Bruxelles-ul n-a fost intotdeauna printre orasele mele preferate din Europa. Ba chiar nu m-a impresionat mai deloc atunci cand am venit sa-l vizitez intr-un scurt city break si niciodata nu mi-am pus problema sa locuiesc aici.

Bruxelles

Si iata cum e viata… trei ani mai tarziu ma pot numi rezident al orasului Bruxelles si il iubesc parca tot mai mult pe zi ce trece. Asadar, va spun din start ca daca urmati doar traseul turistic, acest oras nu va va surprinde. Daca, insa, va desprindeti putin de zonele centrale si incercati sa patrundeti pe stradute linistite, sa va plimbati prin parcuri frumos decorate sau sa intrati intr-un pub cu design nonconformist, care serveste o bere proaspata, atunci veti intelege mai bine esenta orasului-capitala care inca stie sa ofere liniste chiar si in mijlocul nebuniei.

 

Perioada in care merita sa vizitati Bruxelles-ul

Din punctul meu de vedere, cea mai buna perioada pentru a vizita Belgia este mai-iunie. In general, in aceste doua luni, ploile nu sunt foarte frecvente, iar temperaturile sunt ridicate (23-27 grade). Iernile sunt mai blande decat la noi, dar ploioase si acest lucru va va oferi impresia ca este un oras trist si gri. In perioada august-noiembrie, totul tine de noroc. Sunt zile friguroase si umede, sau zile calde si insorite.

Bruxelles

Bruxelles

Cum ajungeti in Bruxelles?

Bruxelles-ul este unul dintre orasele europene cele mai bine conectate cu Romania. Sunt patru-cinci zboruri zilnice din Bucuresti, atat low-cost cat si cu compania de linie Tarom, dar si alte zboruri catre Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara sau Bacau, de cateva ori pe saptamana.

Preturile biletelor difera mult in functie de perioada. In sezonul toamna/iarna se pot gasi bilete Bucuesti-Bruxelles si la 20 euro dus-intors, dar vara preturile minime pot urca pana pe la 90-100 de euro. Daca totusi va hotarati sa luati biletele din timp si alegeti ca date de calatorie zile ce nu sunt in weekend, puteti intotdeauna gasi un pret bun.

Cele mai ieftine zboruri catre Bruxelles in urmatoarea perioada:

Departure date Return date Stops Airlines Find Ticket

22.03.2025

22.03.2025

Tickets from

Cum ajungeti de la aeroport in Bruxelles?

Daca veniti cu Tarom sau Blue Air si aterizati pe Zaventem, aeroportul principal al Belgiei, atunci in 15-20 minute cu trenul sunteti deja in centrul orasului. Pretul unui bilet este de 9 euro/sens. Exista si autobuze cu 6 euro, iar daca doriti confortul unei masini, Uber-ul este cea mai buna varianta si costa 25-30 euro pana in centrul orasului. Pentru transferuri private, puteti vedea cateva preturi aici.

Daca veniti cu Wizz Air sau Ryanair, atunci veti ateriza pe aeroportul din Charleroi, iar pana in Bruxelles puteti ajunge cu autocarul Flibco, pretul fiind de 14 euro/sens daca luati biletul online sau 17 euro daca il luati de la ghiseu. Drumul dureaza in jur de 1h, iar autocarele pleaca la fiecare jumatate de ora. Mai exista si varianta de autobuz pana in gara Charleroi Sud si apoi FlixBus, insa pretul este mai mic cu 2,3 euro si nu prea merita din punctul meu de vedere. O alta varianta ar fi Bla Bla Car, pentru ca acest serviciu este foarte utilizat in Belgia, dar tine de noroc – daca gasiti sau nu curse disponibile.

Bruxelles

Bruxelles

Cazarea in Bruxelles

Va prezint aici o lista cu recomandari de cazare in Bruxelles, incercate de mine sau de buni prieteni, pentru a va face o idee despre preturi si conditii. In general, as recomanda sa rezervati un hotel in zona Centrala sau in cartierele Ixelles, Etterbeek, Schumann sau, putin mai departe, in Woluwe-Saint-Pierre. De evitat ar fi zonele garilor Midi sau Nord, Molenbeek, Anderlecht si Koekelberg.

B&B Les Taillis – o casa-muzeu transformata in Bed & Breakfast si este locul in care am poposit prima data cand m-am mutat in Belgia. Cei care locuiesc acolo sunt colectionari de obiecte vintage iar casa are un aer tare interesant, camerele avand fiecare o tematica diferita. Proprietara este o doamna simpatica, ce mi-a fost alaturi in primele mele zile de Belgia. Are doi caini mari si frumosi, pe nume Guiness si Duvel si in fiecare dimineata pregateste micul dejun pentru oaspeti. Salata de fructe e nelipsita! Gradina mare si frumos aranjata ofera un farmec aparte. Singurul inconvenient ar fi distanta fata de centru, insa daca doriti o oaza de liniste si un decor al camerei inedit, este locul perfect! Pretul unei camere, pe noapte, incepe de la 70 euro.

Hotel du Congres – este tot cu amintiri pentru mine, pentru ca aici am stat cand am venit sa vizitez pentru prima oara Bruxelles-ul. Este intr-o cladire veche, cu aer vintage, situat aproape de centru – in jur de 15 minute, pe jos. Pretul difera mult in functie de perioada, incepe de la 120 euro/noapte.

Motel One Brussels – situat aproape de centru, la aproximativ 10 minute de mers. Mi se pare o optiune buna pentru cei care doresc confortul unui hotel, intr-o zona centrala. Pretul unei camere – incepand cu 100 euro.

