante in care belgienii si expatii deopotriva isi petrec serile. Multe dintre barurile pe care le voi lista in acest articol se afla aici.

Koekelberg

Basilica Koekelberg este impresionanta prin designul si marimea sa. Se afla destul de departe de centru, dar se poate ajunge usor cu metroul. Ce mi se pare mai interesant este faptul ca in schimbul sumei de 5 euro se poate urca si vizita acoperisul, ce ofera o imagine foarte frumoasa asupra orasului!

Bruxelles

Bruxelles

Alte recomandari: tururile orasului organizate de Sandeman’s New Europe, Muzeul Benzilor Desenate, sa porniti in cautare de street art, sunt o multime de cladiri ce au fost decorate cu benzi desenate, decadenta strada Aerschot (cu fete in vitrine, ca in Amsteram) – nu mergeti acolo dupa ce se lasa intunericul si atentie la buzunare, canalul in zona Yser.

 

Citește și…

Facebook Comments

3 Comments

  1. Pingback: Ce mancam si, mai ales, ce bem in Bruxelles? - Călătorește cu Ira

  2. Pingback: Ghid de calatorie in Bruxelles - partea I - Călătorește cu Ira

  3. Ok, trebuie să văd și eu Cartierul Ixelles! Nu știu dacă ți-am mai zis, dar cel mai mult din ce am văzut anul trecut mi-a plăcut în Mont des Arts, dar m-au impresionat și clădirile din Grand Place.
    Uite că am mai aflat acum și ce erau vreo două locuri văzute doar din mașină… :))

Write A Comment