Decizia de a pleca în Asia nu a fost foarte mult gândită și documentată, ci a fost mai degrabă o alegere de moment, în urma unei oferte Qatar Airways. În ianuarie au avut o promoție, prin care ofereau prețuri destul de bune dacă se achiziționau bilete pentru două sau trei persoane, pentru același zbor.

[MapFig mapid=”2″]

De ce Bali?

Am ales Bali mai mult pentru că știam că niciunul din noi nu va avea nevoie de viză, dar și pentru că este una din cele mai căutate destinații exotice. Totuși, nu știam mai nimic despre Bali, nu era ceva la care visam de mult, însă credeam că voi avea suficient timp să mă documentez. Ce mi s-a părut destul de important atunci a fost alegerea perioadei, să nu nimerim în anotimpul ploios. Luna aprilie este oarecum o lună de tranzit între cele două anotimpuri cam în toate țările din Asia de Sud-Est, așa că 21 aprilie-8 mai mi s-a părut o opțiune bună, având și cel mai mic preț (600 euro/persoană). Am cumpărat biletele online (aici), și gata!

Ce am vizitat?

Vă spuneam mai sus că eram convinsă că voi avea suficient timp pentru documentare și pregătiri din ianuarie până în aprilie. Ei bine, nu a fost deloc așa! Timpul trece repede, iar noi ne-am trezit la început de aprilie fără niciun plan! Știam că vrem să vizităm cât mai mult prin jur, dar ne-am rezumat la doar două țări: Indonezia și Malaezia.

Bilete de avion

Traseul a fost așa: Bali (Indonezia)- Jakarta (Indonezia) – Langkawi (Malaezia) – Kuala Lumpur ( Malaezia) – Bali. Am cumpărat zborurile prin compania lowcost AirAsia, cu o săptămână înainte de plecare și în total biletele au costat 200 euro/persoană, alegând să punem la cală un singur bagaj (rucsacul meu, fiind puțin mai mic, se încadra în dimensiunile pentru cabină).

Cum e vremea în Asia de S-E?

Cald. Cam 30-33 grade (feels like 40) în fiecare zi, umiditate destul de mare, mai ales în orașe. Deși pe internet mereu se anunțau ploi cu tunete și fulgere, în realitate a plouat cam..2 minute pe zi, sau chiar deloc.

Bagaj

Știind că ne vom mișca atât de mult, ne-am rezumat la a lua fiecare câte un rucsac, nu recomand trollere atunci când aveți de făcut așa multe zboruri. Rucsacul meu nu este foarte mare, însă tot am reușit să iau cu mine prea multe lucruri de care nu am avut nevoie. Ne-am descurcat foarte bine cu ele, nu a fost nevoie să le cărăm prea mult în spate.

https://www.instagram.com/p/BFQ5Fb4FmgY/?taken-by=calatorestecuira

Cazare

Nici în ceea ce privește cazările nu am fost foarte organizați, ci le-am ales ”pe traseu”. Le luam cam cu două zile înainte să ajungem la destinație, prin site-ul Agoda (erau mai ieftine decât pe Booking) și le plăteam cu cardul în momentul rezervării. În medie, pentru o cameră am plătit cam 20$/noapte, având mic dejun inclus. Peste tot a fost curat iar oamenii foarte drăguți și ospitalieri.

 

https://www.instagram.com/p/BE8N59kFmoJ/?taken-by=calatorestecuira

Bani

În Indonezia moneda locală este rupia, iar în Malaezia ringgit-ul. Am plecat de acasă cu dolari și am observat că era cursul mai bun decât pentru Euro și în plus erau acceptați cam peste tot. Cel mai bine ar fi să aveți la voi dolari în ediții mai mari de 2006 (au am avut câțiva din 1999 și în unele locuri nu-i primeau sau cursul era mai slab).

Viza

Atât Indonezia, cât și Malaezia, oferă vize ”On Arrival” pentru români, gratis. Prima pentru 30 zile, a doua pentru 90. Viza se primește dacă intrați în cele două țări prin aeroporturile mari.

Mâncarea

Un lucru e clar: se mănâncă zilnic orez (la abur sau prăjit). Orice fel de mâncare este însoțit și de orez, iar porțiile de carne sunt foarte mici. În Indonezia mâncarea este extrem de picantă, însă în majoritatea locurilor turistice au grijă să o pregăteasca ”ca pentru turiști”. Totuși, dacă mâncați din restaurantele pentru localnici..așteptați-vă să ardă, rau. În general, pentru o masă la restaurant am plătit cam 10-12$ de persoană (incluzând băuturile), iar porțiile erau destul de mari.

 

Sper că am reușit să acopăr cam toate subiectele necesare pregătirii unei excursii în cele două țări. Dacă mai aveți întrebări, aștept cu drag comentariile voastre.

Ca o mică concluzie, pe care nu mă pot abține să nu o împărtășesc: această excursie a fost cea mai frumoasă pe care am avut-o până acum și aș spune că într-adevar Asia e lifechanging. Îmi păstrez entuziasmul pentru articolele în care vă voi povesti despre locurile minunate pe care le-am vizitat..

 

 

 

Facebook Comments