Pe drumul Brașov-Sighișoara, cam pe la jumătatea traseului dintre cele două localități, se înalță falnică o cetate: Cetatea Rupea. Poate că este mai puțin cunoscută decât cea la Râșnov, însă din punctul meu de vedere este parcă frumoasă. Așadar, merită din plin să urmați indicatorul care vă poartă până la intrare.

Cetatea Rupea

localitatea-rupea

Cetatea Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, prima sa atestare documentară datând din anul 1324. A fost folosită ca cetate și refugiu pentru localitățile din împrejurimi, iar acum veghează asupra micului oraș ce poartă același nume.

rupea-cetate

Cetatea Rupea

Până în urmă cu câțiva ani, cetatea Rupea se afla în stadiul de ruină.  Din 2009, însă, a început restaurarea acesteia din fonduri europene, ajungând ca acum să fie un obiectiv turistic important al județului Brașov. Și pe bună dreptate, eu am rămas plăcut impresionată atunci când i-am trecut pentru prima oară pragul. Ba chiar m-a făcut să îmi doresc să o revăd, exact ce s-a și întâmplat la începutul lunii martie.

Cetatea Rupea este destul de mică, însă frumos restaurată și amenajată. A fost construită în jurul unei stânci, ceea ce îi oferă o imagine inedită, mai ales când este privită de departe. Peisajul din vârful cetății este unul extrem de frumos, oferind o deschidere către toate văile din jur, dar și către localitatea Rupea.

Cetatea Rupea

 

Cetatea Rupea

rupea-interior

vizita-cetatea-rupea

Cetatea Rupea

În interior sunt amenajate câteva încăperi, trepte și culoare înguste în care vă puteți ”juca” în voie. Este un loc liniștit în care m-am putut bucura în voie de primele raze de soare ale lunii martie. Mi-a plăcut să admir peisajul în toate cele patru zări, a fost ca un tratament pentru ochii mei obosiți de la privitul non-stop în ecranul calculatorului sau telefonului. Prea multe nu sunt de făcut în cetate, nu există magazine de suveniruri sau alte atracții, însă liniștea și peisajul au fost suficiente pentru a mă convinge că este un loc ce merită vizitat.

vedere-rupea

Cetatea Rupea

Cetatea Rupea

Cetatea Rupea

Accesul la cetate se face ușor cu mașina și este bine semnalizat din drumul național. Parcarea este suficient de încăpătoare pentru un număr mare de mașini sau autocare. Prețul unui bilet este de 10 lei pentru adulți, dar există și varianta redusă pentru elevi sau studenți. De la case de bilete poate fi achiziționat și un mic suvenir, în cazul în care vă doriți să luați cu voi o amintire de la Rupea.

Ați ajuns până acum la Rupea sau la alte cețăți din România? Care v-a plăcut cel mai mult?

Facebook Comments

9 Comments

 1. Pingback: Cele mai frumoase locuri din România - Călătorește cu Ira

 2. Ce bine arată și ce peisaj frumos! Mă faci să regret și mai mult că am admirat-o doar din depărtare anul trecut, dar cred că și dacă am fi luat-o în drumul spre cetatea nu puteam intra, era deja prea târziu. Sau poate puteam să intrăm fără plată, că nu mai era nimeni să ne ia banii, cum am pățit la Capul Kaliakra?! :)) Eh, nu mai contează, sigur mai ajung și anul ăsta prin zonă.

 3. De data asta nu am-am uitat decat la poze. Asa ma ia un dor de duca cand iti citesc postarile si asa ma enervez ca mereu intervine ceva…ba lipsa timpului, ba lipsa banilor. Ma bucur foarte tare pentru tine ca reusesti sa faci chestia asta tot timpul .Iti doresc sa ai paret de cat mai multe mini vacante 🙂

 4. O văzusem și eu cu câțiva ani în urmă dar ratasem drumul…nu ne-am mai întors și am rămas cu gândul… până acum 2 ani când am fost. Foarte frumoasă cetatatea și povestea ei!

 5. Pingback: Cazare în Sighișoara: Fronius Residence - Călătorește cu Ira

 6. Am trecut de cateva ori pe langa aceasta cetate si am admirat-o de pe soseaua principala. De multe ori sotul a zis ca este greu de ajuns si nu stie pe unde sa intre ca sa scape de gura mea. Urmatoarea data nu o mai ratez. Vreau sa ajung acolo macar o data

 7. De două ori am fost în Brașov și nu știam de această cetate, Rupea. Acum am motiv să mai merg o dată. Superb peisajul și pozele.
  Din categoria cetăți am fost la Râșnov, la Suceava, Neamț și cam atât, cred.

 8. Da, am fost in septembrie 2015 si mi-a placut mult. Am fost impresionata, chiar arata mult mai bine decat Rasnov si e foarte bine ca au renovat-o. Extrem de curata, in interior erau si cateva magazine cu diverse suveniruri. Foarte frumos! 😀

 9. Ce frumoase poze cu aceasta cetate. Am auzit de ea si evident merita vizitata. . Ar fi bine ca guvernul nostru sa promoveze turismul in Romania. Avem o gramada de monumente si zone frumoase care duc lipsa de turisti. E un cerc vicios. Sper ca in viitor sa fie o preocupare din partea Ministerului Turismului pentru turismul Romanesc.

Write A Comment