Hotel Mozart – un hotel aflat chiar in centrul turistic, cu un design special, oriental. Nu cunosc conditiile, insa stiu ca de fiecare data cand trec pe langa el ma opresc sa-i fac o poza! – o noapte aici costa in jur de 150 euro.

Hotel The Moon – situat in centrul turistic, un hotel ok-ish ca si conditii, dar amplasat foarte bine (pareri primite de la prieteni) – in jur de 100 euro/noapte

Hotel Steigenberger – un hotel de cinci stele care ma impresioneaza de fiecare data cand trec pe langa el! – camere incepand cu 150 euro/noapte.

AirBnb este, de asemenea, o solutie foarta buna pentru cazare in Bruxelles si in Belgia, in general. Multi prieteni care au venit aici au rezervat apartamente la preturi mult mai bune decat hotelurile, in zonele bine-cotate ale orasului. Daca nu ati mai folosit pana acum AirBnb, accesand acest link puteti primi 39$ reducere la prima rezervare.

Hotels Brussels: Rating

Hotel Stars Discount Price per night, from Choose dates

The Livorno

-23%

387297

View Hotel

Hotel Made In Louise

★★★

-8%

148137

View Hotel

Motel One Brussels

★★★

-8%

134124

View Hotel

Hotel Sandton Brussels Centre

★★★★

-19%

198160

View Hotel

The Hotel Brussels

★★★★

-14%

188161

View Hotel

Radisson RED Brussels

★★★★

-7%

185172

View Hotel

Pullman Brussels Centre Midi

★★★★

-18%

160131

View Hotel

Hotel Novotel Brussels Off Grand Place

★★★★

-21%

176139

View Hotel

Hilton Brussels Grand Place

★★★★

-13%

221193

View Hotel

Novotel Brussels City Centre

★★★★

-8%

168155

View Hotel

Bruxelles

Bruxelles

 

Transportul in Bruxelles

Transportul in comun – Bruxelles nu este un oras prea mare si nici aglomerat, asa ca in general se ajunge destul de usor in centru cam din orice zona (in 30-40 min). Exista metrou, tramvaie sau autobuze, iar biletele sunt comune, pot fi folosite pentru oricare dintre aceste mijloace de transport. Un bilet cumparat de la sofer costa 2.5 euro, de la automat 2.1 euro sau 14 euro o cartela cu 10 calatorii. Amenda in cazul in care nu prezentati un titlu de calatorie valid este de 107 euro, asadar cel mai bine ar fi sa… aveti bilet. Aici gasiti mai multe informatii despre tipurile de bilete si preturi, dar si numele aplicatiei pe care o puteti descarca pentru a afla rutele si orarul.

Trenul – Pentru a vizita alte orase, cea mai buna si rapida varianta este trenul. Biletele se pot cumpara de la casa de bilete sau de la automate, iar preturile le puteti consulta aici. Calatoriile dus-intors pe timp de weekend sau de sarbatori sunt reduse cu 50% si exista preturi speciale pentru studenti si persoanele sub 26 ani, asa ca nu uitati sa aveti un act de identitate la voi.

Bicileta – Bruxelles este un oras cat de cat bike-friendly, chiar daca nu are infrastructura perfecta pentru asa ceva. Mi se pare ca soferii sunt destul de atenti la biciclisti, iar regulile sunt facute in favoarea acestora. Villo este serviciul de inchiriat bicilete al orasului, iar acestea pot fi luate pe zi, saptamana sau anual. Statii de biciclete se gasesc peste tot prin oras, iar prima jumatate de ora este intotdeauna gratuita.

Uber – un serviciu foarte popular in Bruxelles, asa ca-l puteti folosi cu incredere aici.

Bruxelles

Bruxelles

Preturi

Belgia este o tara destul de scumpa, in mare parte din pricina taxelor foarte ridicate. Asadar, iata cam cat veti scoate din buzunar pentru anumite servicii/produse:

  • O portie de mancare la restaurant tip fast food: 5-10 euro
  • Fel principal la un restaurant: incepand cu 15 euro
  • O bere (belgiana): incepand cu 3-4 euro, dar o bere mai buna e in jur de 5-6 euro
  • O portie de cartofi prajiti – street food: 3.5 euro
  • Intrari la obiective turistice/muzee: incepand cu 10 euro
  • Cafea intr-o cafenea: 3-5 euro

Bruxelles

Cam atat in ceea ce priveste partea organizatorica a unei calatorii in Bruxelles. In cel de-al doilea articol voi scrie despre obiectivele turistice, recomandari de restaurante, baruri si cafenele si… mancare! Pentru ca o excursie in Belgia este neaparat si o calatorie culinara in tara cartofilor prajiti si a celor mai bune beri din lume!

Klook.com
Citește și…

 

 

 

Facebook Comments

4 Comments

  1. Pingback: Unde am calatorit? - Calatoreste cu Ira

  2. Pingback: Ce mancam si, mai ales, ce bem in Bruxelles? - Călătorește cu Ira

  3. Pingback: Ghid de calatorie in Bruxelles - partea a II-a: Obiective turistice - Călătorește cu Ira

  4. Abia aștept partea a doua, mă interesează partea cu berile. :)) Am gustat o grămadă, dar puțin cam haotic, știu de câteva care erau produse în mănăstiri trapiste, la restul nu cunosc povestea și nici n-am memorat gusturile la toate. Și chiar ar trebui să refac o listă cu locuri din Brux, l-am văzut prea pe fugă, merită mai mult.

Write A Comment